Kuva: Joanna Suomalainen

JENNA ALEXAN debyyttialbumi 10 ASKELTA julkaistiin 17.2. Hänet sainattiin Sony Music Finlandille marraskuussa 2017. Siitä lähtien on ollut tiedossa, että albumi tehdään.

Prosessi kohti debyyttialbumia käynnistyi varsinaisesti vuonna 2020 A&R:n vaihtumisen myötä. A&R, eli ”artists and repertoire”, vastaa levy-yhtiöllä nimensä mukaan artistien etsimisestä, kiinnittämisestä sekä artistisen kokonaisuuden hiomisesta. Albumin työstämisessä lähdettiin liikkeelle yhteisestä pohdinnasta siitä, kuka oikeastaan on JENNA ALEXA.

Vaikka Jenna Alexan ensimmäinen EP oli saundiltaan kevyempää poppia, haluttiin tulevalle albumille lähteä hakemaan jotain uutta. ”Tuun kuitenkin musiikillisesti sellaisesta maailmasta, että oon kuunnellut emomusaa, rockia ja metallia, mikä ei oo kuulunut ekalla EP:llä”, Jenna kertoo. A&R tuki ajatusta, hän halusi kuulla tulevalla albumilla 100% Jennaa.

”Tälle annan vielä mahdollisuuden ja sit jos ei toimi niin I’m done”

Tie valmiiseen debyyttialbumiin ei aluksi ollut suoraviivainen ja helppo. Yhteistyötä ehdittiin kokeilla useamman eri tuottajan kanssa, mutta ajatukset ja ideat eivät aina menneet yksiin. ”Se on aikamoista henkistä ryöpytystä, kun kerta toisensa jälkeen joutuu avaamaan itsensä ja sielunsa uudelleen ja sitten siitä ei tulekaan mitään”.

Prosessin aikana hän ehti ajatella myös musiikkiuran lopettamista. ”Se on tosi vaikea keskustelu käydä itsensä kanssa, kun ei oo koskaan ollut plan B:tä. Se, että miettii lopettavansa uran lisäksi myös tavallaan haaveilemasta, niin se on tosi vaikea paikka”.

A&R:llä oli kuitenkin vielä yksi linkki hihassaan. Hän yhdisti Jennan Happoradion kitaristi Mika Haapasalon kanssa. ”Silloin ajattelin, että tälle annan vielä mahdollisuuden ja sit jos ei toimi, niin i’m done”, Jenna muistelee. Mahdollisuuden antaminen kannatti, sillä Haapasalo on toiminut albumilla tuottajana ja kappaleet on tehty hänen kanssaan yhteistyössä. 

Lähes kaikki debyyttialbumin kappaleet ovat syntyneet alusta loppuun levyntekoprosessin aikana, eikä varsinaisia pöytälaatikkokappaleita ole mukana kuin pari. Ideoita palloteltiin tuottajan kanssa yhdessä, joten albumin tekijätiedot on jaettu tasan. ”Lähtökohtaisesti työnjako on, että Mika hoitaa tuotannon ja säveltämisen ja mulla on vastuu sanoituksesta. Mutta käytännössä kaikki tehdään kimpassa”.

Albumin kappaleista LUOVUTAN ja EPÄTÄYDELLISTÄ löytyivät tuottajan arkistoista ja Jenna sovitti ne itsensä näköiseksi. Hän on melko ehdoton siinä, ettei halua laulaa muiden lauluja. ”Jos en mitenkään pysty yhdistämään sitä omaan elämään ja kokemuksiin, niin sellaista musiikkia mä en pysty julkaisemaan. Sen täytyy resonoida niin isosti, että voisin itse kirjoittaa saman”.

”Jos mun visioon ei jossain biisissä luoteta, niin pyrin saamaan sen silti läpi”

Aika ajoin kuulee tapauksista, joissa levy-yhtiön näkemykset poikkeavat täysin artistien omista. Varsinkin aloittelevana artistina saattaa helposti joutua jyrätyksi omissa näkemyksissään. ”Alussa saattoi olla joissain asioissa vähän sinisilmäinen, kun ei ollut mitään hajua millaista on olla levy-yhtiön alainen artisti. Halusi vaan päästä tekemään musiikkia. Olihan se alkuun aika opettelemista.”

Tästä huolimatta Jenna kokee, että on saanut tehdä juuri itsensä näköistä musiikkia. Luottamus oman tiimiin on kova, mutta on ollut myös tärkeää muistaa luottaa omaan visioonsa. ”Jos mun visioon ei jossain biisissä luoteta, niin pyrin saamaan sen silti läpi”, Jenna naurahtaa. ”Erimielisyyksiä tottakai tulee välillä, mutta sitten on pyritty löytämään kultainen keskitie. Jos mä joustan tässä, niin joustatko sä tossa”.

”Tältäkö tää nyt sitten tuntuu”

Musiikin julkaiseminen ja artistius ovat olleet Jennan haaveena aina. Nyt ensimmäinen albumi on ulkona kaikkien kuultavissa, ja vastaanotto on palautteen perusteella ollut positiivista. Debyyttialbumin julkaisu on nostanut esille monenlaisia tunteita. ”Päällisin puolin fiilis on tosi hyvä, mutta kaiken kaikkiaan myös tosi tyhjä. Kun on ollut jotain mitä kohti menee, ja nyt se yksi virstanpylväs on saavutettu”, Jenna summaa ajatuksiaan.

Hän myös kokee, että matka albumia kohti on ollut jossain määrin tärkeämpää, kuin itse valmis tuotos. ”En halua sanoa että se matka tuntuu merkityksellisemmältä kuin albumi, koska albumi ei missään tapauksessa ole mulle merkityksetön. Mutta tavallaan se matka tähän albumiin tuntuu isommalta, kuin sen julkaiseminen”, Jenna pohtii. ”Nyt kun se ensimmäinen albumi on julkaistu, niin on vähän että tältäkö tää nyt sitten tuntuu”, hän naurahtaa. Matka uunituoreen albumin kanssa on tietenkin vasta alussa, ja Jenna odottaa mielenkiinnolla millaisia seikkailuja se tuo tullessaan.

Albumi on julkaistu kaikissa suoratoistopalveluissa ja on digitaalisena versiona myynnissä netin musiikkikaupoissa. Tämän albumin kohdalla tehtiin päätös, että fyysistä painosta ei tehdä. ”Ensimmäisestä lapsosesta haluaa usein jonkin fyysisen muiston, mutta sille ei nähty nyt markkina-arvoa”, Jenna kertoo. ”Ehkä sen aika on sitten joskus”.

Laura Asikainen