ERITTÄIN vaikeaa enää tässä vaiheessa juhlavuotta ostaa mitään mikä EI olisi Suomi 100 -tuote.

Näin totesi Kasper Strömman, Instagramissa 26. marraskuuta 2017.

Ja tottahan tuo oli, juhlavuosi oli hyvä syy kapitalisoida itsenäisen isänmaamme 100-vuotissynttärit. Mitä lähempänä viime vuoden itsenäisyyspäivää oltiin, sitä useampi asia oli Suomi 100 sitä, Suomi 100 tätä. Vaikka tämä kaikki tuntuukin ylitsepääsemättömältä, niin nyt se on ohi. Suomi 101. Nothing special. Tervetuloa 2018 ja tervetuloa post-Suomi 100.

Mutta palatakseni vuoden graafikon (2013) marraskuiseen somepostaukseen, Suomen kaupat tosiaan olivat koko vuoden 2017 täynnä Suomi 100 -tuotteita, ja nyt kun merkkivuosi on ohi, voidaan kysyä, mitä tälle suurelle määrälle synttärimateriaa tapahtuu. Kuinka pitkään suuret Suomi 100 -alennusmyynnit oikein kestävät? Pääseekö kuluttaja vielä keräämään arsenaalin tavaraa sinivalkoisen tarran koristamana? Lähdin selvittämään tätä lumisena iltapäivänä, minnepä muuallekaan kuin, Malmille.

Olin varma, että löydän jokaisesta supermarketista alelaarin täynnä Suomi 100 -krääsää. Tavallaan toivoinkin sitä. Etsin oudointa juhlavuodelle pyhitettyä tuotetta. Aloitin Malmin Lidlistä, joka osoittautui pettymyksesi. Innostuin ihan liikaa aina kun näin Suomen lipun. Sisäinen patrioottini oli herännyt ja se teki minut sokeaksi. Säntäilin aina nähdessäni sinistä ja valkoista yhdessä, vain pettyäkseni uudelleen ja uudelleen. Oli aika siirtyä vastapäiseen Prismaan.

Muistan aiemmin nähneeni Prismassa Tuntematon sotilas -hernekeiton, Tuntemattoman Rokan. Muistan myös Karjalan 95-mäyräkoiran: joulun alla Helsingissä vieraileva isäni kertoi joka kerta kävellessämme mäyriksen ohi, että hänellä on vieläkin tallessa alkuperäiset Maailmanmestarit 95 -kaljapullot. Muisti hän myös mainita, ettei ikinä saanut kerättyä koko joukkuetta. Mielestäni tämä on ihan hyvä juttu. Hyvä iskä!

Mutta siis takaisin aiheeseen: hetken etsinnän jälkeen tyttöystäväni hoksaa ensimmäisen Suomi 100 -tuotteen! Kyseessä on Suomi 100 -leivos, jonka pakkauksen kyljessä komeili jopa kaksi alennustarraa.

Siirryimme Prisman yläkertaan ja löysin upeimman näkemäni Suomi 100 -tuotteen: lelurekan, ja vielä puoleen hintaan! Tämä jakelurekka ei ollut mennyt valitettavasti kaupaksi, toisaalta ymmärrän tämän, en vanhempana olisi ostanut jälkikasvuni pukinkonttiin 30 euron (alkuperäiseltä hinnaltaan n. 60 euroa) lelurekkaa. Olin fiiliksissä tästä sinivalkoisesta löydöstä. Bongaussaldoni oli tosin miltei olematon.

