Suomalaisen rap-musiikin pioneeri ja kokkaava Ukki, Jukka Salmi on suuremmalle yleisölle tuttu artistinimellä Davo. Vaikka niin monen pitkään ja hartaasti odottama Davon soololevy ei vielä tähän päivään mennessä ole nähnyt päivänvaloa, on hän kiistatta yksi tärkeimmistä nimistä suomalaisen rap-musiikin historiassa. Jotkut saattavat muistaa hänet myös skeittaajana.

Nuorempana Salmi oli rullalautailussa aivan ammattilaisuuden kynnyksellä. Sponsoreita löytyi ja intoa riitti. Lukioaikana Amerikassa käyty kielikurssi vei miehen San Diegoon Mission Beachille, joka oli silloin juuri oikea paikka oikeaan aikaan. Mission Beachilla pääsi näkemään, kun lapsuuden idolit skeittasivat ja pääsi myös itse skeittaamaan todella kovassa seurassa. Lopulta Amerikassa kului jaksoissa yhteensä 2,5 vuotta vuosien 1991 ja 1995 välillä.

”Vuonna 1995 päivänvalon näkivät Worldwide-nimiset bileet. Rap-bileille oli kysyntää, sillä Tavastia alkoi täyttyä ilta toisensa jälkeen..”

Amerikassa ollessaan Salmi asui muun muassa Ozzy Alvarez nimisen skeittaajan luona ja tutuksi tuli myös kaikkien tuntema rullalautailulegenda Tony Hawk. Elämä ei ollut kuitenkaan pelkkää rullalautailua. Aikaisemmin hardcore-musiikkia kuunnellut Salmi löysi Mission Beachilta myös räpin. Lopulta liian totiseksi ja suorittamiseksi muuttunut rullalautailu jäi vähemmälle ja räppääminen tuntui luonnolliselta. Motivaatiota lisäsi skeittiparkilla nähty Ice T, joka siihen aikaan oli todella suuressa suosiossa.

”Näin kun Ice T tuli paikalle ja totesin, että jos toi pystyy tohon räppihommaan, niin kyllä pystyn minäkin.” 

Voiko suomeksi räpätä? 

Räppikärpänen oli puraissut, mutta Suomessa siihen aikaan oli hiljaista. Rap kärsi edelleen Raptorin luomasta huumorileimasta, eikä kukaan oikeastaan viitsinyt tehdä suomenkielistä räppiä. Amerikasta palattuaan Salmi tutustui DJ Didieriin ja DJ Anonymoukseen. Ahkerana levykeräilijänä hän auttoi Spinefarmin toiminnassa, jonka kautta saatiin yhteys Tavastialle. Vuonna 1995 päivänvalon näkivät Worldwide-nimiset bileet. Rap-bileille oli kysyntää, sillä Tavastia alkoi täyttyä ilta toisensa jälkeen ja lavalla englanniksi riimejä laukoi silloin artistinimellä Celes esiintynyt Davo.

Vähitellen räppääminen suomeksi alkoi kiinnostaa. Silloisessa Lepakossa oli studio, ja siellä oli mahdollisuus harjoitella. Lukioaikana Salmi oli tutustunut olarilaiseen Raimoon, joka räppäsi suomeksi. Hieman myöhemmin skeittauksen kautta tutuksi tullut Edu Kehäkettunen liittyi remmiin. Vuosituhat vaihtui ja yhtäkkiä suomenkielinen rap-musiikki alkoi nostaa päätään. Fintelligens julkaisi Voittamaton-singlen. Taakibörstasta tuli kulttibändi. Huomiota herätti myös Mc Taakibörstan kappaleet ja erityisesti niihin kuvatut musiikkivideot. Julkaisut jäivät muutamiin kappaleisiin, mutta suosio ei ole hälvennyt. Vuonna 2016 yhtye teki paluun ja myi ennätysajassa Tavastian kolme kertaa peräkkäin täyteen.

