Ensi-iltansa Docpoint-festivaaleilla saaneen dokumenttielokuvan The Perfect Selfie on tarkoitus olla kasvutarina teini-ikäisestä tytöstä sosiaalisen median aikakaudella, mutta tarinaa saa elokuvasta hakemalla hakea.

Elokuva kertoo sometähdeksi luonnehditusta 16-vuotiaasta tytöstä nimeltä Olivia Oras. Olivialla on siloteltu kuva itsestään sosiaalisessa mediassa. Silotellun kuvan takana on kuitenkin normaali, elämälleen suuntaa hakeva nuori ihminen. Elokuva pyrkii avaamaan Olivian mielenmaisemaa syvemmältä, mitä sosiaalinen media antaa hänestä ilmi. Ideahan elokuvassa on mielenkiintoinen. Mitä nuoriso ajattelee sosiaalisesta mediasta, ja miten se vaikuttaa nykynuorisoon?

Elokuva kuitenkin jää hyvin pinnalliseksi. Elokuvan alussa Olivialla on paljon seuraajia Instagramissa ja elokuvan lopussa Olivialla on vähän enemmän seuraajia Instagramissa. Tätä havainnollistaa ruudussa välillä vilahtava seuraajamäärä, joka ei kuitenkaan kasva niin huimia määriä, että siitä saisi tarinan aikaiseksi.

Instagram-kuvien lisäksi dokumentissa näytetään lukemattomat määrät Olivian snäppejä, joissa hän on nauttimassa alkoholia ja polttamassa tupakkaa. Alkoholi ja tupakka eivät kuitenkaan ole kovin tavatonta kuusitoistavuotiaiden elämässä. En tiedä halutaanko snäpeillä antaa kuvaa Olivian villistä nuoruudesta vai halutaanko niillä vihjata päähenkilön rappiosta tai sisäisestä tuskasta.

Oli miten oli, videot ovat juuri sellaisia, mitä kuusitoistavuotiaan bileissä kuvataan. Huudetaan yhteen ääneen ”WOOO” ja vedetään salmarishotit naamariin.

Elokuvan päähenkilön valinta vähän ihmetyttää. Olivialla on vain kaksikymmentätuhatta seuraajaa, eikä hän tienaa vielä elokuvan kuvausten aikana rahaa sosiaalisen median kautta. Suomesta kuitenkin löytyy some-julkkiksia, joilla on paljon enemmän seuraajia. Esimerkiksi Rebekka Forsberg, jolla on Instagramissa 390 000 seuraajaa.

Elokuvan yksi huippukohta on kohtaus, jossa Olivia menee hyppäämään benji-hyppyä, jota  hän ei kuitenkaan uskalla hypätä. Elokuva ei oikein missään vaiheessa tunnu alkavan, eikä mitään oikein viedä päätökseen. Ainoaksi mielenkiintoiseksi asiaksi jää Olivian ja hänen äitinsä välinen suhde,  vaikka äidin ja tyttären väliset keskustelut tuntuvat aika ajoin ohjatuilta ja vähän luonnottomilta. Elokuva on naiivi henkilökuva, mistä puuttuu alku, keskikohta ja loppu.

Jos The Perfect Selfiestä on löydettävä jotain hyvää, niin se on elokuvakerronnan nuorekas ote . Leikkaukset ovat aika ajoin hauskoja, eikä katsojaa tylsistytetä liian pitkillä kuvilla. Nuoret katsojat saattavat saada elokuvasta enemmän irti, kuin varttuneempi yleisö.

The Perfect Selfie on katsottavissa Katsomosta 23.3.2017 asti.

The Perfect Selfie
Ohjaus: Maryam Razavi, Jenni Salonen