Teksti-TV:tä on kunnioitettava, sillä se on pysynyt sellaisenaan jo 40 vuotta. 1980-luvulla se oli valovuosia aikaansa edellä, eikä internetin aikakausikaan ole sitä onnistunut kaatamaan. Vaan yhtä lailla internetin sisältäessä synkän ja arvaamattoman deep webin, sisältää teksti-TV:kin pimeän puolensa: treffipalstan.

Yle kertoi Teksti-TV:nsä täyttäneen 40 vuotta 7.10.2021. Se on pirullisen kova suoritus lineaarisen television reppuselässä reissaavalta täysin tekstiformaattiin perustuvalta kanavalta, jonka kilpailija on kirjaimellisesti digitaalinen maailmankaikkeus: internet. Teksti-TV:n voittava strategia perustuu ylivoimaiselta vaikuttavan vastustajan suodattamiseen: kaikkia maailman uutisia ei tarvitse kertoa, kun voi kertoa vain ne oleellisimmat! Vanhimpien sukupolvien edustajia tämä strategia palvelee edelleenkin enemmän kuin hyvin.

40-vuotisjuhlista inspiroituneena päätin avata Ylen Teksti-TV:n ja oikeasti tutustua sen ekosysteemiin, allekirjoittanut kun kuuluu googlettavaan sukupolveen. Ensivaikutelma on tehokas ja yksinkertainen: pääset kaukosäätimen numeronäppäimillä navigoiden lukemaan ajankohtaisimmat uutiset, tuoreimmat urheilutulokset ja päivän osakemarkkinat.

Seuraavaksi käsitykseni teksti-TV:n moniulotteisuudesta laajenee, kun ymmärrän kaupallisellakin televisiolla olevan omat tekstikanavansa. Hyppään sisään ja silmiini osuu kielletty hedelmä: näen kirjaimellisesti pikselien tarkkuudella minua viettelevästi katselevan silmäparin, joka toivottaa minut tervetulleeksi tekstitelevision punaisten lyhtyjen alueelle – tällaista ei Ylen palvelusta löytynytkään. Poskeni alkavat punertaa, kun navigoin kaukosäätimelläni kolminumeroiseen osoitteeseen.

Silmieni edessä avautuu puhelinseksin luvattu maa, maksullisia numeroita maksullisten numeroiden perään. Pian huomaan vielä houkuttelevamman tarjouksen: aitoja ihmiskontakteja sisältävän seuranhakupalstan. Puhelimeni Tinder-sovellus muuttuu kateudesta entistä punaisemmaksi, kun siirryn palstalle. Luen ensimmäisen seuranhakuilmoituksen.

LÖYTYYKÖ NUORTA 18-25 VUOTIASTA, JOKA HALUAA NEITSYYDESTÄÄN EROON?” kysyy nimimerkki SETÄ 45V teksti-TV:n treffipalstalla. ”Treffipyynnön” kyljessä on puhelinnumero, mikä antaa viitteitä prepaid-liittymästä. Seuranhakupalsta vilisee vastaavanlaisista ilmoituksista, vaikka muutama asiallinenkin ilmoitus siellä täällä nostaa päätään. ”Limaiset setämiehet”, joista sosiaalisessa mediassa tehdään lähinnä meemejä, ovatkin täällä elinvoimaisina ja tosissaan. Mitä helvettiä?

Teksti-TV:n voittokulku vuosikymmenestä toiseen on mielestäni vakuuttavaa katseltavaa ja henkilökohtaisesti toivon sen pärjäävän, mutta samaa kulkua näyttää astelevan myös toksinen maskuliinisuus. Toisaalta tämä kanava toimii hyvänä eristeenä, sillä harvempi 18–25-vuotias selaa teksti-TV:n seuranhakupalstoja.

(Kuva: MTV Tekstikanava)