Jennifer Lawrence on nuori näyttelijätär, jonka nimen tuntee koko maailma. Tähden olemus ihastuttaa, ja hän saakin ehkä sen varjolla tehdä ja sanoa mitä haluaa.

24-vuotias Jennifer Lawrence on kansainvälinen supertähti.

24-vuotias Jennifer Lawrence on kansainvälinen supertähti.

Kentuckyn osavaltiosta kotoisin oleva Jennifer Lawrence on muutaman vuoden sisällä noussut suureksi tähdeksi. Hänellä on yksi Oscar-palkinto ja kaksi ehdokkuutta, hän on supersuositun Nälkäpeli-elokuvasarjan päätähti ja Forbes-lehden mukaan vuoden 2014 vaikutusvaltaisin naisnäyttelijä.

Jennifer Lawrence on ilmiö. Jennifer Lawrence on kultti. Hän on ennen kaikkea antanut kasvot rosoiselle epätäydellisyydelle.

Hän on saanut roolisuorituksistaan pelkkää ylistystä, läpimurtoelokuvastaan Winter’s Bonesta lähtien. Se on kuitenkin vain osasyy siihen, miksi hersyvällä etelän tytöllä on niin paljon ihailijoita. Kaikki rakastavat Jennifer Lawrencea ja tämän rempseää luonnetta. Hän on onnistunut saamaan aseman, jossa edes media ei ruodi häntä samaan tapaan kuin muita julkisuuden henkilöitä.

Rolling Stone -lehden Peter Travers kirjoitti nuoren tähden olevan ”jonkinlainen ihme”.

”Hän on töykeä, härski, hauska, rääväsuinen, huolimaton, seksikäs, elinvoimainen ja haavoittuva – joskus kaikkea tätä samassa kohtauksessa tai jopa samalla hengenvedolla.”

Washington Postin maaliskuussa 2013 julkaistussa jutussa Imperfectionism – why the cult of Jennifer Lawrence matters kerrotaan, kuinka epätäydellisyys on nyt pinnalla ja kuinka olemme kaivanneet jotakuta, johon peilata omia epätäydellisyyksiämme. Lawrence on vastaus siihen kaipuuseen.

Hiljattain edesmennyt koomikko Joan Rivers sivalsi viime vuonna Lawrencea sanoen, että tämän pitäisi kasvaa aikuiseksi ja rauhoittua. Internet ryntäsi puolustamaan suosikkiaan. Eihän kukaan voi olla pitämättä tästä vähän hulluttelevasta tytöstä, vaikka osaa hänen tekemisistään ja sanomisistaan voisi kieltämättä pitää jopa töykeinä. Hän saa epäkorrektin käytöksensä anteeksi, vaikkei anteeksi pyytelekään.

Huffington Postin artikkeli Is Jennifer Lawrence Perfect? Actress Seems To Get Away With Everything While Others … Not So Much (6.3.2013) pohtii muutamia tapauksia, joissa Lawrence on tuntunut saavan erityiskohtelua. Hyvänä esimerkkinä ”marihuanakohu”, josta ei kohua koskaan edes syntynyt.

Helmikuussa 2013, vain päiviä Oscar-voittonsa jälkeen näyttelijätär oli Havaijilla kuvaamassa toista Nälkäpeli-elokuvasarjan osaa. Paparazzit ikuistivat neidon hotellin parvekkeella polttamassa ”epäilyttävän näköistä tupakkaa”. Tapahtunut poiki muutamat otsikot, mutta yleisö kohautteli jutulle olkiaan, ja totesi Lawrencen ansainneen rentoutua. Tapaus unohtui nopeasti.

Muutkin nuoret tähdet ovat päätyneet internetiin ”epäilyttävien savukkeiden” polttamisen takia. Miten suhtaudutaan Miley Cyrusiin tai Justin Bieberiin? Amerikka ja Kanada kauhistelevat, kumpi joutuu ottamaan Bieberin rajojensa sisälle. Miley Cyrusia pidetään esimerkkinä siitä, mitä lapsitähdille pahimmassa tapauksessa tapahtuu.

Tämän vuoden eräs suurin skandaali oli useiden julkkisten alastonkuvavuoto. Hakkerit tunkeutuivat eri näyttelijöiden, laulajien ja mallien yksityisille tileille ja varastivat heidän intiimejä kuviaan. Yksi uhreista oli Jennifer Lawrence.

Melko pitkän hiljaiselon jälkeen hän totesi Vanity Fairissa iskun olleen seksuaalirikos.

”Aloin kirjoittaa anteeksipyyntöä, mutta ei minulla ole mitään anteeksi pyydettävää”, loukkaantunut Lawrence kertoi Vanity Fairille.

The Guardian-lehti vertaa tapausta Disney-tähti Vanessa Hudgensin alastonkuvaskandaaliin vuonna 2007. Tapauksesta nousi suuri haloo, Hudgens sai negatiivisen leiman ja Disneyn edustaja totesi tähden ”toivottavasti oppineen läksynsä”. Myös muut tähdet, jotka ovat kokeneet saman kohtalon, ovat saaneet osakseen lähinnä kulmien kurtistelua ja nenän nyrpistelyä. ”Mitäs olet ottanut itsestäsi alastonkuvia?”

Jennifer Lawrencen tapauksessa ihmiset osoittivatkin yllättäen myötätuntoa ja ylistivät tämän suuttuneita sanoja feminisminä.

Jennifer Lawrencessa on jotain maagista. Hän on täydellisen epätäydellinen. Hänen sensuroimaton julkisuuskuvansa yhdistettynä pysäyttävään näyttelijäntyöhön on jännittävä ja erilainen kokonaisuus. Hän on ”kaikkien paras kaveri”: internetin, median ja koko maailman.

Näyttelijätär on itse sitä mieltä, että on vain ajan kysymys, koska häneen kyllästytään. Hän on omasta mielestään liian ärsyttävä pysyäkseen kauan suosiossa.

Voi olla, että joku kyllästyykin, mutta niin kauan kuin Jennifer Lawrence tekee työnsä yhtä uskottavasti kuin nyt, on häntä kovin vaikea kuvitella inhoavansa. Hänen suodattamaton käytöksensä on loppujen lopuksi aika harmitonta – ja hurmaavaa.  Kaikki eivät vain voi sopia samanlaiseen muottiin.