Millaista on opiskella omaa alaa ulkomailla? Taajuus Median juttusarjassa kolmannen vuoden medianomiopiskelijat kertovat kuulumisistaan vaihdossa. Sarjan kolmannessa osassa on vuorossa kevääksi Saksaan lähtenyt Sami Hakala. 

Missä olet vaihdossa?

Olen viisi kuukautta vaihdossa Stuttgartissa, joka on kaupunki Saksan eteläosassa Baden-Württembergin osavaltiossa. En ole käynyt Saksassa aiemmin, mutta maa on kiehtonut jo kauan. Sen kulttuuri ja hyvät mahdollisuudet vierailla myös muissa Keski-Euroopan maissa kiinnostivat. Vaihtokaupungin valintaan vaikutti myös se, että olen intohimoinen jalkapallofani ja Saksassa lajin taso on todella kovatasoinen! Olenkin vitsaillut, että halpa olut ja jalkapallo olivat syyt, miksi tulin tänne, mutta olihan joukossa myös niitä vähän vakavemmin otettuja syitäkin.

Kerro koulustasi!

Kouluni nimi on Hochschule der Medien eli vapaasti käännettynä ”Media Yliopisto.” Koulussa on noin 4000-5000 opiskelijaa. Myös kouluni vaikutti vaihtokohteen valintaan, sillä pääsin valitsemani sivuaineohjelman kautta paneutumaan enemmän media-alan johtamis- ja liikealan opintoihin. Opiskelu on ollut yllättävän leppoisaa. Suoritan vaihtoni aikana noin viisi media-alan kurssia ja lisäksi yhden saksan kielen kurssin. Monet kurssit sisältävät viikottain yhden luennon ja yhden projektitapaamisen. Viimeksi mainitut ovat kursseihin liittyviä, esimerkiksi ryhmässä tehtäviä tutkimuksia, kirjareferaatteja tai videoprojekteja. Tuntuu kuitenkin, että toistaiseksi olen selvinnyt aika helpolla. Tosin saksan kielen opintojen kanssa pitää työskennellä ahkerasti.

Onko jokin opinnoissa ihmetyttänyt?

Mikään ei ole hirveästi ihmetyttänyt. Suurin ero on ollut tottuminen yliopisto-opiskeluun, joka on luonnollisesti erilaisempaa kuin ammattikorkeakoulussa. Stuttgartin koulu ja sen opinnot kuitenkin ovat osoittautuneet sellaisiksi, kuin ajattelinkin. Ehkä eniten yllätti se, että aluksi meille vaihtareille kerrottiin saksalaisten professorien olevan tiukempia ja pitävän mieluusti pienen ”välimatkan” opiskelijoihin – että he eivät halua keskustella rennosti oppilaidensa kanssa. Oman kokemukseni mukaan professorit ovat kuitenkin olleet todella mukavia ja valmiita keskustelemaan opiskelijoiden kanssa, myös muista kuin kouluasioista.

Mitä taitoja uskot saavasi juuri vaihtokoulustasi?

Ainakin johtamiseen ja liikealaan liittyviä taitoja, sillä niitä lähdin osin hakemaankin vaihtokoulusta. Myös kielitaitoa – tätä kevättä ennen en ollut koskaan opiskellut saksaa, mutta nyt voin jo ylpeänä sanoa osaavani kieltä edes vähän. Ja tottakai se, että on oppinut sopeutumaan uusiin, kansainvälisiin opiskelutapoihin, on myös hyvä taito.

Kuvassa Stuttgartin keskusaukio Schlossplatz. Kuva: Sami Hakala

Stuttgart sijaitsee laaksossa, jota ympäröi upeat maisemat. Kuva: Sami Hakala

Missä asut?

Asun soluasunnossa viiden muun opiskelijan kanssa. Jokaisella on omat huoneet, mutta keittiö ja kylpyhuoneet ovat yhteiset. Koululle on matkaa neljä kilometriä ja Stuttgartin keskustaan kahdeksan kilometriä, mutta kulkuyhteydet ovat mainiot.  Asunto löytyi Stuttgartin opiskelija-asuntosäätiön kautta, joka on vastaava organisaatio kuin HOAS Helsingissä. Koulu ohjeisti hyvin, miten asuntoa voi hakea. Olin positiivisesti yllättynyt, kuinka helposti asunto löytyi, sillä tiedän, kuinka vaikeaa monilla vaihtoon lähteneillä on saada asunto.

Millaista Stuttgartissa on asua?

