Haminalaislähtöinen Varvara on menestyksen kynnyksellä. Bändin laulajan Mikko Kirin mukaan he eivät kuitenkaan ole mikään hipseribändi, vaan suoraviivaista rokkia soittava yhtye. Varvara lämmitteli Tulevaisuuden tusinan voittajaksi valittua Have You Ever Seen The Jane Fonda Aerobic VHS? -bändiä Bar Lepakkomiehessä 4.11.

Marraskuisena iltana Lepakkomieheen oli kokoontunut niin suoraviivaisen rokin ystäviä kuin helsinkiläisiltä hipstereiltä näyttäneitä nuoria aikuisia. Toki yleisössä oli myös kalliolaisia kantapeikkoja, jotka innokkaasti ottivat osaa bändien soitantoon. Illan keikkakattauksena olivat Have You Ever Seen The Jane Fonda Aerobic VHS?, Varvara ja The Shangri Blahs.

Varvara aloitti illan väkevästi. Bändiltä on ilmestymässä kolmas levy ja sen ensisingle Sons toimi setin aloituskappaleena. Kappaleen suoraviivaiset riffit ja bändin energia tulivat heti ilmi. Muutenkin koko keikka ilmensi Varvaran vahvuutta; heittäytymistä ja voimaa.

Ennen kaikkea Varvara onkin hyvä livebändi. Uuden levyn ja Sons –biisin myötä Varvara onkin uuden kynnyksellä. Kuitenkin kysymys siitä, tuleeko heistä Jane Fondia seuraava Tulevaisuuden tusina -voittaja, lähinnä naurattaa bändin laulajaa Mikko Kiriä.

”Me vaan soitetaan suoraviivaista rokkia särökitaralla. Minulla oli lapsuudenhaave bändistä, jonka kaikki soittajat tulevat Kotka-Hamina-seudulta. Bändin nimikin tulee Haminassa olevasta Varvara -patsaasta.”

Bändin musiikilliset vaikutteet tulevat soittajien nuoruudesta, sillä bändi itse kuvailee musiikkiaan Agentsin ja skedepunkin sekoitukseksi.

Keikan jälkeen myös bändin basisti Simo Kuhlman ja kitaristi Tommi Muhli ehtivät kertomaan mietteitään Varvarasta ja soittamisesta. Kaikki bändin jäsenet ovat päivätöissä muualla, joten paras treeniaika löytyy yöllä. Musiikkibisneksen todellisuuden kuvaa Simo: ”Soittaminen on hyvää vastapainoa työlle ja töissä käydään, jotta voidaan rahoittaa soittaminen. Ehkä tämä kuitenkin on enemmän harrastus kuin työ.” Mikko ja Tommi päätyvät pohtimaan, mitkä bändit voisivat olla hyvin referenssibändejä heidän musiikkiinsa. Ainakin Weezer ja Smashing Pumpkins vilahtelevat puheissa.

Viimeaikoina bändi on saanut nimeään näkyville. Sons on nostettu useammalle indiesoittolistalle Spotifyssä, ja se nousi myös Yle X:n Uuden musiikin listalle. ”Aina me yritetään päästä eteenpäin. Kaikki, mitä tulee, on plussaa. Toivottavasti saadaan uuden levyn myötä uusia kuuntelijoita, ja toivottavasti ihmiset kävisivät meidän keikoilla ja näkisivät, että olemme hyvä livebändi”, toteaa laulaja Mikko.

Lepakkomiehen keikan perusteella Varvara sopisi myös isommille klubeille ja kesän festarilavoille. Tulevaisuus näyttää, löytääkö suuri yleisö kymenlaaksolaisen indierockin. Toiveita tähän suuntaan uusi single ainakin herättää.