Pieni ryhmä opiskelijoita on kokoontunut Metropolian auditorioon kuullakseen tuottajan työstä. Yhdysvaltalainen David Cassidy, 38, astelee yleisön eteen puvuntakissa riisuakseen sen kuitenkin heti ensitöikseen. Hän käärii paitansa hihat ja asettuu puhumaan pöydän taakse. Tämän kaiken Cassidy tekee, jotta olisi yleisönsä kanssa samalla viivalla vaatetuksensa puolesta. Cassidyn ydinsanoma seuraavan parin tunnin luennolla onkin, että tuottajana on tärkeää tehdä itsensä mahdollisimman helposti lähestyttäväksi. Pienillä asioilla on merkitystä.

DavidCassidy_PK02

David Cassidyn on tuonut Suomeen Helsingin 2016 DocPoint-elokuvafestivaaleilla esitettävä dokumenttielokuva Miss Sharon Jones. Dokumentti kertoo syöpää sairastavan laulajan taistelusta läpi kemoterapioiden. Dokumenttielokuvan on ohjannut kaksinkertainen Oscar-voittaja Barbara Kopple, jonka kanssa Cassidy on työskennellyt viimeiset 15 vuotta New Yorkissa Cabin Creek Films -tuotantoyhtiössä.

Dokumenttielokuvissa Cassidya kiehtoo erilaiset tarinat ja jutut. Hän on pienestä pitäen ollut melkoinen tarinankertoja ja lukenut aina todella paljon. Cassidy etsii jatkuvasti kerrottavaksi tarinoita, joita tuottaa dokumenttielokuviksi. Tärkeintä on löytää asia, ilmiö tai kertomus ja erilainen näkökulma, joka olisi vielä kertomatta. Tarina on dokumentin avaintekijä, ja syy miksi Cassidy rakastaa työtään.

Kerran kuvauksissa eräs henkilö sanoi Cassidylle, että sinullapa on maailman paras työ, kun istut tekemättä mitään.

Cassidylle tuo lausahdus merkitsi, että hän oli tehnyt työnsä erinomaisesti. Tuottajan vastuulla on varmistaa, että kaikki toimii kuvauksissa ja niiden ulkopuolella.

Ennen kaikkea tuottajan työ on erilaisten sopimusten läpikäyntiä ja hallitsemista, mutta Cassidy on työssään valmis tarttumaan monenlaiseen pestiin. Hän kanniskelee tarvittaessa porukalle kahvia, toimii kuskina tai kantaa kuvauskalustoa. Pääasia on, että homma toimii ja pysyy aikataulussa. Dokumenttielokuvien kuvauksissa on usein oltava mahdollisimman vähän ihmisiä ja tällöin Cassidy toimii myös äänimiehenä tai kuvaajana. Cassidy on myös ohjannut, mutta tuottajan työ on lähempänä hänen sydäntään.

Tärkeintä on henkilökohtaisen yhteyden luominen

Tuottajan tärkein tehtävä on luoda kontaktit ja yhteydet oikeisiin henkilöihin ja paikkoihin. Cassidy kertoo saaneensa enemmän kielteisiä kuin myönteisiä vastauksia, mutta hän jaksaa silti aina vaan yrittää. Tuottajan työssä on oltava melkoinen diplomaatti, sillä jokainen kontakti ja tilanne voi olla tärkeä.

Joitain vuosia sitten Cassidy oli tekemässä dokumenttia legendaarisesta pesäpalloareenasta. Koska rakennus oli purkukunnossa, urakoitsija epäröi antaa lupaa liikkua rakennuksessa. Cassidy oli kuitenkin sinnikäs, jututti rakennusmiehiä, vei heille kahvia ja kiikutti donitseja. Cassidy vetosi jopa omaan taustaansa vapaaehtoisena palokuntalaisena, hänellä kun oli valmiuksia toimia epätavallisessa tilanteessa.

Lopulta ainoastaan Cassidy sai luvan liikkua rakennuksessa, joten hän sekä kuvasi että äänitti purkutyön vaiheet, ja dokumentti saatiin tehtyä. Cassidy korostaakin tuottajan työssä olevan olennaista löytää keinot, joilla lopputulos saadaan aikaiseksi.

Toisinaan luottamuksellisen suhteen luomiseen menee kuukausia. Cassidyn mielestä hänen on oltava valmis laittamaan itsensä likoon, kun päähenkilökin jakaa elämänsä herkimmät ja intiimimmät hetkensä. On yhtä tärkeää muistaa ylläpitää suhteita myös dokumentin valmistumisen jälkeen.

DavidCassidy_luento

Aikaa löytääkseen Cassidy nipistää yöunista

Tällä hetkellä dokumenteilla on kysyntää Yhdysvalloissa. Cassidysta meneillään on jonkinlainen muoti-ilmiö, jollaiseen hän ei ole ennen törmännyt. Monet tahot, erityisesti TV-yhtiöt, ovat kiinnostuneita dokumenteista. Tuottajalle kysyntä on positiivinen asia, mutta toisinaan Cassidysta on haaste löytää keinot rentoutumiselle, vaikka lepo onkin tärkeää.

Ennen perheen perustamista Cassidy kävi paljon konserteissa ja keikoilla. Hänelle musiikki ja pesäpallo ovat erityisiä intohimoja. Nyt 5-vuotias lapsi vie suurimman osan Cassidyn vapaa-ajasta.

Silti hänellä on innostusta toimia vapaaehtoisena palokunnassa sekä kodittomien yömajassa, lukea paljon ja treenata New Yorkin triathlonia varten. Koska Cassidyn työ vaatii melkoista aktiivisuutta ja perheelle on tärkeää löytää aikaa, on hän vähentänyt konsertteja ja yöunia, jotta saisi vuorokauteen enemmän tunteja.

Miss Sharon Jones ja ikimuistettava hetki

Tuottajan työn suola on päästä tapaamaan erilaisia ihmisiä ja käymään uusissa paikoissa. Cassidylle on haaste päästä kokemaan jotain, mitä ei itse normaalisti kokeilisi tai pääsisi kokemaan. Viimeisin dokumentti syöpää sairastavan Miss Sharon Jonesin kanssa jätti muistoksi erään merkittävän hetken.

Jones esiintyi omalle kotiyleisölleen ensimmäistä kertaa kemoterapioiden jälkeen. Jonesilla on valtava esiintymiskarisma, mutta kun hän panosti esitykseen vielä lisää kotiyleisönsä edessä, show oli jotain mikä piti kokea, jotta sen taianomaisuuden ymmärtäisi.

Miss Sharon Jones Facebookissa