The Lighthouse on 2019 ensi-iltaan tullut Robert Eggersin ohjaama psykologinen kauhuelokuva. Elokuvassa kaksi miestä Thomas Wake (Willem Dafoe) ja Ephraim Winslow (Robert Pattinson) lähetetään hoitamaan kaukaiselle luodolle majakkaa neljäksi viikoksi, ja he ajautuvat siellä hitaasti elokuvan aikana hulluuteen.

The Lighthouse sijoittuu 1800-1900-luvun vaihteeseen, ja erottuu vahvasti nykypäivän elokuvateollisuudesta sen visuaalisen ilmeen johdosta. Elokuva on kuvattu mustavalkoisena 35mm filmille, ja se esitetään Movietone kuvasuhteessa ( 1,19 : 1 ), jolloin elokuva nähdään lähes neliön muodossa kankaalla. Valinta tuokin mieleen vahvasti 1920-luvun elokuvat, jolloin kyseinen kuvasuhde ja värimaailma olivat yleisiä.

Elokuvan äänimaailma käyttää toistuvia matalataajuisia ääniä luoden ahdistavan tunnelman läpi elokuvan. Myös hiljaisuudella on osattu pelata, ja varsinkin täydellisen hiljaisuuden hetket loivat juuri oikean ahdistavan tunnelman. The Lighthouse ei kuitenkaan ole jatkuvaa tykitystä ahdistavaa ja kireää tunnelmaa, vaan myös muutamia koomisia hetkiä nähdään pitkin elokuvaa. Koomisuus tulee pienillä ja yksinkertaisilla valinnoilla, ja näissäkin ajoitus toimii täydellisesti juuri haetulla tavalla.

Wake tekee heti alussa selväksi, ettei Winslowlla ole mitään asiaa majakan torniin, ja sekös mielenkiinnon herättää.

Waken ja Winslown välinen suhde on myös mielenkiintoinen. Välillä tanssitaan ja juodaan sulassa sovussa, ja välillä käydään valtataistelua majakasta nyrkein. Wake tekee heti alussa selväksi, ettei Winslowlla ole mitään asiaa majakan torniin, ja sekös mielenkiinnon herättää.

Elokuva kantaa hyvin, vaikkei dialogia jatkuvasti ole. Henkilöiden valuminen hulluuteen tapahtuu hitaasti elokuvan edetessä, ja molemmat Dafoe sekä Pattinson tekevät loistavaa roolisuoritusta pitäen hulluuteen kajoamisen uskottavana. Erityinen kuvasuhdevalinta tarjoaa myös upeita kuvakulmia ja otoksia. Mieleen painuvimpina kohtauksina jäi muun muassa viimeisenä nähty otos, joka jätti visuaalisuudellaan ahdistavan olon elokuvan päätyttyä. Lisäksi meren aaltojen lyönnit kallion seinämiin elokuvan aikana vahvistivat mielikuvaa kaukaisesta luodosta, jonne eivät laivat eksy.

Mitä salaisuuksia Wake varjelee majakan tornissa, vai varjeleeko ollenkaan? Onko luoto kirottu ja meriolentojen vainoama, vai tekeekö mieli vaan merellä tepposia?