Öljyt ja niiden terveysvaikutukset ovat herättäneet viime aikoina suurta innostusta mediassa. Tämän myötä pinnalle onkin pulpahtanut useita erilaisia terveysöljyjä. Monen keittiöstä löytyykin tätä nykyä perinteisen oliiviöljyn lisäksi muun muassa kookosöljyä, jota ei käytetä pelkästään paistamiseen, vaan myös ihonhoitoon.

kookosoljy

Kookosöljyn hyödyistä on puhuttu viime aikoina paljon. Kookosöljy on kasviöljy, jota valmistetaan kylmäpuristamalla kookospähkinän lihasta.  Kookosöljy sisältää runsaasti kovia rasvoja, sillä peräti 90 % siitä on tyydyttyneitä rasvahappoja. Kookosöljy hapettuu muihin kasviöljyihin verrattuna hitaasti, joten kookosöljy säilyy pitkään härskiintymättä.

Kookosöljy on monipuolinen öljy. Sitä voidaan käyttää muun muassa ruuanlaitossa, ihonhoidossa ja jopa polttoaineena. Kauneudenhoidossa öljyn kerrotaan tuovan kosteutta kuiville hiuksille ja iholle ja apua akneen sekä jopa parantavan haavoja nopeammin.  Innokkaimmat käyttävät öljyä myös deodoranttina. Sisäisesti nautittuna kookosöljyn kerrotaan myös nopeuttavan aineenvaihduntaa, joten se on oiva apu laihdutuksessa, ja onpa sen kerrottu ehkäisevän jopa syöpää.

Ihan heti ei kuitenkaan kannata lähteä ahmimaan kookosöljyä, sillä siitä voi seurata pahoinvointia tai vatsavaivoja. Suositeltu päiväannos on alkuun noin yksi ruokalusikallinen päivässä. Päiväannosta voi lisätä vähitellen kehon totuttua öljyyn. Suositeltu enimmäisannos on 1-6 ruokalusikallista päivässä, riippuen oman terveydentilan mukaan.

 

Ristiriitaisia tuloksia

Kookosöljy sisältää muun muassa lauriinihappoa, jota löytyy myös muun muassa äidinmaidosta. Lauriinihappo on yksi immuniteetin rakennusaineista. Sen on tutkittu myös nostavan veren kolesterolipitoisuuksia. Kookosöljyn vastustajat pitävät öljyä haitallisena myös sydämen toiminnalle öljyn kovien rasvojen vuoksi.

Kookosöljyn puolestapuhujat kuitenkin liputtavat kookosöljyn terveydellisten vaikutusten puolesta vetoamalla muun muassa sen käsittelytapaan. Kylmäpuristaminen säilyttää öljyssä sen saturoidut rasvahapot, jotka ovat solujen rakennusaineita.

Tätäkään väitettä eivät kaikki niele, sillä kylmäpuristuksen ei uskota vaikuttavan rasvan koostumukseen tai muuttavan sitä terveyttä edistäväksi. Kookosöljyn terveydellisiä vaikutuksia epäilevät vetoavat myös siihen, että tieteellinen todistus kookosöljyn vaikutuksista sairauksien ehkäisyssä sekä hoidossa puuttuu.

Käytännön kokemuksia kauneudenhoidossa kookosöljyllä kuitenkin on, joten ihon kuivan kauden avuksi voi siis ainakin kokeiluun ottaa kookosöljyn. Alla muutamia hyväksi havaittuja vinkkejä siihen, miten kookosöljyä voi soveltaa kauneuden hoidossa. Vain mielikuvitus on rajana kookosöljyn hyödyntämisessä, joten rohkeasti vain kokeilemaan.

 

Kookosöljy-sokeri vartalokuorinta

DSC_0021

 

1 rkl sokeria

1 rkl kookosöljyä

 

Sekoita seos ja käytän ihon kuorintaan. Huuhtele runsaalla vedellä. Ihosta tulee ihanan pehmeä.

 

Hiusnaamio

Hiero kookosöljyä hiuksiin, erityisesti kuiviin latvoihin. Anna vaikuttaa n. 30 min tai tarvittaessa pidempään. Pese hiuksen normaalisti.

 

 

Kookos-hunaja-jogurtti –kasvonaamio

1 rkl kookosöljyä

1 rkl maustamatonta jugurttia

½ rkl hunajaa

 

Sekoita aineksen keskenään ja levitä kasvoille. Anna vaikuttaa hetki. Huuhtele.