Kevään viihdeuutisointia on hallinnut Voice of Finland -kilpailu ja sen kilpailijat. Tämän tuotantokauden voiton vei Siru Airistola. Häntä vastaan kilpaili Knock out -vaiheessa laulaja ja laulunopettaja Elina Hjelt. 

Kuva: Petri Ahonen

Kuva: Petri Ahonen

Häviöstä huolimatta Elina Hjeltiä ei kaduttanut Voice of Finlad -kilpailuun osallistuminen. ”Voice of Finlandissa pääsi katsomaan itseään syvemmältä. Opin itsestäni todella paljon. Miten käsittelen asioita ja suhtaudun niihin. Yhtäkkiä huomasinkin auttavani nuorempia osanottajia teknisesti lauluasioissa, vaikka munhan piti lähteä tähän mukaan itseni takia.”

Joillekin kilpailijoille Voice of Finland on ensimmäinen kosketus musiikin maailmaan. Näin ei kuitenkaan ole Elina Hjeltin osalta. Hän on soittanut viulua kuusivuotiaasta asti musiikkiopistossa, mutta sittemmin vaihtanut klassisesta musiikista kevyen musiikin pariin. Hän on opiskellut sekä Stadiassa laulunopettajaksi että Tanskassa Complete Vocal -tekniikkaaa ja on auktorisoitutu CVT-opettaja. Mutta mitä tositv-formaatti voi musiikin ammattilaiselle antaa? ”Mietin pari vuotta osallistumista, mutta pelkuruuttani en lähtenyt. Halusin saada palautetta laulamisestani, kuulla, mitä mieltä muut ovat. Koin kuitenkin, että en mistään vaiheessa pystynyt olemaan oma itseni ja tekemään niitä asioita, joita normaalisti keikoillani teen. Voice of Finland oli rankka kokemus, olin shokissa lähetyksissä.”

Elina Hjeltin ura muusikkona ei juurikaan muutu Voice of Finlandin osallistumisen jälkeen. Hän jatkaa laulun opettamista, tekee coverkeikkaa ja pyörittää omaa ohjelmatoimistoa. Hän kuitenkin neuvoo nuoria artisteiksi haluavia miettimään, miksi osallistua vastaaviin ohjelmaformaatteihin.

”Hyvin harva oikeasti nousee esille musiikkiformaateista. Aina joku nousee esille, mutta aika harva kuitenkin. Itse en lähtenyt hakemaan tähteyttä vaan saamaan lisää kontakteja, näkyvyyttä ja kokemusta.”

Television laulukilpailuissa annetaan kilpailijoille suoraa palautetta. Elina Hjelt oli yllättynyt, että hän ärsytti joitakin kuulijoita. Hän sai kiittävän palautteen lisäksi negatiivistä palautta siitä, että oli tylsä tai ylitulkitsija. ”Allekirjoitan kaikki tekemiseni. Mulla on kaikki välineet selvittää itselleni negatiivinen palaute. Laulaminen on niin herkkää ja alastonta, että jos siinä lytätään, niin sut lytätään myös ihmisenä. Arvostelu laittaa ihmisen aika pieneksi. Miten 19-vuotiaat kestää sen? Vaikka sanotaan, ettei negatiivistä arvostelua pitäisi ottaa niin vakavasti, on vaikea erottaa laulamista omasta persoonasta.”

Voice of Finlandissa musiikkilegenda Michael Monroe toimi Elina Hjeltin valmentajana. Häntä Elina kehuu estoitta: ”Mike on mieletön tyyppi, isosydäminen ja fiksu. Oli antoisaa tehdä töitä hänen kanssaan.” Elina kehuu estoitta myös muita Voice of Finlandin kilpailijoita mieletettömän upeiksi tyypeiksi.

Elina Hjeltin tulevaisuus on musiikin parissa. Häntä kiehtoo ihmisääni ja sen mahdollisuudet. Oman uran rakentaminen kiinnostaa myös. Hän toivoo pääsevänsä tekemään omaa pop-rock-musiikkia. Sellaista jossa saa laulaa täysillä, kovaa ja korkealta. Yksi suuri unelma hänelle olisi hänelle päästä jonkun todella tunnetun artistin taustalaulajaksi isolle areenalla, Wembleylle pääsiminen olisi ”ihan all right”.

Monien nuorten unelma-ammatti on olla artisti. Elina Hjelt toppuuttelee unelmoijia: ” En voi suositella muusikon uraa kellekkään muulle kuin sellaiselle, joka ei pysty tekemään mitään muuta. Muusikon työ on niin stressaavaa. Siihen tarvitsee intohimon. Hyvin harvasta tulee artisti, mutta monesta voi tulla muusikko.”

Elina Hjeltin elämä on Voice of Finlandin jälkeen balanssissa. Keikkailu coverbändin kanssa on tuntunut todella upealta ja laulu on ollut vapautunutta. Se on kenties paras tuominen Voice of Finlandista.