Jos opiskeluaikanaan tuntee vähänkin näyttelemisen kipinää tai kiinnostusta teatterimaailmaan, kannattaa lähteä mukaan opiskelijateatteritoimintaan. Näin jokainen Metkan speksin jäsen kannustaa. He kuvailevat opiskelijateatterissa mukanaoloaan välittömäksi, hauskaksi ja hienoksi kokemukseksi.

MetkaSpeksi_harjoitukset03

Metkan speksi aloitti käsikirjoituksen mukaisen harjoittelun jo marraskuussa. Kuva harjoituksista 17.2.2016.

Omstart! Huudetaan yleisöstä ja näyttelijät improvisoivat.

Speksi on vanha ruotsalainen opiskelijateatteriperinne, joka rantautui Suomeen 1930-luvulla. Speksille tyypillistä on interaktiivinen toiminta yhdessä yleisön kanssa. Näytelmä pohjautuu käsikirjoitukseen, mutta yleisö pystyy vaikuttamaan näyttelijöiden toimintaan huutamalla sopivan toiminnon. Näyttelijät pyrkivät ottamaan toiminnon mukaan siten, että esittävät edellisen kohtauksen huudon sisältämän toiminnon mukaisesti. Omstart tekee jokaisesta esityksestä ainutlaatuisen, ja improvisaation vuoksi esityksen pituutta ei voi etukäteen ennakoida.

Metkan speksi on ammattikorkeakoulujen edelläkävijä

Metropolia ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan (Metka) speksit ovat toistaiseksi ainoita ammattikorkeakouluissa tuotettavia speksinäytelmiä. Vaikka kevään 2016 näytelmä on vasta kolmas laatuaan, voi alkaa puhua jo perinteestä. Kevään speksimusikaali Palkkahalaaja on kerännyt noin 50 Metropolia ammattikorkeakoulun opiskelijaa toteuttamaan sitä.

SonjaMaarit

Sonja-Maarit on ohjannut kevään 2016 Metkan speksin Palkkahalaaja.

Palkkahalaajan on ohjannut Sonja-Maarit Leppänen, joka opiskelee kulttuurituottajaksi Metropoliassa. Leppänen 22, kiinnostui toiminnasta viime kevään speksin jälkeen, jolloin tuottaja kävi esittelemässä speksin toimintaa. Samaan aikaan Palkkahalaajan käsikirjoituksesta oli työstetty ensimmäinen versio. Sonja-Maarit sai käsikirjoituksen luettavakseen ja päätti lähteä mukaan.

Sonja-Maaritilla on paljon kokemusta näyttelemisestä ja ohjaamisesta, siksi hän uskalsi ottaa ohjaushaasteen vastaan. Työ alkoi huolellisella käsikirjoituksen räätälöinnillä ja viilaamisella yhdessä käsikirjoittajatiimin kanssa. Kun käsikirjoitus oli valmis, aloitettiin casting eli sopivien näyttelijöiden hakeminen rooleihin.

Hyvän mielen palkalla mukana

Opiskelijateatterilaiset eivät hyödy teatterista rahallisesti, harva saa edes opintopisteitä teatteritoiminnasta. Kuitenkin teatteri antaa enemmän kuin ottaa. Ville Kettunen, 23, esittää näytelmässä Maraa, joka pitää huolta jengistä. Kettunen opiskelee Metropoliassa tv- ja radiotuotantoa eikä ole koskaan aikaisemmin päässyt näyttelemään, mutta on ollut kiinnostunut siitä.

Ville on suvereeni esiintyjä, mutta paljastaa joidenkin teatterilaisten jännittävän esiintymistä enemmän. Porukalla on kuitenkin ollut niin hyvä ryhmähenki, että Ville on kokenut sen auttavan monessa tilanteessa.

Ville Kettusen jalallae kävi hieman hassusti harjoitusten tappelukohtauksessa.

Ville Kettusen jalalle kävi hieman hassusti harjoitusten tappelukohtauksessa.

Villestä Speksissä stressaavinta on juuri improvisaatio. Marraskuusta lähtien opiskelijat ovat harjoitelleet näytelmää käsikirjoitusta noudattaen. Improvisaatio antaa kuitenkin mahdollisuuden joustavuuteen ja sitä Ville on hyödyntänyt varsinkin repliikkejä unohtaessa.

