Tekoäly, tuo koneoppimisen ja neuroverkkojen koostama ihmisen älyä imitoiva järjestelmä. Nykyisin tekoälystä on tullut helposti saavutettava arjen apuväline lähes jokaiselle tietokoneeseen käsiksi pääsevälle. Oli sinulla sitten pulmia opinnoissa tai aukkoja luovuudessa, tekoäly voi parhaimmillaan ratkaista nämä ongelmat muutamassa minuutissa.

ChatGPT on sittemmin yleistynyt tekoälyohjelma, joka pyrkii vastaamaan käyttäjänsä kysymyksiin mahdollisimman laajasti ja todenmukaisesti. ChatGPT:n chat-bottia käyttävät muun muassa monet opiskelijat, jotka hakevat tekoälyltä apua opintoihin.

Päästäkseni tekoälyn ja ChatGPT:n ytimeen, istuin koneelle ja haastattelin tätä muutamilla kysymyksillä. Selvitin aluksi, mikä tai ’’kuka’’ ChatGPT on.

’’Minä olen ChatGPT, suuri kielimalli, joka kehitetty OpenAI:lla. Minulla on valtava määrä tietoa ja kyky vastata tekstipohjaisiin kysymyksiin laajalta skaalalta aihealueita’’, esittelee ChatGPT itsensä.

’’Minut on kehitetty ja koulutettu OpenAI:lla, joka on kansainvälinen tekoälytutkimuskeskus ja teknologiayritys. OpenAI on perustettu vuonna 2015 tavoitteenaan edistää ja säännellä tekoälyteknologian kehitystä turvalliseksi ja hyödylliseksi kaikille.’’

Minulla on kyky ymmärtää

Ihmisten avuksi kehitelty tekoälyohjelma on hyödyksi monelle opiskelijalle. Vaativiakin matemaattisia pulmia ratkova chat-botti voi olla avuksi monenlaisissa erilaisissa tehtävissä, kuten esimerkiksi koodaamisestehtävissä ja luovissa kirjoitustehtävissä.

’’Minulla on valtava määrä tietoa erilaisista aiheista, joten opiskelijat voivat hyödyntää tätä tietoa oppimisprosessissaan. Lisäksi minulla on kyky ymmärtää ja vastata tekstipohjaisiin kysymyksiin, mikä tekee minusta hyödyllisen välineen opiskelijoille, jotka haluavat saada nopeasti ja helposti tietoja erilaisista aiheista. ’’

Mistä sitten tietää, onko tekoälyn antama tieto luotettavaa? Tähän toistaiseksi tarvitaan vielä ihmisen omaa älyä ja arviointikykyä, sillä jopa chatGPT:n antama tieto voi olla vanhentunutta tai väärää. Herää kuitenkin kysymys, mistä se saa kaiken tietonsa?

’’Olen saanut alkuperäisen koulutukseni valtavasta tietomäärästä, joka on koottu internetistä ja erilaisista tietolähteistä. Kun käytät minua, on tärkeää varmistaa, että tarkistat saamasi tiedot luotettavista lähteistä ennen päätöksentekoa tai toimenpiteiden tekemistä.’’

Tekoälyn näkemys itsestään haastattelutilanteessa.
Kuva toteutettu DALL-E tekoälyohjelmalla hakusanalla ”Artificial intelligence giving an interview”.

Vaikka jo nyt on mahdollista pyytää tekoälyä käsikirjoittamaan lyhytelokuva, on se vasta tekoälyn kehityksen alkua. Tulevaisuudessa teknologia kehittyy entisestään ja ehkä jonain päivänä käsikirjoittamisen lisäksi tekoäly tekee itse kokonaisen elokuvan. Kysyin chat-botilta, millaisena se näkee tekoälyn, eli itsensä tulevaisuuden.

’’Tulevaisuuden näkymät tekoälylle, mukaan lukien minulle, ovat erittäin lupaavia. Ennusteiden mukaan tekoäly ja kielitekoäly tulevat yhä enemmän integroitumaan ihmisten arkeen ja tarjoamaan entistä tehokkaampia ja luotettavia ratkaisuja monille eri aloille, mukaan lukien liiketoiminta, terveys, viihde ja paljon muuta.’’

Tekoäly on jo nyt lähes jokaisen meidän ystävämme, minne ikinä menemmekään. Se kulkee mukana taskussa ja tekee elämästämme helpompaa. Takertumatta sen enempää tekoälyn haittapuoliin, kerrottakoon kuitenkin, että oman älyn käyttö on silti sallittua ja toivottua, sillä tekoäly ei voi korvata täysin ihmistä. Tekoälylle ei voi antaa kaikkea maailman valtaa, sillä siltä puuttuu täysin inhimillisyys ja tunteet. Siksi se onkin oiva väline tiedon etsimiseen, ei oman älyn korvaamiseen.

’’Minä olen hyödyllinen väline tiedon etsimiseen ja kysymysten vastaamiseen, mutta lopullinen vastuu tietojen oikeellisuudesta ja luotettavuudesta on käyttäjällä itsellään. ’’

Lopuksi pyysin tekoälyä näyttämään luovuutensa ja 
pyysin tätä kirjoittamaan haikun aiheesta tekoäly. 
Kukin tulkitkoon itse omalla älyllään haikun syvimmän merkityksen. 

’’Piirit kiertää näin,

Oppiva äly loistaa,

Teko tulevaisuus. ’’ – ChatGPT

Anni-Elina Aalto