Maanantaina Yleisradio julkaisi uuden MOT-ohjelman jakson ”En haluaisi olla tyttö”, jossa lähtökohtaisesti kuvataan transsukupuolisuutta ongelmallisena ilmiönä.

Dokumentti esittää esimerkiksi teorian, jonka mukaan viime vuosien aikana kasvaneen sukupuolikorjausten määrän takana olisi internetissä vallitsevat keskustelut, missä nuorta painostettaisiin hakeutumaan sukupuolikorjaushoitoihin.

Ohjelman aikana keskitytään pääosin henkilöihin, jotka kokevat sukupuolikorjaushoidot haitallisina. Haastateltaviksi ei ole pyydetty henkilöitä, joille sukupuolikorjaushoidot ovat olleet hyödyllisiä. Ohjelmassa myös sekoitetaan jatkuvasti nuorten mielenterveysongelmat ja sukupuoliristiriidat, mitkä ovat kaksi täysin eri asiaa, mutta MOT tekee perustelematta johtopäätöksen, että nämä kaksi asiaa liittyisivät toisiinsa.

Transsukupuolisuutta on kritisoitu aiemminkin. Siitä on todisteena kyseenalaistettu ROGD -teoria eli äkillisen sukupuolidysforian konseptia, jonka mukaan transsukupuolisuus tarttuisi muka vertaisryhmien kautta. Tämä väite perustuu yksinomaan Lisa Littmanin teettämään tutkimukseen, jota on laajasti kritisoitu lääketieteellisten asiantuntiojoiden keskuudessa.

On siis hämmentävää huomata Yleisradion tuottamassa dokumentissa näin jyrkkiä johtopäätöksiä vähemmistöryhmästä, jotka edelleen kokevat syrjintää ja väkivaltaa, sekä väitteiden perustaminen virheellisiin tutkimuksiin ja teorioihin ei näytä noudattavan Yleisradion Uutis- ja ajankohtaistoiminnan journalistisia periaatteita. Suomi on saanut moitteita jopa Euroopan Oikeistuomioistuimelta nykyisestä translaistaan, missä esimerkiksi vaaditaan virallista todistusta lisääntymiskyvyttömyydestä saadakseen korjattua juridinen sukupuoli väestörekisteriin.

Tämänhetkisten tietojen mukaan kumpikaan Yleisradio tai MOT:n työryhmä ei ole vastannut heille osoitettuun kritiikkiin. Näyttääkin siltä, että tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun MOT on levittänyt väärää tietoa. Nimittäin vuonna 2009 MOT:n jakso ”Ilmastokatastrofi on peruttu” keskitti informaationsa maalisiin ilmastoskeptikoihin sekä vanhoihin tutkimuksiin.

Jääkin siis nähtäväksi aikooko MOT:n tiimi korjata virheensä vai annetaanko väärän informaation levitä, mikä on jo ehtinyt luoda turhaa vihaa transyhteisöä kohtaan.