Ai että, pitkästä aikaa pääset kavereiden kanssa viettämään iltaa! Vähän kuulumisten vaihtoa, hyvää ruokaa ja hyvää tunnelmaa, ehkä vähän saunahommiakin. Oluttakin on. Olet itse autolla liikenteessä, joten hölöpäkkään ei sovi kajota, vaikka Make tarjoaakin. Make on omien sanojensa mukaan sosiaalinen juoja, joka nauttii leppoisasta tunnelmasta ja kuulumisten vaihdosta.

Ilta etenee, ruuat on syöty ja olutta on mennyt. Huomioit, että omat ystäväsi tyhmenevät tunti tunnilta mitä pidemmälle iltaa mennään. Pipsa, jonka kanssa kävit eilen lenkillä jankkaa viidettä kertaa samaa juttua idiootista työkaveristaan, mutta muistaa mainita, että on se silti ihan hyvä tyyppi. Ihan niin kuin sinäkin! Sinä olet hyvä tyyppi ja kuulemma kuin sukulainen Makelle, joka puristaa sinua kainaloonsa ja sössöttää niin, että sylkipisaroita lentää silmiisi.

Sinulla on nyt kaksi vaihtoehtoa: otat nopeasti pari kaljaa, jotta sietäisit ystäviäsi ja pääset samalle sosiaalisuuden tasolle tai puret huulta ja avaat sen alkoholittoman oluen mikä sinulla on mukanasi, vaikka Make sanookin sen olevan tiskivettä. Mutta mitä se Make tietää? Hänen mielestään olutta ei juoda maun takia, eikä varsinkaan alkoholitonta. Make on typerys, joka muistelee aikoja, jolloin ainoa alkoholiton olut oli Nikolai. Juoma, joka maistui samalle kuin tölkki josta sitä tarjoiltiin.

Nykyisin vaihtoehtoja on onneksi useita ja kauppojen hyllytilaa on alkanut valtaamaan alati kasvava alkoholittomien oluiden kirjo. Tässä jutussa on testissä viisi erilaista lähikaupasta satunnaisesti valittua juomaa.

On hyvä mainita, että nimestään huolimatta alkoholittomat oluet sisältävät usein vähän alkoholia. Syynä tähän on se, että pienellä alkoholimäärällä on paljon vaikutusta juoman makuun. Tämän jutun oluet vaihtelevat välillä 0% – 0,5%. Mainittakoon myös, että en ole olutasiantuntija, mutta voin vilkaista.

Mikkeller Drink’in The Sun American Style Wheat Ale 0,3%

Muistuttaa kesästä! Kuva: Matti Jaukka

Oluen nimi ei voisi olla yhtään osuvampi! Voisi helposti kuvitella, että tämä raikas ja hedelmäinen juoma uppoaa kuumana kesäpäivänä. Vähän IPA henkinen tunnelma, mutta ilman pistävää jälkimakua. Tämän juomiseen ei tarvitse mitään tekosyitä, voi vaan avata ja nautiskella. Aion ostaa uudelleenkin!

Karhu 0,0%

Klassista bönthöö. Kuva: Matti Jaukka

Ainoa nollaprosenttinen tästä porukasta, mutta ei todellakaan jää maussa viimeiseksi. Onnistuttu saamaan maku melko lähelle tavallista Karhua. Olutmaisin näistä ja varmasti menee saunan lauteilla, ruokajuomana tai miksei vaikka harrastusten lomassa.

Kronenbourg 1664 Blanc 0,5%

Ehdoton suosikki. Kuva: Matti Jaukka

Alkoholillinen Blanc on oluista suosikkini ja tämä alkoholiton heittämällä maistuvin tästä porukasta. Vahvasti sitruksinen ja raikas. Lähentelee jopa Radlerin makua, jossa olutta ja sitruunamehua on jaettu yleensä suhteella 50/50. Mikkellerin tavoin helppo kesäpäivän juoma. Tätä juttua kirjoittaessa eletään tammikuun loppua ja kesäinen fiilis on melko vähissä, mutta kirkasvalolampun ja hiustenkuivaajan avulla rakennetussa kesäpäiväsimulaattorissa olut toimi moitteettomasti.

Crisp IPA 0,5%

Helppo holiton. Kuva: Matti Jaukka

Kun Crisp aikoinaan julkaisi ensimmäisen lagerinsa kuvittelin, että nyt on Nikolai lyöty vain uuteen pönttöön. Jostain syystä päätin kuitenkin testata olutta ja hyvä niin, sillä se oli maukas yllätys alkoholittomien markkinoille. Tämä IPA on nyt neljäs oluttyyppi Crispien valikoimassa. Raikas ja sitruksinen maku menee vaikka leffaa katsellessa.

Big Drop Brewing Co. Double Strike Sour 0,5%

Gluteeniton sour. Kuva: Matti Jaukka

Ainahan se pitää yksi sour olla mukana. Avatessa haisi kaupan simalle ja vetinen olemus potkaisee hieman jotain makua kielen perälle. Pullon kyljessä oli fiilistelyteksti, jossa lueteltiin kaikkia makuja mitä tämä olut tuo mukanaan, mutta itse sain vain kevyen greipin aromin. En tiedä mikä minun makuaistissani on, mutta kaikki sourit alkavat muutaman kulauksen jälkeen maistua tuhkakupilta. Sama homma oli tässäkin. Tämä oli kuitenkin aika lempeä sour eli jos haluaa tunnelmoida hapanta niin tästä on hyvä aloitella. Plussaa gluteenittomuudesta!

Alkoholittomien oluiden laaja tarjonta yllätti positiivisesti! Jopa pienemmät lähikaupatkin ovat raivanneet tilaa holittomille. Kysyntääkin selvästi on, sillä useat isot ja pienet toimijat ovat panostaneet vahvasti alkoholittomiin tuotteisiinsa ja hyvä niin! Pääsee siis testaamaan näitä lisää.