Vuonna 2016 laukaistu Osiris-Rex luotain on koskettanut Bennu-asteroidin pintaa keskiviikon vastaisena yönä Suomen aikaa.

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa on laskeutunut ensimmäistä kertaa onnistuneesti asteroidin pinnalle. Luotaimen pintakosketus kesti 16 sekuntia, jonka jälkeen se palasi asteroidin kiertoradalle.

Osiris-Rex luotaimen tavoitteena on kerätä asteroidin pinnalta vähintään 60g kiveä ja tomua.

Vielä ei tiedetä, onnistuiko luotain nappaamaan mukaansa tarpeeksi kiviainesta ensimmäisellä kosketuksella. Jos näytettä ei saatu kerättyä tarpeeksi, luotain yrittää uutta laskeutumista tammikuussa. Kaiken kaikkiaan Osiris-Rex voi yrittää laskeutumista vain kolme kertaa.

Bennu on 334 miljoonan kilometrin päässä maasta sijaitseva läpimitaltaan noin 500-metrinen pikkuasteroidi, joka kiertää Aurinkoa. Bennu matkaa maan lähelle aina kuuden vuoden välein.

Bennua pidetään eräänlaisena aikakapselina, sillä sen pinnan olosuhteet ovat pysyneet samanlaisena jo noin 4,5 miljardin vuoden ajan.

Tutkimuksien mukaan Bennun pinnalla on hiiltä ja vettä. Tutkijat uskovat, että asteroidin pinnalta kerättävät näytteet voisivat auttaa heitä selvittämään miten elämän ainesosat ovat aikoinaan saapuneet Maahan.

Jos kaikki menee hyvin, Osiris-Rex palaa Maahan syyskuussa 2023.

Bennun rosoinen pinta yllätti tutkijat.

Artikkelikuva: CharlVera, Pixabay