SKAM on suureen suosioon noussut norjalainen  nuortensarja, joka on saanut koukkuunsa myös varttuneemman väestön. Sarja on suosittu myös muissa Pohjoismaissa,  ja tämä on noteerattu Yhdysvalloissa asti, sillä oikeudet amerikkalaisversioon on jo myyty. 

Sen jälkeen, kun kourallinen ystäviäni oli suosittelut minulle Skamia, päätin taipua ja katsoa mistä on kyse. Vaikka eiväthän minua, 26-vuotiasta aikuista, moiset teinisarjat kiinnosta. Ensimmäisen jakson jälkeen päätän katsoa vielä toisen jakson. Ja kolmannen. Kello lyö 02.40 yöllä, kun olen ahminut ensimmäisen tuotantokauden. Mitä minulle tapahtuu? Seuraavan päivän aikana tuijotan tuotantokauden numero kaksi ja jään itku silmässä odottamaan viikon päästä Yle Areenaan tippuvaa kolmatta kautta.

Tyhjä olo. Oliko elämää ennen Skamia?

Kun Skam, joka tarkoittaa suomennettuna häpeää, debytoi syyskuussa 2015, sarja seurasi 16-vuotiasta Evaa, joka paini ystävyyssuhteiden verkossa, samalla koittaen tasapainotella parisuhteessa. Ensimmäinen jakso oli kaikkien aikojen katsotuin Norjan yleisradioyhtiö NRK:lla, antaen vihiä siitä, että sarjasta oli tulossa jotakin suurta. Skam nautti myös suurta suosiota toisella kaudellaan, jonka päähenkilönä ihastutti feministi Noora, mutta pääpotin räjäytti kolmas kausi, jossa seurattiin oman seksuaalisuutensa kanssa kamppailevaa lukiolaispoika Isakia.

Sarjan keskeisiä teemoja ovat ystävyys, rakkaus, seksi, juhliminen, pettäminen sekä oman paikkansa etsiminen ja löytäminen. Nämä ovat teemoja, joita jokainen nuori pyörittelee omassa elämässään. Mutta miksi sarja on onnistunut koukuttamaan myös varttuneemman väestön?

Sarjan luoja Julie Andem sekä hänen tuotannosta vastaavaa tiiminsä matkustivat läpi Norjan tapaamaan ja haastattelemaan yli tuhatta teini-ikäistä, jotta saisivat sarjasta mahdollisimman aidoin tuntuisen. Ja siinä he ovat onnistuneet. Sarja ei tunnu käsikirjoitetulta vaan jaksoissa nähdyt hetket huokuvat aitoutta ja vilpittömyyttä. Dialogi on vaivattomasti eteenpäin soljuvaa ja näppärää ja entuudestaan tuntemattomat näyttelijät tekevät nappisuorituksen rooleissaan. Katsoja tuntee sympatiaa, iloa, surua sekä kuplivaa onnellisuutta. Joskus jopa yhden ainoan kohtauksen aikana.

Myös musiikin käyttö on Skamissa nerokasta. Jokainen kappale kuvastaa kohtauksen tunnelmaa täydellisesti, samalle hitsaten kohtausten väliset siirtymät saumattomasti yhteen. Sarjassa kuullut kappaleet löytyvät Spotifysta Skam-soittolistalta, jolla on jo yli 67 000 seuraajaa.

Vaikka omista teinivuosista olisi vierähtänyt jo tovi, on silti kiinnostavaa nähdä millaista elämää nykyajan teinit elävät. Sarjaa katsoessaan voi hetkeksi unohtaa omat huolensa ja elää pienen hetken omaa elämäänsä Skamin hahmojen kautta. Sinun ei tarvitse olla teini-ikäinen, lapsenmielinen tai norjalainen nauttiaksesi sarjasta. Skam on tarkoitettu kaikille.

Sarjan kolme ensimmäistä kautta on nähtävillä Yle Areenassa.