Harjoituksissa on melkoinen meno

Jukka Tauriainen, 21, päätyi Metkan speksiin esittämään Johnnya, joka toimii näytelmässä parittajana. Jukasta on ollut mahtavaa päästä tutustumaan muidenkin alan opiskelijoihin kuin oman alansa. Hänestä harjoituksissa oleminen on kuin ystävien kanssa hengailemista ja porukan henki on hänestäkin todella mahtava. Tauriainen opiskelee Metropoliassa sähköinsinööriksi ja on kokeillut näyttelemistä ennenkin. Speksissä näytteleminen on kasvattanut häntä esiintyjänä ja vienyt pois joitain pieniä kammoja.

JukkaTauriainen

Jukka Tauriaista on näytteleminen kiinnostanut aina, mutta näkee sähköinsinöörin työn tuovan leivän pöytään tulevaisuudessa paremmin.

Villestä harjoitukset ovat olleet välillä yhtä bailaamista, eikä fyysisiltä haavereilta ole vältytty. Erään kerran Jukan ja Villen esittämät hahmot harjoittelivat tappelukohtausta, jossa tilanteeseen heittäytyminen sai Villen nilkan venähtämään. Ville sai kainalosauvan kävelyn avuksi, mutta uskoo nilkan olevan kunnossa ensi-iltaan mennessä.

Adrenaliini nousee lavalle astuessa

Tiia Kekäläinen opiskelee myös kulttuurituottajaksi. Kekäläinen näyttelee Palkkahalaajassa pääroolia, Katri Virtasta, joka taistelee omien angstiensa kanssa. Tiialla, 23, on monen vuoden kokemus näyttelemisestä. Hän näytteli Tuusulan harrastajateatterissa teatteri T:ssä monta vuotta lapsuudesta lukioikäiseen asti. Vaikka Tiialla on jo kokemusta näyttelemisestä, Tiiakin kertoo porukan olevan niin tiivis ryhmä, että opiskelijoiden kokemusero ei näy näyttelemisessä.

Tiian mielestä hyvän ryhmähengen taustalla on, että kaikki ovat samanikäisiä, kukaan ei saa toiminnasta palkkaa, vaan jokainen on mukana kokemuksen takia. Tiialle improvisaatio on uusi juttu, mutta hän kokee sen olevan kuitenkin se kaikista kiinnostavin seikka. Hän saa siitä energiaa roolisuoritukseensa. Eniten Tiia odottaa näytelmän ensi-iltaa, kun saa taas kokea sen mahtavan tunteen teatterilavalle noustessa.

TiiaKekalainen

Tiia Kekäläiselle improvisaatio on uusi juttu.

Opiskelijateatterista löytyy jokaiselle joku paikka

Metkan speksiä on työstämässä monta kymmentä opiskelijaa, kukin eri roolissa. Vaikka esiintyminen ei olisikaan se oma juttu, teatteritoiminnassa voi olla mukana taustajoukoissa. Palkkahalaajassa on mukana toistakymmentä näyttelijää ja tanssijaa sekä bändi. Lisäksi on tuotantotiimi tuottajineen, some- ja markkinointivastaavat, on puvustus- ja maskeeraustiimi sekä graafinen suunnittelija. Yhdessä saadaan tuotettua mahtava speksimusikaali, joka huipentuu maaliskuussa esityksiin.

MetkaSpeksi_harjoitukset02

Palkkahalaaja on speksimusikaali, johon kuuluu näyttelijöitä ja tanssijoita. Harjoitukset 17.2.2016.

Palkkahalaaja on Metkan speksin kevään 2016 näytelmä, joka saa ensi-iltansa maaliskuun 14. päivä. Palkkahalaaja kertoo helsinkiläisestä rahattomasta Katrista, joka ei ole vielä löytänyt sitä omaa juttua. Katri pinnistelee laskujensa kanssa ja viihtyy baareissa. Katrilla on valtava läheisyyskammo, josta tietää vain muutama läheinen ystävä. Rahanpuute ajaa Katrin epämääräiseen seuraan.

Palkkahalaajan esitykset 14.-17.3.2016 Gloriassa.

Katso lisätietoja Metkan speksin sivulta.