Harmittaako lähiruoan kalleus? Kiinnostaako lähes ilmainen luomuruoka? Haluaisitko brassailla kavereillesi itse kasvattamillasi raaka-aineilla? Vaikka asuisit kerrostalossa, voit silti kasvattaa osan ruoasta itse, lupaavat kukkakauppiaat Elina Laurila ja Maarit Ruuskanen Sweet Hemistä.

Maarit Ruuskanen

Miten ilman omaa pihaa, palstaa tai pelto-osuutta voi kasvattaa ruokaa?

Monia syötäviä kasveja voi kasvattaa sisällä ikkunalaudalla. Parvekkeella voi kasvattaa ihan samoja vihanneksia kuin pihallakin, tilaa on tietysti vähemmän.

Mitä suosittelisitte kokeilemaan ikkunalaudalla?

Kaikkia yrttejä, versoja ja chiliä.

Varsinkin rungolliset yrtit viihtyvät sisällä erinomaisesti, mutta muutkin yrtit kasvavat hyvin. Kaupasta ostetut ruukkuyrtit eivät välttämättä lähde kasvuun, sillä ne on totutettu vesiviljelyyn. Onneksi yrttejä on todella helppo kasvattaa siemenistä, ja puutarhamyymälöistä saa myös taimia.

Versot ovat todellista superruokaa ja niistä saa herkullista makua salaatteihin tai ruoka-annosten päälle. Suosittelen kokeilemaan herneenversoja, vihanneskrassia ja auringonkukkaa.

Ikkunalla kasvattamisessa vaikeuksia voi aiheuttaa lämpötila, joka voi nousta korkeaksi jos aurinko paistaa suoraan sisään. Chili viihtyy kuumuudessa, ja sen kasvattamiseen löytyy netistä runsaasti helppoja ohjeita.

Siemenpusseissa on yleensä hyvät ohjeet kasvatukseen.

Siemenpusseissa on yleensä hyvät ohjeet kasvatukseen.

Entä parvekkeella?

Parvekkeella voi viljellä mitä vain: yrttejä, tomaatteja, papuja, herneitä, salaatteja, retiisejä, ruohosipulia, mansikoita ja jopa omenia, jos hankkii kääpiöomenapuun.

Parvekeviljelyssä pätevät samat säännöt kuin kasvimaalla, eli auringon tulisi paistaa kasveille useita tunteja päivässä. Ihan varjoisa pohjoisparveke ei ole viljelylle paras vaihtoehto.

Kasvutilaa voi lisätä ottamalla koko parvekkeen käyttöön. Perunoita voi viljellä ämpäreissä tai soikoissa, yhdestä ämpäristä saa noin kattilallisen perunaa. Pavut ja herneet köynnöstävät ja ovat kauniita kasvaessaan säleikköjä pitkin. Amppeleissa voi kasvattaa tomaatteja ja mansikoita. Parvekkeen lattialle voi myös laittaa viljelysäkkejä isommille kasveille, esimerkiksi tomaateille.

Taimimulta on turvepitoista ja vähemmän lannoitettua kuin kukkamulta.

Taimimulta on turvepitoista ja vähemmän lannoitettua kuin kukkamulta.

Mitä tarvikkeita tarvitaan, eli millä pääsee alkuun?

Tarvitaan multaa, astia, siemeniä ja vettä.

Mullan kannattaa olla kylvö- tai taimimultaa, kukkamullassa on liikaa ravinteita. Astia voi olla kyljestä avattu maitotölkki, kukkaruukku tai kallis kasvattamo. Vettä annetaan hennoille iduille sumutinpullosta ja myöhemmin kastelukannusta tai mistä tahansa vesiastiasta. Kaikki tarvikkeet näiden lisäksi ovat ainoastaan hifistelyä varten.

Kaupoissa myydään myös pakkauksia, joihin lisätään vain vesi. Kannattaako niitä ostaa?

Ne ovat ihan hyviä, mutta kalliita, koska veden lisäksi tarvitaan muutenkin vain siemen ja multaa.

Mistä tarvikkeita hankitaan?

Multaa ja siemeniä saa melkein mistä tahansa marketista. Alan liikkeissä on kuitenkin parempi valikoima, ja myyjät antavat neuvoja mielellään. Siemeniä voi myös tilata netistä, ja harrastajat antavat tai vaihtavat siemeniä keskenään.

Kasvatusastia voi olla kukkaruukku tai vaikka viilipurkki.

Kasvatusastia voi olla kukkaruukku tai vaikka viilipurkki.

Voiko viljelyn aloittaa koska tahansa?

Versoja voi kasvattaa ympäri vuoden, mutta monilla vihanneksilla on oma viljelyaikansa, joka on sidoksissa valon määrään. Pimeinä vuodenaikoinakin voi kasvattaa, mutta siihen tarvitaan kasvihuoneolosuhteet. Siemenpusseissa on yleensä ilmoitettu kuukaudet, jolloin idättää ja istuttaa. Liian aikaisin talvella ei kannata aloittaa, koska valon puute saa kasvin kasvamaan liian honteloksi.

Mistä tietää, että kasvi on valmis syötäväksi?

Versot voi syödä heti, kun kasveissa on lehtiä, ja kun kaikki on käytetty, laitetaan vaan uusia siemeniä itämään. Herneenversot leikataan viimeistään, kun korkeus on 15 cm. Ne tuottavat vielä toisen sadon.

Yrteistä kannattaa napsia vähän kerrallaan, se myös villitsee niiden kasvua.

Ennakkoon idätetyt perunat voi kerätä lajikkeesta riippuen kuudesta kahdeksaan viikkoa istutuksesta. Kannattaa kurkkia mullan alle tai kokeilla kädellä, ovatko mukulat syötävän kokoisia.

Mikä on pahin moka, minkä voi tehdä?

Mielestäni tässä ei voi varsinaisesti mokata, koska tehdessä oppii. Tietysti se on moka jos unohtaa koko asian, kasvit tarvitsevat kuitenkin aina huolenpitoa.

Miksi kannattaa nähdä vaivaa?

Ehdottomasti siksi, että on niin ihanaa syödä omaa satoa. Tomaatit maistuvat varmasti paremmilta, ja fiilis on ihan mieletön kun saa leikata omaa yrttiä. Vihreä ikkunalauta on kaunis katsella, ja rehevällä parvekkeella viihtyy. Erityisesti kasveissa on hyvä tunnelma, ja kannattaa muistaa, että yrtit ovat kauniita myös maljakossa.