Aleksi Huhtanen, 25, lähti unelmiensa perään Los Angelesiin. Matkan varrella on tullut vastaan odottamattomia käänteitä, mutta jokainen niistä on ollut opiksi ja vienyt eteenpäin.

Nuoren näyttelijän matka Los Angelesissa toimivaan New York Film Academyyn alkoi hänen valmistuttuansa Suomen teatteriopistosta vuonna 2019.

”Päätös lähteä Los Angelesiin ja opiskella NYFA:ssa oli merkittävä käännekohta elämässäni.”

Los Angeles, maailman viihdealan keskus, tarjosi hänelle inspiroivan ja motivoivan ympäristön. New York Film Academy puolestaan antoi hänelle mahdollisuuden oppia huipputekijöiltä ja kehittyä entistä monipuolisemmaksi näyttelijäksi.

Saapuessaan Kaliforniaan hänellä oli korkeat odotukset. Unelman toteuttaminen oli vaatinut hänen kaikki säästönsä ja lähtemisen kauas pois perheen sekä ystävien luota. Nämä uhraukset toivat mukanaan kovan paineen ja onnistumisen tarpeen.

”Oli lähes syyllinen olo ja tuntui, että nyt on pakko onnistua.”

Huhtasen into ja päättäväisyys kuitenkin auttoivat häntä voittamaan alkujännityksen ja paineen. Hän alkoi rakentaa verkostojaan alan ammattilaisten kanssa, osallistui erilaisiin projekteihin ja näytteli opintojensa aikana useissa opiskelijatuotannoissa.

Hän kertoo myös tapaamiensa ihmisten olleen hänelle voimavara ja inspiraation lähde, kun on päässyt seuraamaan heidän työskentelyään sekä intohimoa näyttelijän työtä kohtaan.

”Uskon, että juuri nämä uhraukset ovat tehneet tästä matkasta merkityksellisen ja lähtemisen arvoisen.”

Aleksi Huhtanen Grey sheep -lyhytelokuvan kuvaksissa. Kuva: Jani Tuominen

Mahdollisuuksien eteen pitää tehdä töitä.

Neljässä vuodessa on ehtinyt tapahtua paljon. Mullistavimmaksi tapahtumaksi Huhtanen kuitenkin nostaa korona-ajan, joka riepotteli myös opiskelijaelämää Los Angelesissa. Alun innostus alkoi vaihtumaan epävarmuuteen, kun kanssaopiskelijat joutuivat yksi kerrallaan jättämään koulun kesken.

Tämä epämukava ja yllättävä tilanne kuitenkin avasi Huhtaselle täysin uuden oven. Hän päätti, ettei jäisi paikalleen makaamaan ja odottamaan ihmeen tapahtumista, vaan alkoi omatoimisesti opiskella käsikirjoittamista. Tämän päätöksen seurauksena syntyi hänen ensimmäinen lyhytelokuvansa Grey sheep, joka julkaistiin keväällä 2023.

”Se aika opetti, ettei pidä jäädä odottamaan mahdollisuuksien ilmestymistä tyhjästä, vaan että niiden eteen pitää tehdä töitä.”

Huhtasen kiinnostus elokuvien käsikirjoittamiseen ja tuottamiseen kukoisti vaikeuksista huolimatta. Hän muistuttaa, että vaikka matka ei aina ole helppo, vastoinkäymiset voivat myös toimia sysäyksenä uusiin ja odottamattomiin suuntiin.

”Tulin tänne näyttelemisen vuoksi, mutta nyt haluan tulla elokuvantekijäksi.”

Matkaan lähteminen on vaatinut paljon rohkeutta. Tasapainottelu koti-ikävän ja uuden elämän kanssa on ollut haastavaa, mutta se on auttanut laittamaan asiat perspektiiviin ja opettanut, mikä on tärkeintä. Isoimpana oivalluksena Huhtanen pitää sitä, että mukavuusalueelta poistuminen on välttämätöntä kasvun ja kehittymisen kannalta.

”Se just pitää tehdä, mitä eniten pelkää. Sieltä löytää sen, kuka oikeasti on.”

Jani Tuominen