Millaista on opiskella omaa alaa ulkomailla? Taajuus Median uudessa juttusarjassa kolmannen vuoden medianomiopiskelijat kertovat kuulumisistaan vaihdossa. Sarjan ensimmäisessä osassa on vuorossa kevääksi Iso-Britanniaan lähtenyt Sini Laine. 

Missä olet vaihdossa?

Lähdin kevätlukukaudeksi vaihtoon Iso-Britanniaan Falmouth-nimiseen kaupunkiin, joka sijaitsee Cornwallin kreivikunnassa lounais-Englannissa. Asukkaita Falmouthissa on noin 22 000. Ennen vaihtoa olin käynyt useamman kerran Iso-Britanniassa, mutten koskaan Cornwallissa. Paikka ei ollut ensimmäinen vaihtoehtoni, vaan halusin alun perin Irlantiin. Toive kaatui ongelmaan, joka johtui koulujen välisestä sopimuksesta. Pääasia on kuitenkin, että pääsin englanninkieliseen maahan ja kaupunkiin, joka oli minulle uusi!

Kerro koulustasi!

Opiskelen Falmouth Universityssä. Periaatteessa opiskelemme samoja asioita kuin Suomessa, mutta täällä ote on ammattimaisempi. Eräällä kurssilla meille vuokrattiin erikseen kuvauslokaatio ja palkattiin ammattinäyttelijät, joita saimme hyödyntää. Olemme harjoitelleet paljon isomman tuotannon kuvauksissa toimimista ja koen, että olen kehittynyt siinä valtavasti. Lähes viikoittain koululla vierailee luennoitsijoita, jotka ovat alan ammattilaisia. Täällä kursseihin kuuluu myös kirjallinen suoritus, jonka painoarvo on suuri: se on usein vähintäänkin puolet kurssin arvosanasta, ellei enemmän. Suurena erona suomalaisiin kouluihin on se, että opiskelijat maksavat koulutuksestaan. Summa on noin 9 000 puntaa vuodessa, ja se näkyy kursseissa, sillä opiskelijat vaativat rahoilleen myös vastinetta.

Kampuksen päärakennus. Kuva: Sini Laine

Elokuva- ja tv-siiven päärakennus. Kuva: Sini Laine

Onko jokin asia ihmetyttänyt opinnoissa?

Ehkä juuri se, että kirjallinen osuus on niin suuri osa kurssin arvosanaa. Tuntuu hassulta, että muutaman sivun reflektointi kurssista on 60% koko arvosanasta. Täytyy kuitenkin muistaa se, että tämä on virallisesti yliopisto eikä ammattikorkeakoulu. Sillä on varmasti merkitys, kun miettii painotusta kirjoittamiseen. Toinen jännä asia on se, että täällä yhdellä vuosikurssilla on lähemmäs sata opiskelijaa – pelkästään televisiotuotannossa. Muissa suuntautumisvaihtoehdoissa, kuten elokuvassa, animaatiossa ja journalismissa, opiskelijoita on jopa enemmän. Omalla luokallanihan Suomessa on noin 20 opiskelijaa. Eroa voi toki selittää sillä, että täällä markkinat ovat paljon isommat ja työntekijöitä tarvitaan enemmän.

”Opiskelijoita on lähemmäs sata pelkästään televisiotuotannon vuosikurssilla.”

Millainen asuinkaupunkisi Falmouth on?

Falmouth on pikkukaupunki, jossa ei ole valtavasti toimintaa. Kaupungissa asuvat opiskelijat kuitenkin elävöittävät sitä. Surffaus näkyy katukuvassa vahvasti, sillä Falmouthissa on paljon rantoja. Kulttuuri on todella brittiläinen, mutta hassua on, eteivät cornwallilaiset miellä itseään englantilaisiksi – heillä on oma identiteetti.

Missä asut?

Asun kampuksella solussa. Jaan asunnon kuuden muun opiskelijan kanssa. Asunto on koulun tarjoama, mutta sitä pitää itse hakea, eivätkä he voi taata kaikille asuntoa. Onneksi vaihtarit ovat etusijalla.

Oletko ystävystynyt helposti paikallisten tai muiden vaihtarien kanssa?

Olen ystävystynyt erityisesti muiden vaihtarien kanssa. Olemme tehneet useita retkiä Cornwallin lähikaupunkeihin ja vietämme usein aikaa yhdessä. Paikallisten kanssa ystävystyminen on ollut hieman hankalampaa, koska luonnollisesti heillä on jo oma ystäväpiirinsä. Minulla on kuitenkin useita paikallisia tuttuja, joiden kanssa vaihdetaan aina kuulumisia, mutta harvemmin hengataan vapaa-ajalla.

Falmouth ilta-auringossa. Kuva: Sini Laine

Kuva Penrynin kaupunginosasta, jossa Sini asuu. Kuva: Sini Laine

Mitä olet tehnyt vapaa-ajallasi?

Cornwallissa reissaamisen lisäksi olen liittynyt kouluni societieskonseptiin. Sitä kautta opiskelijat voivat järjestää toimintaa, joka heitä kiinnostaa. Konseptiin liityttäessä peritään muutaman punnan liittymismaksu, ja sitä kautta voi harrastaa useita lajeja. Liityin itse hiphop-societyyn.

Millaista ulkomailla asuminen on?

Ajattelen, että täällä ehkä uskaltaa enemmän. Jos hölmöilee, voi aina vetää turistikortin esiin. Haastavaa on se, että kaikki asiat pitää selvitää itse. En tiedä, miten olisin selvinnyt maassa, jonka kieltä en ymmärtäisi. Ihan pienet arjen asiat, kuten bussiaikataulut, ovat erilaisia. On myös raastavaa olla erossa ystävistä näin kauan – heitä on valtava ikävä.

”Ajattelen, että ulkomailla ehkä uskaltaa enemmän. Jos hölmöilee, voi aina vetää turistikortin esiin.”

Oletko törmännyt joihinkin yllättäviin asioihin vaihtosi aikana?

Siihen, kuinka paljon on tullut puhuttua brexitistä. Siitä on keskusteltu puolesta ja vastaan. On ollut yllättävää, että jotkut nuoretkin äänestivät brexitin puolesta. Olen ihmetellyt myös sitä, että vaikka täällä monissa taloissa on hometta, eikä asialle voi oikein tehdä mitään. Se on täällä täysin normaalia. Kaupasta vain ostetaan jotain ainetta, jolla pahimmat jäljet pyyhitään pois. Home voi johtua siitä, että kaupunki sijaitsee meren rannalla ja Briteissä talot ovat huonosti eristettyjä. Itse en voisi kuitenkaan asua homeisessa talossa.

”Ehkä hienoin kokemus vaihdon ajalta on vierailu St. Ivesissä”, kertoo Sini. Kuva: Sini Laine

Mikä on hienoin kokemus vaihtosi ajalta?

Ehkä hienoin kokemus oli, kun kävin St. Ivesissa, joka on kaupunki Cornwallin pohjoisrannikolla. St. Ives on tunnettu taiteilijoiden kaupunkina sekä lomkaupunkina. Paikalliset pitävät sitä turistimestana, mutta se on silti valtavan kaunis paikka. Meillä kävi vielä loistava tuuri sään kannalta.

Mitä luulet, että tulet kaipaamaan vaihdosta?

Tulen kaipaamaan lämmintä säätä ja ystäviä, joita olen saanut täällä. Jään myös kaipaaman retkiä, joita teimme eri kaupunkeihin lähes joka viikonloppu. En usko, että Suomessa sama jatkuu ainakaan samalla tahdilla.