Polyamoria on perhemuoto, jossa vanhemmilla saattaa olla muitakin kumppaneita. Mari löysi onnen uuden elämäntavan myötä jo nuorena, mutta joutuu aina välillä vastaamaan erikoisiinkin kysymyksiin.
Kaikilla meillä on rajattomasti rakkautta annettavaksi. Miksi siis antaa sitä suhteessa vain yhdelle ihmiselle? Mari, 33, huomasi jo nuorena haluavansa enemmän kuin vain parisuhteen.
Tuolloin 19-vuotias Mari oli käynyt läpi tilanteita, joissa suhde oli kaatunut pettämiseen. Hän toivoi, että saisi pitää muitakin suhteita ja ihmetteli, miksei rakkautta voi kokea ilman, että pitää erota. Marin löydettyä nykyisen miehensä he kuvailivat suhdettaan avoimeksi. Lopulta vanhan ystävän kautta löytyi ”diagnoosi” perhemuodolle: polyamoria.
”Ihminen voi rakastaa useampaa ihmistä samaan aikaan. Jos on useampi suhde, on myös tuplasti rakkautta”, Mari sanoo.
Mari asuu pienellä paikkakunnalla miehensä ja heidän kahden lapsensa kanssa. Lisäksi saman katon alla elää miehen tyttöystävä sekä neljä kissaa. Miehen tyttöystävä astui kuvioihin lasten ollessa vielä pieniä.
”Lapset näkevät asiat hyvin avoimesti. On hienoa, että heidän elämässään on paljon tärkeitä aikuisia”, Mari toteaa.
Polyamorinen perhemuoto ei ole Suomessa kovin tunnettu ja saattaa siksi aiheuttaa keskustelua.
Mari kertoo, että lapset ovat aina saaneet puhua asioista niin kuin ne ovat. Kiusaamistilanteita ei ole tullut vastaan.
”Lapsilla ei ole ennakkoasenteita. On järkyttävää, jos aikuiset siirtävät lapsiinsa omia negatiivisia asenteitaan.”
Mari mainitsee tilanteesta, jossa haki tyttärensä tämän kaverin luota. Tyttären oli tarkoitus lähteä isänsä tyttöystävän Liljan (nimi muutettu) luokse. Tyttären ystävä ihmetteli, kuka Lilja on joten tytär oli selittänyt kaverilleen: ”Lilja on isin tyttöystävä. Mutta isi rakastaa myös äitiä.”
Oudoimmat kysymykset tulevat usein aikuisilta ja koskevat henkilökohtaisia asioita; miten nukutte tai miten harrastatte seksiä? Yksi yleisimpiä polyamoriaan liittyviä stereotypioita ovat orgiat. Ajatuksia ihmisissä herättää myös naisten asema suhteessa: onko nainen alistettuna? Näin ei todellakaan ole. Esimerkiksi Marin perheen arjessa kaikki jakavat arkipäiväiset askareet.
Kuten kaikissa ihmissuhteissa, ongelmista päästään yli puhumalla. Mari kuvailee mustasukkaisuutta olleen suhteen alussa enemmän, mutta sittemmin siihen on törmännyt harvemmin.
”Mustasukkaisuus on kulttuuriin rakennettu asia. Se on monta erilaista tunnetta nivottuna yhteen. Ne pitää pilkkoa ja käsitellä yksi kerrallaan. Kun kaikesta puhuu avoimesti, saa asiat ratkottua.”
Mari kuvailee kasvaneensa ihmisenä. Elämäntavan omaksumisen jälkeen onnellisuus on lisääntynyt ja Mari on sinut myös itsensä kanssa.
”Rakkauden määrä kasvaa, kun on paljon ihmisiä jakamassa arkea.”