Helsinkiläinen artisti ja lauluntekijä Alma Uimonen, eli paremmin tunnettu Nelma U, haluaa tuoda musiikillaan esiin maailman hyvyyttä ja lempeyttä.

Uimonen kertoo olevansa luonteeltaan pohdiskeleva tarkkailija. Hän tutkiskelee ja tarkkailee ympäristöään ja ihmisiä arkisissa tilanteissa, kuten bussissa matkalla töihin. Almaa liikuttaa inhimmillisyys.

Alma laulaa monissa kappaleissaan ystävistään, ihastumisen tunteesta, mielenterveydestä sekä omasta arjestaan. Hän kokee tärkeänä, että kuuntelija voisi samaistua kappaleiden minäkertojaan.

”Minua liikuttaa ajatus siitä, että joku voi tunnistaa kappaleistani oman elämänsä ja arkensa. Siitä tulee sellainen olo, että minunkin arkeni on arvokasta.”

Kuten Alma ja monet tämän ystävät, myös iso osa kuuntelijoista ovat aikuistumassa ja Alma toivoo, että kuuntelijoille tulisi nähty olo tämän musiikista.

On mukava ajatus että joku voi päästä minun haavoittuvaisuudesta kosketuksiin oman haavoittuvaisuutensa kanssa.

Kysyttäessä ottaako Uimoinen kantaa musiikillaan, hän vastaa oitis myöntävästi, mutta sitten pohtii vielä hetken.

”En tavallaan haluaisi, että musiikkini tulkittaisiin kannanottona. Se kertoo siitä kuinka perseellään maailma on tällä hetkellä”. Alma tietää tarkkaan mitä haluaa edustaa ja mitä haluaa musiikillaan välittää. ”Ehkä kannanottoni on se, että haluan olla vain minä ja voin olla oma itseni ja tehdä sellaista musiikkia kuin haluan.”

Uimonen on ollut varsinainen luova monilahjakkuus jo lapsena. 

”Vanhemmat laittoi minut lukemaan kirjoja, he ostivat minulle taidetarvikkeita ja laittoi soittamaan viulua. En halua sivuuttaa sitä, että olen ollut hyvin etuoikeutettu.”

Alma muistelee lapsuuttaan lämmöllä. Hän kokee sen myös näkyvän maailmassaan ja musiikissaan edelleen. 

Lipaston päällä komeilee Hello Kitty -herätyskello. Hello Kitty oli Almalle kova juttu lapsena. Nyt se on tehnyt paluun hänen elämäänsä. ”Tämä vaihe on tullut minulle uudestaan, koska siitä tulee mieleen sellainen ”wonder of childhood” ja ihana sellainen viattomuus.”. 

Alma kokee löytäneensä rauhan siitä kuka on. ”Tiedän kuka olen ja tiedän mitä haluan edustaa ja mitä en.” Hän kertoo, musiikkialan glamourin liuenneen pois, eikä mitkään suuret tähdet tai tapahtumat tee enää niin suurta vaikutusta. Nyt Alma keskittyy vain siihen mitä haluaa itse tehdä ja myös tekee sen haluamallaan tavalla.

Tässä maailmantilanteessa Alma on oppinut keskittymään arjen pieniin taikahetkiin. Hän asuu poikaystävänsä Miron ja Fofo-koiran kanssa ja kokee tällaisen vakaan elämän hyvin omakseen.

”On niin siistiä, että meillä on täällä tällainen oma pieni perhe. Olen todella onnekas.”

”Uskon siihen, että siinä mitä teen on järkeä ja kauneutta. Se on minun voimani.”, Alma toteaa vielä haastattelun päätteeksi.

Amanda Reitala