Vakituisen työpaikan saaminen vaatii joskus useita työharjoittelujaksoja, työmarkkinatukea ja sinnikkyyttä. Radio Loopin aamuohjelmasta tuttu radioääni Jussi Ridanpää olisi aikoinaan ollut valmis matkustamaan viikottain Helsingistä Vaasaan, vain saadakseen tehdä unelmatyötään radiossa.
1. Kuka olet ja missä työskentelet?
Olen Jussi Ridanpää. 37-vuotias pienen tytön isä, yrittäjä ja Radio Loopin aamujuontaja.
2. Kävele urapolkusi takaperin. Miten päädyit nykyiseen työpaikkaasi?
Haaveilin radiojuontajan työstä jo pikkupoikana. 4-vuotiaana aloin nauhoittaa c-kasetille omia ”lähetyksiä”, joissa kerroin improvisoituja satuja ja vitsejä. Juttujen väliin nauhoitin musiikkia vanhalla vinyylisoittimelta, jossa oli mahdollisuus nauhoittaa levyltä c-kasetille musaa. Kytkintä vaihtamalla pystyi puhumaan sterkkoihin sisäänrakennetun mikrofonin kautta.
Lukion jälkeen hain Laajasalon opiston radiokoulutukseen, mutta en päässyt sisään, joten menin sitten armeijaan. Armeijan jälkeen pääsin HEO:n Mediapajaan opiskelemaan radio- ja äänituotantoa. Samalla aloin tehdä freelancer-juttuja Radio Novalle ja Yleisradioon. Koulussa tavoite oli koko ajan selkeä. Saada hyvä työharjoittelupaikka ja päästä näyttämään, että minulla on intohimo tähän työhön.
Pääsin viidenviikon työharjoitteluun Radio NRJ:lle. Kun harjoittelujakso päättyi, hain työmarkkinatukea, jotta pystyin jatkamaan NRJ:llä vielä puoli vuotta lisää. Vakituista paikkaa ei vieläkään auennut, mutta pääsin treenaamaan live-juontamista ja tekemään juontajatuurauksia aina silloin, kun joku vakituisista juontajista oli poissa.
Kun Radio Vaasasta vapautui viikonloppujuontajan paikka ja kysyin NRJ:n silloiselta ohjelmajohtaja Kari Laaksolta ja sekä ohjelmapäällikkö Sami Tenkaselta, että voisivatko he suositella minua kyseiseen työhön. Tenkanen kysyi, että aionko muuttaa Vaasaan, jos työn saan. Vastasin, etten ole muuttamassa, vaan matkustaisin aina viikonloppuisin sinne tekemään lähetykset ja sitten takaisin kotiin Helsinkiin. Vahva tahtotilani vakuutti Sami Tenkasen ja ennen kuin ehdin hakea Vaasaan, minulle tarjottiin vakituista paikkaa NRJ:ltä.
Aloin tuottaa Tenkasen aamushowhun sketsejä ja pilapuheluita. Niiden lisäksi juonsin NRJ:n iltalähetystä maanantaista keskiviikkoon, sekä tein viikonloppulähetyksiä.
NRJ:llä oli tuolloin myös toinen iltajuontaja, Mika Lähteenmäki, joka siirtyi noin vuoden jälkeen kokonaan oman yrityksensä pariin ja lopetti työsuhteen NRJ:llä. Tämän seurauksena minusta tuli viisipäiväinen NRJ:n iltajuontaja.
Sain ns. ”vapaat kädet” ohjelman tekemiseen. Olin tuolloin todella inspiroitunut lontoolaisen Capital FM:n sekä newyorkilaisen Z100 energisestä ja nopeatempoisesta lähetyksestä, joten nappasin niiden lähetyksistä paljon ideoita omaan lähetykseeni. Iltalähetyksessä oli myös teemana ottaa kuuntelijoiden biisitoiveita. Huomasin nopeasti, että vahvuuteni on reagointi siihen mitä soittaja sanoo. Puheluista tuli hervottomia ja niissä naurettiin yhdessä. Välillä kuuntelijan kanssa naurettiin jopa hänen itsensä esittämälle biisitoiveelle. Kaikki puhelut nauhoitettiin etukäteen ja soitin lähetyksessä vain parhaat. Lopulta kova työni palkittiin ja NRJ:n Illasta tuli kaupallisten radioiden kuunnelluin iltalähetys.
Kun olin työskennellyt NRJ:llä 8 vuotta sain eräänä loppukesän iltana yhteydenoton vanhalta kollegaltani, Kristiina Komulaiselta, jonka kanssa tein aiemmin Tenkasen Aamu-showta. Kristiinan ehdotti minulle, että lähtisin hänen kanssaan perustamaan uutta radiokanavaa Nelonen Radioille. Radion perusidea olisi lyhykäisyydessään se, että soitettaisiin pelkästään hyvin testaavia biisejä ja kovalla rotaatiolla, lisäksi spiikit kanavalla pidettäisiin super-lyhyinä, max 30 sekuntisina.
Teimme Kristiina kanssa yksityiskohtaisen tarkan suunnitelman uudesta kanavasta. Mukaan tiimiin rekrysimme SoMe –vastaavaksi Jekku Berglundin ja toiseksi juontajaksi Tinni Wikströmin. Kristiina Komulaisen johdolla aloimme systemaattisesti toteuttaa suunnitelmaamme. Filosofiana meillä oli olla ehdottomasti edelläkävijä ja ennakkoluuloton uuden etsijä.
Suunnitelma on toiminut. Tänä päivänä Loop on lunastanut paikkansa yhtenä Suomen suurimpana radiona ja johtaa tällä hetkellä kilpailua kolmen hittikanavan välillä (Loop, NRJ, Kiss).
3. Millaisia ovat olleet sinun suurimmat ammatilliset oivalluksesi?
Olen tajunnut, ettei ole yhtä, tai kahta oikeaa tapaa tehdä radiota. Aikoinaan kun opiskelin Eiran musiikkiopistossa, kysyin opettajalta, että saako rumpujen ulkopuolia naputella, saako niin soittaa? Opettaja sanoi, että ”ei ole mitään sääntöä miten rumpuja soitetaan, kunhan se kuulostaa hyvältä”. Mielestäni tämä sääntö pätee myös radion tekemiseen. Jokaisella on oma tyylinsä ja jos se toimii, niin ainoastaan sillä on väliä!
4. Millaisia vastoinkäymisiä matkallesi on sattunut?
Vastoinkäymiset liittyvät vahvasti uran alkuun ja siihen, että työpaikkaa ei millään meinannut löytyä ja jouduin pitkään kituuttamaan tuilla, jotta sain pidettyä ”jalkaa oven välissä”.
5. Millaisen neuvon haluat antaa henkilölle, joka on oman urapolkunsa alussa?
Muista se, että media-alalle valmistuu vuosittain tuhansia ihmisiä. Sinulla tulee olla päässä selkeä kuva mitä haluat tehdä ja mitkä ovat vahvuutesi. Voi olla, että epäonnistut.
Urapolku on seitsemän osainen juttusarja media-alan ammattilaisista. Yksikään työura ei ole samanlainen, ja matkalle on sattunut useita mutkia. Kaikkia kuitenkin yhdistää vahva tahto työskennellä media-alalla.
Kuva: Namroud Gorguis
Lähde: Unsplash.com