Suomi on joukkuevoimistelun kärkimaita: lajin maailmanmestaruuskisojen yhdeksäntoistavuotisen historian aikana Suomi on voittanut kultaa kymmenen kertaa, sijoittunut kuudesti hopealle ja viidesti pronssille. Tänä keväänä suomalaiset nähtiin sekä hopeiset että pronssiset mitalit kaulassa.

Joukkuevoimistelua harrastaa miltei 12 000 suomalaista noin sadassa seurassa. Lajista nähdään usein vain pieni pintaraapaisu – kaksi ja puoli minuuttia kestävä kisaohjelma kimaltavissa asuissa. Mitä muuta kisapäivään ja lajiin kuuluu? Mikä on joukkuehengen merkitys? Kulisseista tunnelmia avaa Pakilan Voimistelijoiden 12–14 -vuotiaiden kilpasarjan joukkue Astra Stella.

”Vikat treenit ennen kisoja menee todella hitaasti. Kaikki vaan katsoo kelloa, että voisiko tuo jo liikkua. Kaikki on tosi kireitä… Pitäisi vaan jaksaa pitää se pää kasassa, että jaksaa vielä puristaa kisapäivän täysillä.”

”Me ollaan tosi villejä, mutta me tullaan tosi hyvin toimeen keskenämme. Ketään ei jätetä ulkopuolelle. Välillä menee villiys kyllä vähän överiksi… Tai ei edes välillä, vaan tosi usein.”

”Kaikilla on ainakin hauskaa treeneissä ja me tykätään vapaa-ajallakin jutella toisillemme kaikenlaista. On kivaa tulla treeneihin. Huomaa kyllä että tykätään jutella toisillemme kun treeneissäkin se lähtee vähän lapasesta – välillä jutellaan enemmän kuin treenataan…  Me vietetään joskus vapaa-ajallakin yhteistä aikaa, mut ei aina ehdi esimerkiksi koulujuttujen takia. Meillä ei ole kauheasti vapaa-aikaa, paitsi nukkuminen.”

”Kaikki yrittää keskittyä kisaa edeltävissä treeneissä, että saataisiin hyvä suoritus juuri ennen kisoja. Siitä tulee itsevarma fiilis. Tehdään itsevarmuuden kasvattamiseksi myös kokonainen puvut päällä, että saataisiin kisafiilistä jo valmiiksi.”

”Joukkuekaverit on oikeastaan ainoita, joiden kanssa viettää koulun ulkopuolella aikaa. Ei sitä osaa kuvitella, että tulisi treeneihin ja treenaisi yksin. Kyllä joukkuekaverit on tärkeitä.”

”Jos jollakin on huolia, niin kyllä me osataan auttaa ja piristää toisiamme. Me voidaan kertoa toisillemme ihan kaikesta, koska me tiedetään että jokaiseen pystyy luottamaan – kaikki tieto pysyy joukkueen sisällä. Kukaan ei lähde levittämään juttuja tai ala nauramaan. Piristysyritykset on joskus mennyt vähän pieleen, mutta aina yritetään parantaa toistemme mieliä!”

”Hiukset, meikkipohja, kulmat ja tekoripset laitetaan yleensä kotona ennen lähtöä. Kun saavutaan kisapaikalle, otetaan aluksi rauhassa: mennään seuraamaan kisoja ja syödään evästä. Siinä vaiheessa laitetaan kaikki loput meikit ja korjaillaan tarvittaessa vielä hiuksia.”

”Kun katsottu kisoja kaksi tai kolme tuntia, mennään vaihtamaan puvut päälle.”

”Kun puvut on vaihdettu, aloitetaan lämmittely. Ollaan tehty lämppä itsenäisesti ja se on tuonut hyvää yhteishenkeä kisaan. Valmentajat ovat tulleet lämpän jälkeen mukaan.”

”Tsemppitanssi on meille tosi tärkeä juttu. Se on Level Up, sellainen twerkkaustanssi. Me tehdään se joskus treeneissä, mutta yleensä vaan kisoissa. Siitä tulee hyvä mieli ja yhteishenki kohoaa. Se pitää vetää aina täysillä, TUNTEELLA! Kisastressi häviää paremmin, kun pystyy hetkeksi keskittymään johonkin muuhun kuin siihen että pitää ojentaa nyt jokainen nilkka ja polvi.”