Muita tuotteita oli tosin epätoivoista löytää. Minun oli suunnattava suomalaisten turvasatamaan: Alkoon. Juhlajuomat kuuluvat juhlavuoteen, joten tämä keikka ei saisi mennä pieleen. Kuitenkin pieni pelko siitä, että hyllyt olisi ostettu tyhjäksi janoisena itsenäisyyspäivänaattona, sai minut hermostuneeksi. Mutta Alko ei pettänyt, Suomi 100 -kossua ja Suomi 100 -jallua löytyi heti. Myyjän avulla löysimme myös Suomi 100 -tarralla varustettua skumppaa. Myyjä kertoi näiden olevan vain jämät kaikesta siitä mitä heidän valikoimassaan oli vielä kuukausi sitten. Ei löytynyt enää bisseä 100-packina.

Viina oli vahvasti edustettuna.

Itse asiassa Suomi 100 -viinin äärellä syntyi myös viime vuoden isänmaallisin ja hauskoin IG-käyttäjätili: @paskatsuomi100tuotteet. Tilin takana ovat Lassi Varinen ja Meri Jaakola. Varinen on tunnettu myös blogista, joka on tehty IRC-Galleriasta poimituista kuvista sekä samankaltaisesta IG-tilistä, jonka äärellä olenkin laittanut aivoni jumiin liian monta kertaa. Jaakola työskentelee tapahtumatuottajana ja on kiinnostunut somesta niin ammatillisesti kuin harrastuksena. Tili keräsi vuoden ”paskimmat” Suomi 100 -tuotteet yhteen paikkaan. Tili on tähän mennessä kerännyt melkein 9 000 seuraajaa. Seuraajat lähettivät Variselle ja Jaakolalle mitä oudoimpia bongauksia, joista yksi oli muun muassa Suomi 100 -hauta-arkku. Tämä voitti myös tilin seuraajien äänestyksen paskimmasta tuotteesta.

”Meme-sukupolvi osasikin arvostaa tuotteen absurdiutta ja näin ollen äänesti tuotteen lempparikseen”, kirjoittaa tilin toimitus.

Toimituksen mielestä kuitenkin päättömin tuote oli Itsenäisyyden Juhlakalu -dildo.

”Tarviiko edes selitellä?”

Kysyin heiltä, mikä sitten oli paras Suomi 100 -tuote.

”Ehdottomasti paras tuote mielestämme on Jyskän varastomyymälän Suomi 100 -sukat. Haluamme ajatella, että sukat möivät loppuun juurikin meidän tilin ansiosta. Kuulimme, että sukkien takia on ajettu useampiakin kilometrejä, ja myös lähistön tuttuja pyydetty ostamaan sukkia kaukaisemmille halukkaille. Ne voitas restockaa meidän puolesta millon vaan”.

Varinen ja Jaakola myös neuvoivat minulle, mistä löytää tuotteita tulevaisuudessa.

”Juhlavuoden tuotteita tullaan löytämään vielä vuosienkin jälkeen mökkisaunoilta ja niiden kaappien perältä, minne servetit, kynttilät ja muut tuliaiset tungetaan.”

Kestit on nyt juhlittu, mutta onko 100 vuodessa ansaittu haippi nyt ohi? Onnistuttiinko juhlavuoden odotukset täyttämään?

”Tilimme on yksi esimerkki siitä, että tärkeän asian arvokkuuden voi pilata rihkamalla ja yltäkylläisyydellä. Onneksi suomalaisissa riittää sen verran ironiantajua, että asia osataan ottaa vastaan huumorilla”, kirjoittaa @paskatsuomi100tuotteet.

”Suomi 100 on täällä nyt ja sydämissämme ainiaan.”

Tuntemattoman Rokan lisäksi löysin koko kansan rakastaman Tuntemattoman Nötkötin. Väinö Linna olisi ylpeä.

Jatkoin etsintää kaupasta toiseen hieman hämmentyneenä: missä alelaarit?

Juuri kun olin menettämässä toivoni, näin sen. Tokmannin alelaarin, ja sen pohjalla Suomi 100 -piparimuotit. En ajatellut jonkun näin ruman asian olevan näin toivottu. Täydellistä, nyt oli aika lähteä kotiin.

”Suomi 100 on täällä nyt ja sydämissämme ainiaan”