Mukavaa, sillä pidän kaupungista todella paljon! Stuttgart on yksi Saksan isoimpia kaupunkeja ja asukkaita siellä on vajaa 600 000. Stuttgartissa on rento meininki, mikä saattaa johtua osin siitä, että kaupungissa on paljon opiskelijoita. Tekemistä riittää ja olen sitä mieltä, että Stuttgartissa on ”luonnetta.” Näköalat ovat upeat – Stuttgart sijaitsee melko syvällä laaksossa, joten näköalat kaupunkiin ovat hienot. Myös portaita on paljon. Kaupunki on tunnettu autoteollisuudestaan ja viinintuotannostaan, ja se on yhdistelmä uudempaa teollisuuskaupunkia ja vanhempaa keskieurooppalaista kulttuuria.

Stuttgartissa riittää tekemistä, ja kaupungissa on ”luonnetta.”

Mitä olet tehnyt vapaa-ajallasi?

Jalkapallofanina pyrin käymään matseissa aina, kun mahdollista. Toistaiseksi olen ehtinyt käydä katsomassa kuutta jalkapallo-ottelua. Muutaman kaverin kanssa käymme myös salilla. Kaupungilla tulee hengailtua myös jonkin verran, ja tutustuttua Stuttgartiin, josta aina löytyy jotain uutta tekemistä. Stuttgart tarjoaa sijaintinsa vuoksi myös hyvät mahdollisuudet matkustella Saksan ja Euroopan muissa kaupungeissa. Olen vieraillut Ranskassa ja Italiassa, ja seuraavaksi olisi tarkoitus käydä Itävallassa.

Stuttgartista pääsee helposti reissaamaan myös muualle keski-Eurooppaan. Kuva Münchenista. Kuva: Jack Sykes

”Kävin katsomassa jalkapalloa yhdellä Saksan isoimmista jalkapallostadioneista Münchenissa. Stadionille mahtuu noin 75 000 katsojaa”, kertoo Sami Hakala. Kuva: Sami Hakala

Oletko saanut helposti uusia ystäviä?

Tutustuin muihin vaihtareihin jo ennen koulun alkua koulun järjestämällä tutustumisjaksolla. Mielestäni se oli hyvä toimintamalli, sillä muihin tutustuminen ja ystävystyminen tapahtuivat helposti. Varsinkin muiden vaihtarien kanssa on helppo tehdä asioita yhdessä, sillä suurin osa asuu samalla asuinalueella. Paikallisiinkin olen tutustunut, mutta kuten usein vaihdossa, tulee enemmän asioita kieltämättä tehtyä juuri muiden vaihtarien kanssa.

Millaista ulkomailla asuminen on?

En lähtisi vertailemaan, onko jokin helpompaa täällä kuin Suomessa. Matalampi hintataso on tietysti plussaa. Arkisten asioiden selvittäminen on haastavampaa, kun kieli ja toimintamallit eivät ole ennestään tuttuja. Pyydettäessä saa kuitenkin apua paikallisilta ja vaihtarikavereilta, jotka auttavat mielellään. Saksassa asuessani olen eniten ihmetellyt sitä, miten paljon vanhanaikaisempi maa on teknologian suhteen. Toki maa on iso ja perinteinen, joten muutokset vaativat aikaa. Jatkuva käteisen käyttö ja nettipalveluiden puute kuitenkin ihmetyttävät. Mutta ehkä on hyvä palata välillä takaisin perusasioihin!

Saksassa asuessani olen eniten ihmetellyt sitä, miten paljon vanhanaikaisempi maa on teknologian suhteen.

Esslingen am Neckar on pieni kaupunki aivan Stuttgartin kyljessä. Alueella on paljon viinirinteitä. Kuva: Sami Hakala

Mitä luulet tulevasi kaipaamaan vaihdosta?

Varmasti sitä koko aikaa, jonka olen viettänyt Stuttgartissa: ihmisiä, rentoa ilmapiiriä, paikallista ruokaa ja juomaa. Olen päässyt irtaantumaan arjesta. Hauskoja muistoja ja kokemuksia on tullut todella paljon, ja ensimmäisenä mieleen tulevat reissut. Menimme isolla vaihtariporukalla Müncheniin, mikä oli hauskaa kaikkine kommelluksineen. Kivaa oli myös käydä Italian Bolognassa sekä Ranskan Strasbourgissa, jossa vierailin tyttöystäväni kanssa. Lisäksi futismatsien seuraaminen on ollut hienoa. Jalkapallokulttuurin ero Suomeen on käsittämättömän iso.