Nykypäivän ja 2000-luvun alun välille mahtuu paljon. Salmi oli monessa mukana. Vierailevana artistina muiden biiseissä, Redraman keikka-dj:nä sekä oman levy-yhtiön vetäjänä. Numbers Entertainment julkaisi Davon, Edun, Stig Dogin, Kaucaksen ja Asan musiikkia. Intoa ja meininkiä oli, mutta lopulta ulkomusikaalisista syistä levy-yhtiö lopetti toimintansa. Meni useampi vuosi hiljaiselossa, eikä musiikki sytyttänyt entiseen tapaan. Vuonna 2012 ilmestyi Davon, Edun ja Väiskin yhteisprojekti No Smoking Teamin Terve elämä, puhdas omatunto -levy. Pitkästä aikaa kansa sai kuullakseen, mitä Davolla oli sanottavana. Levy on toistaiseksi jäänyt yhtyeen ainokaiseksi.

Kokkaava räppäri

Amerikasta matkaan tarttui musiikin lisäksi myös kiinnostus kokkausta kohtaan. Kielimatkalla Meksikon tacot tekivät lähtemättömän vaikutuksen, samoin San Franciscon tomaattien fermentointi. Salmi mainitseekin erityisesti kaksi suurta makumuistoa.

Meksikon tacot ja Palacen kala vuonna 2000, ne on kyllä jäänyt mieleen.”

Kokkaajana Salmi on itseoppinut. Vuosien varrella Salmi on opetellut ruuanlaiton saloja ja nykyään mies on suvereeni niin keittiössä kuin studiossakin. Maustekaapit notkuvat itsetehtyjä mausteita, hunajaa ja liemiä. Kirjahyllyistä löytyy alan kirjallisuutta, jota Salmi kertoo ahkerasti opiskelevansa. Reseptejä Salmi ei juurikaan käytä.

”Reseptit ei ole aukottomia ja jos joku tuntuu väärältä, niin tee mikä tuntuu hyvältä ja yleensä se toimii.”

”Ravintola-alan ammattilaisten pitäisi enemmän jakaa tietoa ja taitoa, jossa koko kulttuuri voisi mennä yhdessä eteenpäin.”

Kokkina Salmi luottaa vahvasti omaan visioon ja peräänkuuluttaa vahvojen makujen tärkeyttä. 

”Muista suola joka vaiheessa, eikä myöskään saa pelätä sokeria. Balanssi on tärkeä, hapanta ja makeaa”, hän neuvoo.

Raaka-aineista Salmi suosii ehdottomasti kotimaista ja toivookin, että suomalaisessa ruokakulttuurissa käytettäisiin vähemmän lentokoneita tavaran tuomiseen ja enemmän omia raaka-aineita. Salmen mielestä nykyään on liikaa ulkomaisten ruokien imitointia ja raaka-aineita lennätetään muualta turhaan, koska kaikki olisi tehtävissä myös omasta tarjonnasta. Ongelmakohtana Salmi näkee myös turhan salailun ja tiedon panttaamisen. Ravintola-alan ammattilaisten pitäisi enemmän jakaa tietoa ja taitoa, jossa koko kulttuuri voisi mennä yhdessä eteenpäin.

Vuonna 2012 ilmestyi yhdessä Basso Median kanssa tehty Ukki tekee ruokaa –niminen kuusiosainen Salmen kokkiohjelma, jossa hän valmisti ruokaa joka jaksossa vaihtuville vieraille. Ruokaa tehtiin erilaisissa ympäristöissä, kuten lippakioskilla ja baarissa. Salmi nauttii pop uppien tekemisestä, mutta oma kiinteä ravintola on miehen tavoitteena. Pop upit eivät tarjoa tarpeeksi tilaa ja mahdollisuuksia toteuttaa omaa visiota, koska Salmi haluaa valmistaa kaiken juustoista ja mausteista lähtien itse. Mikä se visio sitten on? Se on selkeä: vahvat maut, inhimillinen hinta ja jaettu kokemus.

”Suomessa on liian kallista syödä jaetusti ja ruokailun pitäisi olla elämys.”

Davon kolme ohjetta ruuanlaittoon:

  1. Lisää rohkeutta tekemiseen
  2. Luota itseesi
  3. Älä heitä mitään pois