Tekoälystä puhutaan jatkuvasti. Arjessa tekoäly näkyy esimerkiksi verkkoasioinnin chat-boteissa ja sen oma aktiivinen käyttö on lisääntynyt ChatGPT:n kaltaisten sivustojen kautta. Juontaja Constatinos ”Gogi” Mavromichalis löysi seuraajiaan hauskuuttavan tavan hyödyntää tekoälyä omassa somessaan.

”Mä törmäsin vuosi sitten netissä tekoälyn luomiin siisteihin kuviin. Sitten mulla tuli vastaan mainos tekoälysovelluksesta. Ajattelin, että olisi kiva testata sitä ja se voisi avata uusia ovia”, Mavromichalis kertoo.

Mavromichalisin löytämä sovellus luo kuvan käyttäjän antamilla ohjeilla. Erityisesti häntä kiinnostivat tekoälyn kömmähdykset, epäkohdat ja absurdius. Hän pyysi tekoälyä luomaan hänelle kuvat suomalaisesta miehestä ja naisesta, suomalaisesta ruoasta ja suomalaisesta jääkiekkoilijasta voittamassa MM-kultaa. ”Mä ajattelin, että olisi hauskaa nähdä mitä mieltä tekoäly on suomalaisuudesta. Halusin nähdä mikä se on se stereotypia”, Mavromichalis selittää.  

Kuvat olivat kutakuinkin sellaisia, mitä saattoi odottaa. Vaaleita ihmisiä, perunoita ja tilliä. ”Se oli ihan mahtavaa varsinkin nykyaikana, kun meillä ei saa stereotypisoida asioita. Minusta on kuitenkin ihanaa, että tekoäly on sitten todella stereotyyppinen”, Mavromichalis toteaa.

Kuvat on helppo tunnistaa oikeista valokuvista, sillä hahmoilla on usein esimerkiksi liian paljon tai vähän raajoja, oudot sormet tai häiritsevä ilme. Tämä ei kuitenkaan vielä riittänyt Mavromichalisille. Hän halusi kuvista vielä absurdimpia, joten hän pyysi tekoälyä luomaan epätavanomaisempia tilanteita.

Mavromichalis loi tekoälysovelluksella haastattelutilanteesta kuvan kreikkalaisesta miehestä puhumassa puhelimessa lampaan selässä. Kreikkalainen mies on Mavromichalisin alter ego ja löytyy usein seikkailemassa eri tilanteissa.

Yksi kuvista nousee mieleen ylitse muiden. ”Mä kävin siipiravintolassa syömässä siipiä ja laitoin sovellukseen ’kreikkalainen mies syö siipiä’. Se loi todella häiritsevän ja demonisen kuvan, kun sen sormet olivat niitä siipiä. Se oli mun mielestä humoristinen, kun se oli niin päin helvettiä luonut sen kuvan”, hän selittää.

Tilanne lähti Mavromichalisin mukaan pahasti laukalle, kun hän antoi tekoälylle käskyn: ”suomalainen nainen syö siipiä alasti”. Tekoäly lisäsi siipiä ympäri kuvaa antaen kuvan naiselle siivestä tehdyn kaulakorun. Mavromichalisin yksityisviestit täyttyivät kaulakorun hehkutuksesta ja hän inspiroitui tekemään sellaisen itse. ”Mä olin syömässä siipiä, tein tekoälyllä kuvat, loin kaulakorun ja lopuksi myin sen ravintolalle yhteistyönä. Aika hauska ympyrän sulkeutuminen”, hän naurahtaa.

Tekoälyn luoma kuva suomalaisesta naisesta syömässä siipiä alasti. Kuvaa on sensuroitu.

Kaikkia tekoäly ei kuitenkaan naurata, sillä joillekin se voi heijastaa pelkoa esimerkiksi työpaikan menettämisestä. Bauer Media lanseerasi viime vuonna Pohjoismaiden ensimmäisen tekoälyradiokanavan, jonka studiossa ei ole juontajaa vaan tekoäly. Mavromichalis ei ole ainakaan vielä huolissaan omasta kohtalostaan.

”Mä olen onnekas siinä, että olen luovalla alalla. Mulla on se olo, että tekoäly ei pysty olemaan lopulta yhtä luova kuin luovan alan ihmiset. Esimerkiksi huumorin kannalta se pystyy kyllä vaikka imitoimaan, mutta voiko se luoda jotain täysin uutta tyhjästä? Koen, että nyt markkinoille on tullut ’uusi tyyppi’ ja se kasvattaa kilpailuhenkeä”, hän toteaa.

– Jasmin Beloued