”Maalari maalasi, sivelsi ja hoivasi” – nimeä kantava taidenäyttely avattiin Helsingissä 4.12. Diakonia-ammattikorkeakoulun tiloihin. Näyttelyn teokset koostuvat Miika Luoman ja Mika Perälän tekemistä metalligrafiikan teoksista. Luoma valmistuu sosionomi-diakoniksi ja näyttely on osa hänen opinnäytetyötään.

Miika Luoman opinnäytetyön tarkoituksena oli hänen mukaansa ”käydä läpi taidelähtöinen yksilöohjausprosessi kehitysvammaisen henkilön kanssa.”

Taidelähtöisyyden ja toiminnallisuuden mahdollisuuksista on julkaistu viimevuosina paljon tutkimustietoja. Silti taidelähtöiset menetelmät eivät vielä ole löytäneet tietään sosionomin koulutuksen opetussuunnitelmaan. Opinnäytetyön tekemistä taiteen kautta innostikin Luoman oma kiinnostus taidetta kohtaan.

”Mielekästä elämää varten on tärkeää, että kaikilla on peruspalveluiden lisäksi mahdollisuus myös kokemuksiin ja kulttuuriin. Se on ihmisen huomioimista kokonaisena, taide yhdistää ihmisiä.”

Luoma on tarkoittanut Mika Perälän kanssa tehdyn näyttelyn rohkaisuksi. Hän kertoo opinnäytetyönsä kuvauksessa haluavansa herättää keskustelua sosiaali-ja terveysalan parissa taidelähtöisyyden soveltamismahdollisuuksista opintoihin, harjoitteluihin ja työelämään.

Mika Perälä – ”Hyvä Koti”, Miika Luoma – ”Sä halusit jutella tästä taulusta, mutta tää taulu on se juttelu”

Opinnäytetyönsä tekstiosassa Luoma sukeltaa syvemmälle projektin ja taidelähtöisten menetelmien maailmaan. Koko tekstin voi lukea tästä.

Maalari maalasi, sivelsi ja hoivasi” – taidenäyttelyä voi käydä katsomassa Diakonia-ammattikorkeakoulussa 31.1.2020 asti.