Vanhoja alkuperäisiä kivijalkamyymälöitä on Helsingissä enää muutamia. Taloushoito Oy on toiminut yli 70 vuoden ajan samassa liiketilassa. Myymälä on erikoistunut itse tekemiinsä käsitöihin ja kodin tekstiileihin.

Kun astuu Fleminginkatu 12:ssa olevaan liikkeeseen, tuntuu kuin tekisi pienen aikamatkan. Vaikka myymälä myy nykyajan tuotteita, pala historian havinaa leijailee ilmassa ja liikkeen pienissä yksityiskohdissa.

Liikkeestä löytyvät toiminnassa oleva lankapuhelin, kaunokirjoituksella kirjoitetut hintalaput ja ainakin puoli vuosisataa vanha kassakone, joka tosin on enää koriste. Liikkeen pitäjä, yrittäjä Anna-Leena Väliaho, istuu tiskin takana kutomassa sinisiä lapasia. Hän jättää kutimensa syrjään ja nousee tervehtimään.

taloushoito05

Perinteikäs myymälä

Anna-Leena Väliaho ei ollut vielä syntynyt, kun hänen isänsä Väinö Väliaho oli perustamassa kodin yleistarvikkeisiin erikoistunutta myymälää Helsingin Kallioon vuonna 1945. Myymälän tuotteet olivat tarpeen sodan jälkeen rakentuvalle Suomelle. Tuolloin myynnissä oli kodin tekstiilien lisäksi astioita ja kodin käyttötarvikkeita, jotka ajan mittaan ovat jääneet pois valikoimasta.

Tänä päivänä yritys edustaa ”vanhan hyvän ajan” liikettä, jossa asiakasta palvellaan henkilökohtaisesti ja tuotteet ovat helposti saatavilla. Liiketilan hyllyjä on korjailtu vuosien saatossa, mutta muuten ne ovat säilyneet muuttumattomina. Anna-Leena Väliahon äidin tekemät pitsikoristeetkin somistavat vielä hyllyjen reunoja.

taloushoito06

Luonne sopi yrittäjäksi

Anna-Leena Väliaho työskenteli ensimmäisen kerran liikkeessä 1960-luvun alussa. Hän ehti pari kesää toimia kesäapulaisena koulunkäyntinsä ohella isän vielä eläessä. Kun isä kuoli vuonna 1963, Anna-Leenan äiti päätti jatkaa myymälän pitämistä. Vuosia myöhemmin päätyi Anna-Leenakin perheyritykseen kokoaikaisesti töihin.

”Voi olla, että olen sen luonteinen, että sopii tämä työ”, Anna-Leena Väliaho pohtii uravalintaansa.

Anna-Leena Väliaho ja asiakas myymälässä 1960-luvulla.

Anna-Leena Väliaho ja Taloushoidon asiakas 1960-luvulla.

 

Taloushoidon asiakkaita ja Anna-Leena Väliaho vuonna 2016.

Taloushoidon asiakkaita ja Anna-Leena Väliaho vuonna 2016.

Käsitöitä myyntityön ohessa

Taloushoito Oy on aina tehnyt paljon itse kodin tekstiilejä, tyynyjä ja päällystänyt vaahtomuovipatjoja. Anna-Leena Väliahon isäkin ompeli ja suunnitteli tuotteita myyntiin. Perheen naiset ovat virkanneet ja kutoneet tuotteita kaupan hyllyille.
Nytkin myymälässä on paljon Anna-Leena Väliahon virkkaamia iloisen värisiä sydämiä, perhosia, barbie-nukkien mekkoja, villasukkia ja lapasia. Väliaholle käsityöt ovat työtä, jota tehdään myymälän aukioloaikana, asiakkaita odotellessa.

taloushoito05

Kun äiti jäi liikkeen pitämisestä pois 1990-luvun alussa, on Anna-Leena Väliaho pitänyt liikettä yksin. Nyt hän on jo itse eläkeiässä, mutta aikoo pitää liikettä niin kauan kuin jaksaa.

”Näin vanhana ei tarvitse niin murehtia enää tulevaisuudesta”, Anna-Leena Väliaho naurahtaa.

”Pysyy pirteänä, kun lähtee töihin.”

Vuosikymmenet ovat olleet kannattavia, vaikka viime ajat ovat yrityksen toiminnan kannalta olleet hiljaisempia. Anna-Leena Väliaho on jaksanut olla yrittämisestä innostunut, mikä on auttanut häntä selviämään huonommistakin ajoista.

”Vaikka en ole kovin taitava kauppiaana, niin olen innokas. Pitää jotenkin selvitä.”

taloushoito07