Jos sä oisit tässä vaan ja kattosit… kun tulee joku heikompi tohon, niin kaikki (kodittomat) yrittää neuvoa ja auttaa sitä. Saattaa jopa viimeiset vaatteet antaa toisille. -Keijo

Vepa on Vailla vakinaista asuntoa ry:n vertais- ja vapaaehtoistoiminnan keskus. Asunnottomat voivat hakea sieltä muun muassa ruokaa, vettä ja vaatteita. Muita palveluita ovat WC, pyykkikone ja kerran viikossa sauna.

Joka aamu, paitsi sunnuntaina… Mä otan ruoat täältä… Mä oon alkoholisti, entinen narkomaani. -Asunnoton

 

…Mutta tämä on ihana paikka. -Asunnoton

Asumisen rahoitus ja kehittämiskeskuksen (ARA) mukaan Helsingissä vuonna 2016 oli noin 3500 yksinelävää asunnotonta, joista pitkäaikaisia oli 1130.  Tilanne on huomattavasti parantunut ajan myötä, kun vertaa tätä koko Suomen sisältävään tilastoon 1980-luvun loppupuolelta, jolloin asunnottomien määrä koko maassa oli lähes kolminkertainen vuoteen 2016 verrattuna.

Asunnottomille kesällä on hankalaa, mutta kun talvi tulee, on kyse selviytymisestä.

Kun ihminen heitetään ulos, niin sitä pystyy olemaan selvinpäin kuukauden tai kaks, riippuen mikä vuodenaika, mutta kun talvi tulee, niin on pakko ottaa. Vartijat tai talonmiehet potkii heidät rapuista ulos ja he joutuvat olemaan ulkona, niin on pakko ottaa jotakin. -Keijo

Vepa palvelee asunnottomia aamukahdeksasta yhteen iltapäivällä. Illan edetessä yökeskus Kalkkers aukaisee puolestaan ovensa. Yökeskus on samassa tilassa ja tarjoaa asunnottomille iltapalaa, sähköä ja lämmityksen.

Mä oon 25 vuotta ollut kadulla. Ja mä oon ”still here”. -Asunnoton

Asunnottomat eivät piipahda lämpimässä huomaamatta. Yökeskus Kalkkers pitää kirjaa yöllisistä kävijöistä. Vepan työntekjät taas auttavat asunnon löytämisessä ja hakemuksen täyttämisessä.

”Asia minkä mä oon oppinut kaduilla on, ettei kannata valehdella.” -Asunnoton

”Täällä käy enimmäkseen miehiä. Syy on yleensä se, että keski-ikäisillä ja vähän nuoremmilla miehillä on vaimon kanssa menny välit ristiin, mies on lähteny ulos ja kulkee kadulla etsimässä paikkaansa.” -Keijo

Avioero voi viedä kadulle kenet tahansa koulutuksesta tai ammatista riippumatta.

”Ensimmäinen vuosi kun oltiin tässä ja pelattiin shakkia, niin meillä oli pöydässä arkkitehti, insinööri ja mitä kaikkea työttömäksi jääneitä.” -Keijo 

 

Saattaa olla myös pariskuntia, joilla on mennyt luottotiedot.

”Nuorissa on yleensä pariskuntia.” -Keijo