Rajalan Eevan uutisääni kuuluu radiomaailman eliittiin. Tunnistettava soudi tarjoili uutisia radiossa lähes 20 vuotta. Nyt Eeva on omien sanojensa mukaan ”aikuistyössään” ja työskentelee luovana tuottajana Sanoma Media Finland Oy:ssä.

Eeva Rajala (Lähde: Eeva Rajala)

1. Kuka olet ja missä työskentelet?

Olen Eeva Rajala. Työskentelen tällä hetkellä luovana tuottajana Sanoma Media Finland Oy:ssä. Teen luovassa tiimissämme erikoisratkaisuja asiakkaiden tarpeisiin sekä radioon, someen että televisioon.

2. Kävele urapolkusi takaperin. Miten päädyit nykyiseen työpaikkaasi?

Media-ala on kiinnostanut jo nuorena. Erityisesti kiinnosti se, mitä kaikkea äänen avulla voikaan tehdä, luoda ja ilmaista, kun kuuntelija ei näe toista. Vuonna 1999 aloin opiskella radioalaa HEO:ssa ja jo maaliskuussa vuonna 2000 allekirjoitin työsopimuksen. Siitä asti olen ollut media-alalla töissä, kaupallisen radion puolella. Ensimmäinen työnantajani oli SBS (nykyinen Bauermedia), jossa työskentelin 16 vuotta. Olin pääsääntöisesti uutistoimittaja ja osa aamulähetystä, mutta työnkuvaani kuului myös mm. haastattelut, radio-ohjelman tuottaminen, uutisten kirjoittaminen, juontajatuuraukset.

Vuoden 2016 elokuusta asti olen ollut töissä Sanomalla ja myynnin organisaatiossa. Kutsun tätä ns. aikuistyökseni. Tarkoitan sillä sitä, että ensimmäistä kertaa työurallani työaikani on noin 8:00-16:00. Kärjistäen mietittynä aiemmin olen herännyt töihin klo 4:00-6:00 välillä.

3. Millaisia ovat olleet sinun suurimmat ammatilliset oivalluksesi?

Työni radiossa on opettanut minulle paljon itsestäni. Olen rauhallinen, mutta nopea. Pystyn omaksumaan nopeastikin muutoksia, joita tulevaisuudessa tulee vastaan. Minuun on myös voinut luottaa, että hommat hoituvat.

Kenties suurin oivallus on kuitenkin ollut nöyryys. Kun tekee töitä nöyränä ja sydän auki, oppii samoja asioita kuin elämässä yleensäkin. Miten tehdään asioita kunnioittamalla sekä ihmisiä, että lopputulosta. Ja tietenkin oppii mitkä on omat rajat.

”Minusta piti aikuisena tulla laulaja-astronautti-poliisi, joka suunnittelee kaikki omat vaatteensa. Ei minusta tullut.”

4. Onko urapolkusi ollut sinulle aina selkeä, vai pitikö sinusta tulla ”isona” jotain muuta kuin mitä
nyt olet?

Minusta piti aikuisena tulla laulaja-astronautti-poliisi, joka suunnittelee kaikki omat vaatteensa. Ei minusta tullut. Rakastan toki edelleen laulamista ja avaruus ja poliisin työ kiehtovat. Ompelen myös joskus vaatteita itselleni ja tyttärelleni. Haaveilin myös näyttelijän työstä, mutta sitten sain töitä radiosta, ja edessä oli mittaamattoman arvokkaita kokemuksia täynnä oleva työura, joka jatkuu edelleen. En voinut kuvitellakaan nuorempana, miten kiinnostavan uran sainkaan.

”Nuorena työntekijänä entisessä työpaikassani saatoin jäädä joidenkin ihmisten kommenttien alle niin, etten oikein osannut löytää tietä eteenpäin urallani.”

5. Millaisia vastoinkäymisiä matkallesi on sattunut?

Jos ihminen kuormittuu liikaa töistä tai muista asioita, virheiden määrä ja niiden riski kasvavat. En ole kokenut sellaisia epäonnistumisen hetkiä, jotka olisivat minulle vieläkin taakka. Moka on lahja, niin monella tapaa. Pari vuotta sitten koin elämäni ensimmäiset yt-neuvottelut edellisessä työpaikassani. Yt-neuvottelujen jälkeen minut irtisanottiin. Tosin, jo viikon kuluttua irtisanomisesta hengitin jo vapaammin. Olin kai kaivannutkin muutosta jo pidemmän aikaa, tosin työpaikan menettäminen tällä tavoin ei kuulunut suunnitelmiini. Siitä avautui kuitenkin uusia mahdollisuuksia, ja tällä hetkellä olen jopa kiitollinen koettelemuksesta.

Nuorena työntekijänä entisessä työpaikassani saatoin jäädä joidenkin ihmisten kommenttien alle niin, etten oikein osannut löytää tietä eteenpäin urallani. Aloin hiljaa uskoa, että osaan vain tämän yhden asian, koska minut halutaan pitää tiukasti juuri tässä pestissä. Siinä, missä olen ikuisesti kiitollinen edelliselle työnantajalleni kaikista kokemuksista ja työmahdollisuuksista, olen myös ikuisesti kiitollinen nykyiselle työnantajalleni, joka näki potentiaalini ja intoni tehdä juuri tätä, mitä nyt teen työkseni.

6. Millaisen neuvon haluat antaa henkilölle, joka on oman urapolkunsa alussa?

Ota kaikki neuvot vastaan, mitä eteesi tulee. Puntaroi ja maistele niitä, voit sitten alkaa kyseenalaistaa ja ehdottaa muutoksia. Tee töitä nöyränä. Ota kaikki muut huomioon, mutta älä myöskään koskaan unohda itseäsi. Ja muista, että takapakkeja tulee. Aivan kaikille. Ne kuuluvat elämään, eivätkä välttämättä ole ollenkaan kamalia. Päinvastoin.

Urapolku on seitsemän osainen juttusarja media-alan ammattilaisista. Yksikään työura ei ole samanlainen, ja matkalle on sattunut useita mutkia. Kaikkia kuitenkin yhdistää vahva tahto työskennellä media-alalla.

Artikkelikuva: John Schnobrich