Radio Iskelmän iltapäiväjuontaja Satu Kotonen on puhumisen ammattilainen, mutta pitää yhtenä juontajan työn tärkeimpänä asiana kuuntelemista.  Satu haluaa luoda haastateltavan kanssa aidon tunnelman ja onnistuu siinä joka kerta. 

1. Kuka olet ja missä työskentelet juuri nyt?

Olen Satu Kotonen ja työskentelen Bauer Medialla, Radio Iskelmän iltapäiväjuontajana.

2. Kävele urapolkusi takaperin. Miten päädyit nykyiseen työpaikkaasi?

Satu Kotonen (Lähde: Satu Kotonen)

Olen aloittanut radiourani lukioikäisenä eli 16-vuotiaana. Kotkassa oli radiokanava, jossa eräs tuttuni oli töissä. Kerroin hänelle, että minua kiinnostaa radioala ja hän pyysi käymään. Lukion jälkeen pidin välivuoden ja lähdin au pairiksi. Sen jälkeen aloitin tiedotus ja viestintä -opinnot Otavan opistossa. Suoritin tutkintoni loppuun Tampereen paikallisradiossa 957:ssa, jossa avustin lähetyksissä ja tein juontoja.

Tässä nykyisessä talossa, eli Bauerilla, olen ollut vuodesta 2006 lähtien. Tuolloin juonsin Voicella (nykyinen KISS). Sitten tuli lapset ja äitiyslomat, joilta palasin työelämään vuonna 2014. Eli tuolloin aloitin Iskelmän iltapäivän juontamisen.

”Mulle itselleni on tärkeää, että teen radiota just sillä omalla tyylilläni. Eli yksi oivalluksista on ollut myös löytää se oma tyyli tehdä.”

3. Millaisia ovat olleet sinun suurimmat ammatilliset oivalluksesi?

Yksi suurimpia oivalluksia on se, ettei vertaisi itseään muihin, vaan kokisi olevan riittävä sellaisena kuin on. Koskaan ei voi olla valmis. Oon ollut 20 vuotta radiossa töissä ja tehnyt paljon, mutta en koe olevani valmis tai, että olisin nähnyt kaiken.

Varmuutta on tullut ja osaa tehdä monia eri asioita ja pärjää erilaisissa tilanteissa. Suomi on täynnä hyviä juontajia ja hienointa on se, että on eri persoonia. Mulle itselleni on tärkeää, että teen radiota just sillä omalla tyylilläni. Eli yksi oivalluksista on ollut myös löytää se oma tyyli tehdä.

Myös toisten kuuntelu on ollut oivallus. Lähetyksessäni käy paljon vieraita. Haastattelun valmistelu on tärkeää, mutta vielä tärkeämpää ja kuunnella mitä vieraalla on oikeasti sanottavana. Mun tarkoitus on luoda fiilis, että saan sen haastateltavan kanssa sellaisen tunnelman, että siinä on jotain sellaista aitoa. Mielestäni olen siinä hyvä. En kumartele, enkä jännitä, vaan otan kaikki kohteliaalla tavalla sellaisena kuin ovat, ihmiset ihmisinä.

4. Onko urapolkusi ollut sinulle aina selkeä, vai pitikö sinusta tulla ”isona” jotain muuta kuin mitä nyt olet?

Eräs ystäväni kerran sanoi minulle, onpa hienoa, että oot niin nuoresta tiennyt mikä susta tulee isona! Ja sillon mä vasta tajusin, että näinhän se on! Oon 16-vuotiaasta asti tehnyt radiota. Se on aina ollut se asia, joka on vienyt mua eteenpäin. Ennen lukiota mä ajattelin, että musta tulee vaatesuunnittelija. Mutta kun aloitin radiotyöt, niin se vei mennessään! Ja kiinnostaa edelleen.

”Yksi käänteentekevä tilanne on myös ollut sellainen, että eräs mun esimies joskus sanoi mulle, että ”jos me oltais nähty sussa kunnon tähti-potentiaalia aamujuontajaksi, niin oltaishan me susta sellainen tehty.”

5. Millaisia vastoinkäymisiä matkallesi on sattunut?

Kun on ollut samassa talossa pitkään, niin on tullut koettua monet yt:t. Itselle ei ole tullut lähtöä, mutta onhan se ollut jännittävää.

Yksi käänteentekevä tilanne on myös ollut sellainen, että eräs mun esimies joskus sanoi mulle, että ”jos me oltais nähty sussa kunnon tähti-potentiaalia aamujuontajaksi, niin oltaishan me susta sellainen tehty”. Tuosta on aikaa kymmenen vuotta. Se tuntui sillon pahalta ja hetken aikaa ajattelin, että eikö musta ole mihinkään. Mutta näin jälkikäteen sen osaa ajatella, ettei tuollainen kuulu hyvän esimiehen toimintatapoihin.

6. Millaisen neuvon haluat antaa henkilölle, joka on oman urapolkunsa alussa?

Oon pitänyt puheen mun parhaan ystäväni häissä. Siinä puheessa sanoin, että sitten kun paikka, niin sitten pitää laukoa. Se oli sillon hyvin kuvaava lause ja jopa hassukin, mutta vuosien varrella oon tajunnut, että niinhän se on. Elämässä tulee hetkiä, jolloin pitää toimia. Ne hetket pitää vaan tunnistaa ja sitten pitää toimia!

Uskon myös siihen, että eteenpäin pääsee ilman liiallista piiskaamista. Pitää tehdä hommat niin hyvin kuin pystyy, mutta olla samalla myös armollinen itselleen.

Urapolku on seitsemän osainen juttusarja media-alan ammattilaisista. Yksikään työura ei ole samanlainen, ja matkalle on sattunut useita mutkia. Kaikkia kuitenkin yhdistää vahva tahto työskennellä media-alalla.

Kuva: Satu Kotonen
Lähde: Satu Kotonen