Säännöllinen liikunta vaikuttaa merkittävästi ihmisen fyysiseen ja henkiseen hyvinvointiin. Vaikutukset saattavat kuitenkin usein tuntua mitättömiltä ja demotivoida ihmisiä pysymään liikkeessä. Lähdin selvittämään näiden vaikutusten todellista merkittävyyttä haastattelemalla hyvinvointivalmentajaa Katri Luukkaa ja tekemällä havaintoja omassa arjessani.

Terveellisten elämäntapojen positiiviset vaikutukset ihmisen hyvinvointiin on tunnettu jo pitkään. Monipuolinen ruokavalio, liikunta sekä riittävä ja laadukas uni edistävät kaikki terveyttä. Erityisesti liikunnan vaikutuksista on kerrottu meille jo pitkään, mutta jos tuntee olonsa jo terveeksi, ei välttämättä tunne tarvetta harrastaa liikuntaa. Etenkin nuorena saattaa tuntea olonsa toimintakykyisemmäksi kuin oikeasti on.

Minä koen itseni perusterveeksi nuoreksi, vaikka suhteeni urheiluun on ollut katkonainen. En ollut harrastanut säännöllisesti liikuntaa muutamaan kuukauteen, joten päätin aloittaa uudelleen ja seurata, millaisia konkreettisia vaikutuksia sillä on elämääni. Kerron havainnoistani ja vertailen niitä tutkimustuloksiin sekä haastattelemani hyvinvointivalmentaja Katri Luukan sanomaan.

”Liikunta on niin keskeinen osa hyvinvointia ja jaksamista, ettei sitä voi ohittaa”, kertoo Luukka. Hän selittää, että liikunta luo ihmiselle hyvän vireystilan, joka puolestaan edistää aivojen tiedonkäsittelyä eli parantaa opiskelukykyä.

”Liikunta on niin keskeinen osa hyvinvointia ja jaksamista, ettei sitä voi ohittaa”

Luukka pyrkii auttamaan ihmisiä löytämään yhteyden mielen ja kehon välille, mikä edistää jaksamista kaikissa elämäntilanteissa. ”Meidän olisi hyvä oppia tunnistamaan omia tarpeitamme, minkälaista liikuntaa minun mieleni ja kehoni tarvitsee juuri nyt erilaisissa opiskelu- ja elämäntilanteissa. Tarvitsenko aktiivista, vireystilaa nostavaa liikuntaa vai palauttavaa, vireystilaa laskevaa liikuntaa?”

Kehomme ollessa unessa aivomme prosessoivat ja siirtävät päivällä opittua tietoa pitkäkestoiseen muistiimme. ”Riittävä uni ja palautuminen on mielestäni tärkeintä meille kaikille, niin liikkuvalle ihmiselle kuin kaikille muillekin. Minun mielestäni se on ehkä maailman ihanin tunne, kun herää aamulla ylös levänneenä ja valmiina uuteen päivään”, Luukka toteaa.

UKK-instituutti neuvoo, että palauttavaa unta on saatu riittävästi, kun herää virkeänä.

”Minun mielestäni se on ehkä maailman ihanin tunne, kun herää aamulla ylös levänneenä ja valmiina uuteen päivään”

Halusin siis selvittää, voiko liikuntaa lisäämällä nähdä konkreettisia vaikutuksia opiskelijan arjessa. Ajattelin, että mikä olisi parempi tapa kuin testata asiaa itse.

Olen viimeisen viiden viikon ajan käynyt aktiivisesti juoksemassa, ja olen huomannut useita pieniä asioita arjessani. Ennen kuin aktivoiduin uudelleen lenkkipolulle, minulla oli usein mm. päänsärkyjä, hankaluuksia saada unta ja vetämätön olo koulun jälkeen. Olisi epärealistista ajatella, että kaikki vaivani, jotka saattavat johtua monesta eri asiasta, ratkeaisivat pelkällä urheilun lisäämisellä. Vaikutukset ovat kuitenkin olleet yllättävän helposti huomattavissa.

Talvella lenkkeilyssä pahinta on liukkaus

Ensimmäisen viikon jälkeen tunsin olevani aivan yhtä poloinen kuin aiemminkin, mutta kehon totuttua urheilun makuun uudelleen alkoi energisyyteni nousta. En ollut enää merkittävän väsynyt koulupäivien jälkeen, vaan vireyteni pysyi hyvänä iltaan asti. Aloin myös saamaan helpommin unta, mutta herätessäni olin edelleen hieman väsynyt.

Aivotutkija Minna Huotilaisen mukaan lyhyt liikuntahetki juuri ennen opiskelua parantaa oppimiskykyä ja pitkäkestoinen, vähintään kuukausia kestävä liikunnan harrastaminen parantaa kognitiivisia taitoja, kuten muistin eri osa-alueita, tarkkaavuutta sekä kielellistä ja visuaalista päättelyä. Oppimiskyvyssä on hankala huomata eroja, mutta mielestäni keskityin ja opin koulussa aivan yhtä hyvin, tai huonosti, kuin ennenkin.

Suurimmat huomaamani vaikutukset ovatkin olleet henkisiä. Nautin suunnattomasti siitä olosta minkä saan lenkillä, vaikka joskus sinne pitääkin pakottaa itsensä. Tunnen olevani itsevarmempi ja osaan arvostaa saavutuksiani enemmän, olivat ne pieniä tai isoja. Tunnen, että olen yleisesti tyytyväisempi itseeni illalla, jos olen käynyt sinä päivänä lenkillä.

Uskon sen liittyvän Luukan mainitsemaan kehon ja mielen yhteyteen. En saa samanlaisia tuntemuksia esimerkiksi salilla käymisestä, vaan nimenomaan juoksemisesta.

Väitän, että paras ja tehokkain liikuntamuoto on juuri se, mistä nauttii eniten.

– Leevi Partanen