”Tsemppitanssin jälkeen kisasuoritus on jo lähellä ja tehdään vielä ohjelmaosia valkkujen kanssa.”

”Tämän kauden ohjelman teema on ’laumaeläin’. Sopulit ovat sellaisia, että jos yksi kävelee vuoren kielekkeellä tai hyppää kaivoon, muut menee perässä. Sitä tämä ohjelma kuvastaa – tämä on sellainen biletysohjelma.”

”Viimeiset hetket ennen kisaamista huomaa kaikista. Kaikki on tosi omissa ajatuksissa.”

”Juuri ennen kisaa saadaan pieni hetki keskittyä toisiimme ja tsempataan toisiamme tsemppipiirissä. Me jutellaan siinä kaikkia perusasioita: ’Kaikki muistaa ojentaa nilkat, pitää pään tasassa, ilmaista ja tehdä loppuun saakka jokaiseen liikkeeseen keskittyen. Kukaan ei itke ja jokainen poistuu oikeaan nurkkaan.’ Tsempataan toisiamme ja siitä tulee kaikille hyvä fiilis.”

”Ennen suoritusta kaikki käy itselleen tärkeitä asioita mielessään – omia korjauksia ja laskuja. Valmentaja käskee ravistelemaan ja sitten tehdään kolme tiukkaa tasahyppyä. Toistetaan nämä samat jokaisessa kisassa, niistä tulee vielä viimeiset varmat olot.”

”Ollaan keskittyneitä ja varmoja. Hetkeksi se joukkue häviää ja jokainen keskittyy vain itseensä. Siinä miettii vaan että nyt pitää mennä näyttämään, nyt pitää mennä tekemään täysillä ja nyt pitää mennä tekemään sitä omaa priimaa!”

”Sitten vaan kävellään matolle.”

”Tämä on meidän tyyppinen ohjelma. Se on pirteä, eikä yhtään negatiivinen. Siinä pääsee tosi paljon revittelemään ja se samalla kuvastaa vapaa-ajalla olemista. Siinä huomaa meidän yhteishengen. Tulee tosi hyvä mieli sitä tehdessä, vaikka se tuntuu rankalta välillä. Harppakohdassa tuntuu kyllä reisissä ja hyppysarja on paha… Varsinkin kisaaminen tällä ohjelmalla on tosi kivaa, kun siinä huomaa kaikkien ilmaisun kasvavan kisoissa.”

”Kisasuorituksen jälkeen välillä itketään ilosta ja hyvästä suorituksesta – välillä itketään kun joku liike on mokattu. Jos pisteet jää huomattavasti alle odotusten, tulee sellainen taka-masennus – välillä tosi paha sellainen. Se pitäisi vaan kestää ja jatkaa elämistä, koska ei se kaadu siihen yhteen kisasuoritukseen.”

”Jos kisa menee hyvin, niin sitten hypitään onnesta ja kaikki kiljuu. Se on paras fiilis ikinä, kun näkee kaikkien olevan sairaan onnellisia. Osa välillä itkee onnellisuuden tunteesta – myös valmentajat. Ne itkee, hyppii ja halailee kuin pikkulapset!”

”Tulee hyvä mieli, kun tietää että saavuttaa jotain. Vaikka aina ei mene hyvin, kaikki kokemukset kasvattaa urheilijana. Ei me tiedetä mitä muuta me tehtäisi, jos ei harrastettaisi tätä. Jos on pari vapaapäivää, sitä helposti tylsistyy kun ei tiedä mitä tekisi. Meillä on tosi ihana joukkue ja joukkuevoimistelu on yksinkertaisesti PARASTA!”


Pakilan voimistelijoiden Astra Stella sijoittui hopealle 12–14 -vuotiaiden kilpasarjassa Attitude Cupissa Vantaalla huhtikuussa 2019. Astra Stellassa voimistelee 11 taitavaa ja motivoitunutta tyttöä. Joukkue harjoittelee 4,5 kertaa viikossa 2,5-3 tuntia kerralla. Kevään kisaohjelman voit käydä katsomassa YouTubesta.