Asunnon löytäminen saattaa tuottaa ahdistusta. Vaatimukset uudelle asunnolle ovat usein korkeat eikä hakijan kriteereihin sopivia asuntoja välttämättä löydy montaa. Koti on kuitenkin yksi tärkeimmistä asioista, joten sen löytämistä malttaa odottaa. 

22-vuotias Fanny Paananen etsii asuntoa itselleen. Oikeaa asuntoa, joka tuntuisi omalta kodilta.

Unelmakodin kriteerejä on monenlaisia. Mieluisan kodin löytymisestä voi kehkeytyä pitkä prosessi, sillä harva saa kaikki vaatimuksensa ja toiveensa täytettyä vieraillessaan lukuisissa asuntonäytöissä. Valintoja on tehtävä esimerkiksi siinä, haluaako halvan vai kätevällä sijainnilla olevan asunnon. Vaikka miellyttävä koti löytyisikin, voi kyseisellä asunnolla olla kilpailua. Ystävälliset sähköpostit vain singahtelevat vuokranantajan sähköpostiin, mutta vain yksi saa tilaisuuden muuttaa haluttuun kohteeseen.

Nuorten opiskelijoiden ja työssäkäyvien toiveet asunnosta eroavat toisistaan. Joillekin yksin asuminen on tärkeää eikä soluasuminen ole vaihtoehto. Asuminen tuntemattomien kanssa voi olla monelle oudokseltaan raskaampaa kuin tuttujen ystävien kanssa asuminen. Kuitenkin ajan kanssa myös tuntematon ihminenkin muuttuu varmasti tutuksi.

Lapsuudenkoti on monella ollut turvallinen ja lämmin, joten ei ihme, jos uuden kodin löytäminen on vaikeaa. Ihminen kuitenkin sopeutuu uuteen ajan kanssa. Kenties asunto ei tarkoitakaan automaattisesti kotia. Koti saattaa muodostua vasta sitten, kun jaloissa pyörii lapsia, lemmikkejä ja kumppani. Paananen kertookin haastattelussaan, että me itse muodostamme kodin, pikku hiljaa, omista tavaroista ja ihmisistä.

Kodin löytyminen vaatii kärsivällisyyttä. Onneksi kaikki etsimiseen nähty vaiva kääntyy varmasti jossain välissä kotiinpäin.