Pienoismallit mielletään yleisesti pienten poikien harrastukseksi. Kuitenkin harrastajia löytyy maailmasta paljon. Euroopassa järjestetään useita kansainvälisiä pienoismallikisoja ja -esityksiä. Moni ei myöskään tiedä, että suomalaiset pienoismalliharrastajat tuovat joka vuosi pokaalin näistä kisoista.

Jarkon pienoismalliharrastus alkoi purjelaivoista ja niitä on jo kertynyt vuosien myötä.

Kuten monen muunkin, Jarkko Rissasen pienoismalliharrastuksen ensimmäiset askeleet lähtivät lapsuudesta, kun lentokoneen pienoismalleista tehtiin papatin ruokaa. Mitä on papatin ruoka?

”Papatin ruoka oli sitä, että rakennettiin Spitfire -lentokoneen pienoismalli, täytettiin se papateilla ja ammuttiin ilmaan. Ne olivat  pääasiassa leluja tai erikoisefektejä lasten leikkeihin, mutta kyllä niitä tehtiin koriste-esineiksikin. Ei niin paljon kuin nykyään”, kommentoi  Jarkko Rissanen nauraen.

Elämänmuutos ja uusi harrastus

STUG III oli alunperin harjoitus kappale ruostevärin maalaamiseen.

Niin papatit  kuin pienoismallitkin karisivat pois elämästä Jarkon varttuessa. Jarkko toimi pitkään työkseen ravintola-alalla Helsingissä, kunnes äkillinen selkäsairaus sai hänen elämänsä pysähtymään vuonna 2005. Jarkko joutui pitkän sairaslomaputken takia keksimään itsellensä uutta sisältöä elämään.

Saksalainen STUG III -panssarivaunun haalistuneet merkit on tarkasti maalattu vaunun taakse.

 

”Olin todella surkeassa jamassa. Kivut olivat kovat ja lääkehumalassa oli vaikeaa keittää edes vettä. Kerran löysin vahingossa netistä kuvia purjelaivojen pienoismalleista. Muistin että olen aina pitänyt niistä. Ajattelin, että kun kaikkea muuta on jo kokeiltu, niin kokeillaanpa tuotakin”, sanoo Jarkko Rissanen.

Jarkko osti purjelaivapienoismallin, joka vieläkin komeilee hänen kokoelmiensa keskellä. Samalla hän hurahti täysin uuden harrastuksensa äärelle. Lopulta Jarkolle ei riittänyt pelkkä sarjan ohjeiden mukainen rakentaminen, vaan hän alkoi etsiä tietoa laivasta, jotta hän saisi siitä mahdollisimman paljon alkuperäistä muistuttavan näköisen.

Tankkimies tauolla.

” Päädyin sellaiseen kummalliseen tilaan, kun keskityin sitä rakentamaan. Elin sellaisen lasipallon sisällä. Kaikki hälinä ja
kaikki kivut hävis.  Mä hurahdin siihen aidon esineen mallintamiseen. Se autto todella paljon. Mun elämä sai rakenteen ja kaikkien kipujen ja selkäsärkyjen takaa löytyi se oma juttu”, kertoo Jarkko Rissanen.

Hiljainen, mutta iso yhteisö

Suomesta löytyy paljon pienoismalliharrastajia. Pelkästään Pienoismalli.net:istä löytyy yli 5000 harrastajaa. Suomalaiset pienoismalliharrastajat ovat kylväneet mainettaan kunnioitettavasti, myös ulkomailla. Tunnetuimmiksi nimiksi ovat nousseet figuurimallintaja Petri Kovanen ja automallintaja Eero Kumanto. Parhaimmisto on perehtynyt tiettyyn skaalaan, esimerkiksi panssarivaunuihin, lentokoneisiin, figuUreihin ja purjeveneisiin.

Mitä tahansa on olemassa, siitä epäilemättä on tehty pienoismalli. Jopa aikaa mallinnetaan pienoismalleissa. Jarkon mieleen on eniten painunut malli Luutnantti Toivasen taistelulentokoneesta, joka seisoo sotalentokentällä tankkausvaiheessa toukokuun kuudentena päivänä vuonna 1942 klo 11.28. Rissanen mainitsee, että tämän tyyllisiä mallinuksia on tehty paljon.

Stephen King on yksi Jarkon lempikirjailjoista ja se näkyy myös hänen työssään. Pienoismalli on Kingin Christinestä, demonin riivaamasta autosta.

Plymouth Fury -58 oli Jarkon ensimmäinen kosketus automallinnukseen. Konepelti on irroitettava ja pellin alta löytyy yksitysikohtainen moottori.

Pizza on leivottu kitistä ja paperista, mutta täytteenä löytyvät oikeat salami paprika ja sipuli. Tarkkasilmäinen voi huomata, että pitsa on vielä tuplajuustolla.

Pieni on kaunista ja henkilökohtaista

Jarkko Rissasen mielestä harrastuksen kauneus piilee nimenomaan pienuudessa, mutta myös yksilöllisyydellä on suuri merkitys. Moni harrastaja pyrkii tuomaan omaan malliinsa henkilökohtaisia piirteitä. Esimerkiksi voidaan mallintaa isoisän vanha auto, joka vieläkin seisoo ladon nurkassa. Pienoismallista löytyvät ne samat yksityiskohdat kuin oikeasta autosta ja ympäristöstä. Auton helmat ovat samoista kohdista kukkineet, rekisterikilpi on samasta kohdasta vääntynyt, eikä pienoismallissakaan ole bensatankinkorkkia, kuten ei ole alkuperäisessäkään.

Honda Monkey on oikeassa elämässäkin pieni.

Kolmiulotteinen malli AC/DC:n Fly On The Wall:sta

Pienoismallien rakentaminen on aikaa ja kärsivällisyyttä vaativa harrastus. Monen aloittelijan kiinnostus onkin hiipunut, kun harrastus on osoittautunut hitaaksi ja aikaa vieväksi prosessiksi. Rissasen mielestä taustalla on yhteiskuntamme nopeasti muuttuva ja kiireinen ympäristö. Ihmiset eivät enää malta viettää niin paljon aikaa yhden asian parissa. Jarkko kuitenkin korostaa sitä, että jokaisella alasta kiinnostuneella on mahdollista aloittaa harrastus. Ensimmäinen askel on motivaation löytäminen. Tärkeää on myös, että löytää sen oman aiheensa, josta lähtee rakentamaan mallinnusta. Kuinka tarkasti mallinnus tehdään on tekijästä kiinni. Pienoismallien rakennus ei ole pelkästään mallin kopioimista, vaan siinä on aina mukana tekijän omaa näkökulmaa ja henkilökohtaisten kosketusta.