Toinen on kiireinen, toisella on liikaa aikaa. Jotkut rientävät paikasta ja tapahtumasta toiseen ajattelematta tai pysähtymättä hetkeksikään. Toisilla aika ei kulu millään, päivät ovat pitkiä, eikä tekemistä ole tarpeeksi.

10Kysymystä

Stressi voi hiipiä monesta eri syystä. Joku valvoo yönsä työtaakan vuoksi, toinen työttömyyden. Kumpi on pahempi, kumpi parempi? Vai onko kuitenkin niin, että ihminen sopeutuu? Kaksi erilaisessa tilanteessa olevaa naista vastaa, miten heidän arkensa järjestyy.

 

Tanja, 37, kehitysjohtaja, lasten, nuorten ja perheiden avo- ja laitoshoitopalvelut

Mistä arkesi koostuu?

Monipuolisesta, mielenkiintoisesta ja joskus haastavastakin työstä, perheestä, järjestötoiminnasta, ja harrastuksista. Harrastan kehonrakennusta, tarinateatteria ja sirkusta lapsen kanssa.

Mihin haluaisit käyttää enemmän aikaa?

Ajankäyttöni on suhteellisen hyvää nyt. Enemmän aikaa toivoisin parisuhteen hoitamiseen ja puolison kanssa vietettävään yhteiseen aikaan.

Mihin käyttäisit vähemmän aikaa?

Kodinhoidollisiin töihin.

Oletko tyytyväinen elämäntilanteeseesi?

Kyllä, olen tyytyväinen.

Kuka tai mikä määrittelee ajankäyttöäsi?

Työ, minä, lapsi ja mies. Siinä järjestyksessä.

 

Kirsi, 49, yhteiskuntatieteiden kandidaatti, tehnyt ainakin kuudessa eri ammatissa töitä. Tällä hetkellä työttömänä.

Mistä arkesi koostuu?

Harrastuksista (salibandy, jalkapallo/futsal, pyöräily), kielten opiskelusta, lukemisesta, kotitöistä, ystävien ja läheisten tapaamisista, järjestötoiminnasta ja työnhausta. Olen myös aikuiskaverina 10-vuotiaalle tytölle. Nukun säännöllisesti yhdeksän tunnin yöunet.

Mihin haluaisit käyttää enemmän aikaa?

Musiikin kuuntelun ja tuon kymmenvuotiaan tapaamisiin. Turhauttavinta työttömyydessä on sen epämääräisyys. Mitään ei oikein saa aloitettua, kun ei tiedä, pystyykö saattamaan sitä loppuun.

Mihin käyttäisit vähemmän aikaa? 

Tyhjänpäiväiseen ja hyödyttömään verkossa surffaamiseen, jota luullakseni teen varsin vähän.

Oletko tyytyväinen elämäntilanteeseesi? 

Olen lähtökohtaisesti tyytyväinen elämäntilanteeseeni, sillä sitä ei uhkaa mikään hallitsematon tekijä, joka voisi viedä elämäni raiteiltaan. Työttömyys sinällään on tyytymättömyyttä luova tila epämääräisyydessään. Siihen tunnetilaan vai ei auta juuttua, vaan on etsittävä asiasta parhaat puolet.

Kuka tai mikä määrittelee ajankäyttöäsi? 

Enimmäkseen vain minä itse. On asioita, joista olen vastuussa, mutta niidenkin osalta minulla on vapaus päättää, milloin asiat hoidan.