Ah, joulu. Toiset valmistautuvat odotukseen jo pari kuukautta etuajassa jouluvaloineen ja rusina-manteli glögeineen, toiset taas stressaantuvat heti nähdessään ensimmäiset joulusuklaat kaupassa. Fiilistelijöitä on joka lähtöön, vaan silti tuona juhlana jokaista tuntuisi yhdistävän enemmän tai vähemmän yksi sana: Joulustressi. Toiset ahmivat tätä muidenkin puolesta, ja tässä onkin viisi parasta ohjetta saada mitä stressaavin joulu!

1. Joulupukki mode: monessa paikkaa yhtä aikaa

Tätä kannattaa varsinkin parisuhteessa olevien kokeilla. Luvatkaa viettää tämä joulu vain kahdestaan, mutta silti sanoa molempien vanhemmille olevanne kinkun leikkuun sekä lahjojen jakoon paikalla. Eri osoitteissa, tietysti. Kannattaa tänä vuonna ottaa myös vastuu kynttilöiden viennistä haudoille, aamusaunan lämmittämisestä sekä joulupuuron keittämisestä isovanhemmille. Tällöin aamulla varmasti riittää tekemistä. Älkääkä unohtako joulukirkkoa!

2. Lahjat kehiin

Ennen vanhaan joulukuussa saatiin veronpalautukset, jotka yleisesti käytettiin hyvillä mielin joululahjaostoksiin. Nykyään kun palautukset tulevatkin kesällä, on hyvä tajuta joulukuun puolessa välissä tilin olevan lähes tyhjä, koska olet taas viimeisen viikon tilannut Woltilla ruokaa kotiin.

Joten kenties voisi keksiä jotain omatekemää ja budjetillista? Unettomia öitä näitä miettiessä? Vai pitäisikö tyhjätä ASP tili ja ostaa kaikille Iittalaa ja Marimekkoa, jolloin muista tuntuu pahalta, etteivät ostaneet sinulle mitään yhtä hienoa? Täydellistä!

3. Joulukoristeet

Joulukuusi kannattaa hankkia hyvissä ajoin, jotta saadaan se kaikista suurin, vihrein ja kaunein. Sisään tuodessa tuoksu kertoo joulun olevan lähellä. Ehkä liiankin lähellä, sillä kuusi haettiin sittenkin taas kaksi päivää ennen joulua, kuten perinteisiin kuuluu. Havusia löytyy vielä juhannuksena lattioilta, eikä jouluvaloja ole ehditty purkaa alas. Mutta pianhan joulu koittaakin taas ja valot ovat pistokkeita vaille valmiina seinissä!

4. Piparkakkutalo

Joululaulut soimaan ja piparitaikinat esiin! Taikina on kivikovaa ja kestää ikuisuuden sulaa kaulittavaan muotoon. Tuntuu kuin puolet taikinasta olisi hävinnyt jo ennen uuniin menoa, seinien kokoaminen ehjinä on mahdotonta, koristeet häviävät myös parempiin suihin ja lopputulos muistuttaa ihan jotain muuta kuin taloa. Tässä vaiheessa kannattaa avata Facebook, katsoa kuinka toisten luomuksilla on lumihunnut, led-valot ja lumiukot edustalla, avata viinipullo ja tuhota oman piparkakkutalon todistusaineisto ennen aamua.

5. Seitankinkku

Kannattaakin kokeilla tänä vuonna vähän toisenlaisia jouluruokia! Seitankinkku varmasti saa setäpöydän henkselit pyörimään, että nyt on herkut häpäisty ja lauseet ”joulu ei ole joulu ilman aitoa porsaan kinkkua sinappihunnulla” soimaan. Sinappikuorrutteen voi myös sanoa tehneensä vegaanisella reseptillä, ja samalla jouluvirret vaihtuvat setien ”mihin tämä maailma on menossa” hoilotuksiin.