METKA:n Speksin uusi näytelmä, Propaganda, saa ensi-iltansa tiistaina 9.4. musiikkiteatteri Kapsäkissä.

Tämän vuotisen näytelmän ovat käsikirjoittaneet medianomiopiskelijat Jerry Saarinen ja Ville Soikkeli. Tarinassa kaksi aktivistia, Marina ja Nadya, tuomitaan poliittiseen vankilaan Voronoviin, heidän osoitettuaan mieltään Uuden ajan puoluetta vastaan.  Vankilassa he alkavat suunnitella pakoa vangitun pilapiirtäjän, Katarinan, kanssa. Teemoja ei ole valittu sattumalta keväälle, jolle myös eduskuntavaalit sijoittuvat. Politiikan turhat lupaukset ja populismin vastustaminen on ollut myös mielessä tätä projektia rakentaessa.

Vastaava tuottaja Noora Kokon mukaan  tarinaan on haluttu vahvoja naispuolisia sankareita.

”Päätettiin jo käsikirjoitusta valittaessa, että pääosissa nähdään naishahmoja. On niin automaatio kulttuurissamme, että sankarit ovat miehiä, joten nyt lähdettiin tietoisesti eri teille”, Kokko sanoo.

Kokko kertoo myös, että tasa-arvoon haluttiin kiinnittää erityishuomiota.

”Onneksemme löysimme ohjaajan, jolle asia on myös tärkeä.  Ohjaaja Mona Huczkowskin kanssa jaamme samoja ajatuksia ja arvoja aiheesta”, Kokko lisää.

Mona Huczkowski paljastaa, ettei näytelmään haluttu ”mitään rakkausjuttuja, koska ihmiset ovat voimakkaita yksilöinäkin.”

”Feminismi ei ole lävistänyt tätä Speksi-kenttää. Haluamme luoda kulttuuria, jossa haastetaan asioita, joihin meidät on ehdollistettu”, sanoo Huczkowski.

METKA:n Speksillä on ollut suunnannäyttäjä speksiperinteen siirtämisessä ammattikorkeakoulujen puolella. METKA:n Speksi on ollut kaikkien aikojen ensimmäinen AMK-speksi.  Muutkin koulut Metropolia Ammattikorkeakoulun lisäksi ovat tarttuneet teatteriperinteeseen ja muun muassa  Haaga-Helia Ammattikorkeakoulun toinen speksi-näytelmä nähdään tänä keväänä.

Speksillä tarkoitaan opiskelijanäytelmää, joka yhdistää improvisaatiota, tanssia ja musiikkia. Speksille ominainen piirre on Omstart!-huuto, jolla yleisö pääsee osallistumaan esitykseen. Huudolla määritellään, mitä lavalla halutaan nähdä. Vaikkapa ”Omstart! Lääkepölly!” saa esitykseen vauhtia.  Tasa-arvo nähdään speksissä myös siinä, että apäasialliset Omstart-huudot sivuutetaan tai tehdään jotain muuta.

”Emme halua, että kenellekään yleisössä tai lavalla tulee epämukava olo”, Kokko sanoo.

”Kaikkeen esimerkiksi rasistiseen ja seksistiseen menevät Omstart-huudot sivuutetaan”, Huczkowski lisää.

Taajuus Media pääsi kurkkaamaan, miltä METKA:n Speksin treeneissä näyttää vain 1,5 viikkoa ennen ensi-iltaa. Tunnelma on käsinkosketeltavaa yhdessä tekemistä ja reipasta teatterimeininkiä.

Ohjaaja Mona Huczkowski on opiskellut myös näyttelemistä ja ohjannut teatteria ennenkin. ”Parasta ohjaamisessa on nähdä miten näyttelijät kehittyvät. Sitä välillä mietti, että voi, kun hän uskaltaisi olla oma ihana itsensä ja sitten se kasvu sieltä tulee.”

 

Noora Kokko on toimii kevään speksissä vastaajana tuottajana. Kokko kannustaa opiskelijoita reippaasti hakemaan mukaan tuleviin spekseihin. ”Sen lisäksi, että tuotan Speksin, niin olen meidän opiskelijayhdistyksen Demonin tapahtumavastaava, tutor-vastaava, käyn töissä ja sain vielä toisenkin työpaikan. Tykkään täyttää kalenterini kivoilla asioilla.”

 

Mona Huczkowski ohjaamassa tiimiä.

 

Reetta Isomäki ja John Blanz Huczkowskin ohjauksessa.

 

Reetta Isomäki on toista kertaa speksissä mukana.

 

Treenien tiimellyksessä nähdään monia tunteita. Kuvassa edessä Kalle Rissanen. Takana Veera Kaija ja Helena Tuomainen.

 

Elizabeth Hiltunen nähdään toisessa pääosassa. Taustalla Veera Kaija.

 

METKA:n Speksin esitysajat:

Musiikkiteatteri Kapsäkki, Hämeentie 68

ti 9.4. klo 19
ke 10.4. klo 19
to 11.4. klo 19
pe 12.4. klo 19
la 13.4. klo 19

Liput tästä.

Kuvat: Oona Mattila