Pallot ovat pomppineet yli rajojen ja ulospäin Helsingistä, jos tutkitaan viime vuosien menestystä Korisliigassa. Pääkaupunkiseudun joukkueet hallitsivat vuosikymmeniä silloista SM-sarjaa, mutta nykyisin suunta on kääntynyt. Tuorein esimerkki on Loimaan vanha divarijoukkue Loimaan Korikonkarit, joka tunnetaan nykyisin hallitsevana suomenmestarina Nilan Bisons Loimaana.

Vieraspaikkakuntalainen joukkue oli vuodesta 1939 asti pelatussa SM-sarjassa suorastaan harvinainen näky. Pitkät välimatkat ja sotavuodet haittasivat muiden seurojen osallistumista. Koripallotoimintaan ei myöskään ollut läheskään kaikkialla vielä päästy sisälle.

Nykyisin asiat ovat toisin. Tällä kaudella Korisliigassa nähdään yksi ainoa joukkue pääkaupunkiseudulta, sekin Espoosta. Edellisen kerran helsinkiläisseura nähtiin sarjassa 2011-2012, kun Torpan Pojat palloili SM-pronssille.

Suurin syy tähän on raha. Espoon Hongan, jota ei pidä sekoittaa Tapiolan Honkaan, menestyksekäs taival päättyi 2011 hoitamattomien taloudellisten velvoitteiden takia. Vantaalainen Pussihukat taas ajautui konkurssiin muutamaa vuotta aikaisemmin. Perinteikkäiden seurojen Visa-Basketin (ent. Helsingin Visa), Panttereiden ja Helsingin Kisa-Toverien koripallotoiminta on jäänyt divaritasoille tai kadonnut kokonaan. Toisaalla, kuten Loimaalla, koripalloon päätettiin sijoittaa. Korikonkarien nimi vaihtui Korisliigaan siirryttäessä Nilan Bisonsiksi sponsorisyistä, ja sen jälkeen joukkue on ollut lähes ylivertainen. Kaksi kautta liigassa, kaksi mestaruutta. Vaikka juniorityö on usein pääkaupunkilaisseuroissa hyvää, nuoret pelaajat siirtyvät uusien mahdollisuuksien perässä ulkopaikkakuntalaisiin seuroihin.

Helsinkiläiskoripalloilun toivoksi on noussut ToPon jalanjäljille perustettu Helsinki Seagulls, joka tavoittelee sarjapaikkaa Korisliigasta. Se on aloittanut ensimmäisen divisioonakautensa väkevästi voittamalla kaikki ottelut. Ehkä jo ensi kaudella loimaalaiset pääsevät vierailemaan Helsingin Kisahalliin ja kokeilemaan kuntoaan stadilaisia vastaan.

Kartassa näkyvät kaikki joukkueet, jotka ovat pystyneet saavuttamaan mitalin Korisliigassa ja sitä edeltävissä sarjoissa.