Mummot saattavat joutua Helsingin avantoseuroissa jonon jatkeeksi, koska avannossa käyminen on yksi hyvinvointialan kukoistavimmista trendisuuntauksista. Jäinen vesi vetää nuoria syvyyksiinsä yhä useammin. Ihmisten yhä hektisempi elämä luo otollisen kasvuympäristön äärimmäisille stressinhallintakeinoille. Helsinkiläinen Tiina Svensk, 23, käy avannossa kolmesti viikossa rauhoittuakseen.

Helsingissä avantomaisema on hieman perinteisestä poikkeava

Kruununhaassa elävä Tiina Svensk pukee päälleen värikästä takkiaan. Vanhassa asunnossa haisee palaneelle; lämmittävä kaurapussi unohtui äsken uuniin liian pitkäksi aikaa. Korkeassa ja avarassa asunnossa on paljon valoa ja lämpöä. Mutta nyt on aika viilentyä. Svensk on lähdössä viikon ensimmäiselle avantoreissulleen.

“Tärkeintä on laittaa kerroksia päälle”, Svensk sanoo hymyillen.

Hän tietää mistä puhuu. 23-vuotias Svensk on mukana hyvinvointivalmennuksia tarjoavassa yrityksessä, Liftedissä, jossa on huomattu nuorten keskuudessa nopeasti kasvava avantotrendi.

Tuulisessa Helsingissä kilometrin avantomatkalle pitää pukeutua hyvin. Varsinkin jos ei aio saunaan.

Svenskin työnkuvaan kuuluu hyvinvointialan trendien seuraaminen ja niistä laadukkaan sisällön tuottaminen valmennettaville verkossa. Svensk on huomannut, että avannosta kiinnostutaan tänä päivänä nuorempana ja useammin.

“Ihmiset ovat tänä päivänä tietoisempia hyvinvoinnistaan”, Svensk sanoo.

Värillä ei ole väliä, mutta avantotossut kannattaa hankkia.

Onhan avantouinnilla paljon hyviä ja todettuja terveysvaikutuksia. Kylmä vesi parantaa ääreisverenkiertoa, lisää vastustuskykyä, keventää stressiä ja helpottaa sen hallinnassa. Avannossa käyminen voi myös auttaa astmaan. Sydänongelmista kärsivien kannattaa kuitenkin puhua lääkärin kanssa ennen jääkylmään veteen pulahtamista. Kyse on kuitenkin extreme-kokemuksesta. Svensk sanoo, että ihmiset havittelevat tänä päivänä yhä enemmän elämyksiä, joissa pääsee testaamaan omia rajojaan.

Pumppu pitää veden liikkeessä, jotta se ei jäädy

Svensk kertoo, että avannossa käyminen on yksi suurimmista stressitiloista, johon oman kehonsa voi asettaa. Ja se on hyvä.

“Keho huomaa arjessa, että olen ollut ennenkin tilanteessa, jossa kortisolia on ollut paljon veressä ja olen pärjännyt”, Svensk valaisee.

“Ihmisten arjessa on tänä päivänä paljon enemmän stressaavia virikkeitä kuin ennen, joka näkyy siinä, että ihmiset hakevat parempia keinoja, joilla helpottaa stressiä”, hän jatkaa.

Päästä haihtuu eniten lämpöä. On siis ihan ok pitää pipoa avannossa.

Svensk käy avannossa rauhoittuakseen. Hän kertoo olevansa sen verran tulisielu, että jääveteen on päästävä kolme kertaa viikossa. Svensk liittyi Helsingissä Katajannokan Jäänsärkijöihin muutettuaan seudulle tammikuun alussa. Helsingissä on ainakin 15 rekisteröityä avantoseuraa, joissa voi käydä vapaasti kausimaksua vastaan. Hintaan kuuluvat avannon huolto, avain avannolle pääsyä varten ja joissain tapauksissa pukuhuoneet sekä sauna. Svenskin 50:n euron kausimaksuun kuuluu kaikki edellä mainituista. Katajannokan merimaisemissa pulahtamassa käyvät myös monet Svenskin hyvinvointialan kollegoista ja tuttavista. Avantoseuralla näkee Svenskin mukaan kaikenlaisia ihmisiä liikemiehistä hippeihin ja vaareista urheilijoihin. Iltaisin avannon äärellä on jono.

Tikkaiden luokse pääsee Katajannokan Jäänsärkijöiden kulkuluvalla. Jäävedessä voi käydä kun siltä tuntuu.

Avantouinti on selvästi kasvava trendi nuorison ja nuorten aikuisten keskuudessa. Kylmä vesi kutsuu ihmisiä. Onneksi Helsingissä kutsuun on helppo vastata. Avantoseuroja löytyy ympäri kaupunkia. Luonnon tarjoamat stressinhallintakeskukset ovat myös täällä loppujen lopuksi mukavan lähellä.

Avantouinnilla on paljon hyviä terveysvaikutuksia. Tämän tietää myös hyvinvointialalla työskentelevä Tiina Svensk.