Kiia Kullberg, 23, voitti oman The Voice Of Finland -kaksintaistelunsa, mutta battle-pari Heidikin pelastettiin kilpailevaan tiimiin. Onneksi, sillä kilpailijoista on tullut läheisiä.

(c) Nelonen

(c) Nelonen

Laulukilpailu The Voice Of Finlandin viimeinen Kaksintaistelu-jakso nähdään tänään perjantaina 27. helmikuuta. Seuraavaksi edessä on Knock Out -osio, josta tiensä livelähetyksiin asti selvittää kuusitoista kilpailijaa.

Tähän mennessä nähdyt jaksot on nauhoitettu jo syyskuussa. Osallistumisen ja kilpailussa pärjäämisen sisällä pitäminen on Kiia Kullbergin mukaan ollut ”helvetin hankalaa”. Asia on ollut jatkuvasti mielessä, mutta kukaan muu ei ole tiennyt siitä mitään. Kilpailijoiden kirjoittamat salassapitosopimukset ovat tiukat. Nyt Kiia saa jo puhua, ja sen hän tekee hurmaavasti rönsyillen.

The Voice Of Finland ei ole Kiian ensimmäinen tosi-tv-kokemus

Hän osallistui Idolsiin vain 16-vuotiaana ja pääsi sielläkin pitkälle. Hän karsiutui vasta juuri ennen kärkikahdeksikkoa. Kiia myöntää lähteneensä silloin ohjelmaan osittain vääristä lähtökohdista. ”Oli siistiä olla kuusitoista ja vähän telkkarissa.” Nyt kilpailun tuoma mahdollinen julkisuus tuntuu enemmänkin välttämättömältä pahalta, jonka läsnäolon ja välttämättömyyden hän kuitenkin sanoo ymmärtävänsä.

Idolsin aikaan Kiia luki netistä kaiken itsestään kirjoitetun loan, mutta nyt hän ei ole käynyt selaamassa keskustelupalstoja ollenkaan. Eikä aiokaan. Kavereidenkin kanssa on tehty diili, etteivät he kerro Kiialle tätä koskevista juoruista, jos sellaisiin törmäävät. Yhtä huhua Kiia ei kuitenkaan ole välttynyt itsestään kuulemasta.

Kiia on ollut töissä The Voice of Finlandin kulisseissa kaikilla ohjelman aikaisemmilla tuotantokausilla. Kilpailumenestystä pidetään tarinan uutisarvon takia ennalta sovittuna.

Kiia sanoo ymmärtävänsä ihmisten oletukset ja myöntää, että voisi itsekin olla skeptinen jostain toisesta kilpailijasta puhuttaessa. Toivon kuitenkin kovasti, että osaan myös laulaa, ja olen ihan vain sitä kautta pärjännyt kisassa. Kritiikkiä saa antaa, mutta niiden huuhaajuttujen ja kaikista negatiivisimpien kommenttien kanssa olen pyrkinyt vain ottamaan asenteen, että toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos.”

Aikaisemmin Kiia teki enemmän omia kappaleita, mutta itsekritiikki kasvoi ongelmaksi. Tulevaisuudessa hän haluaisi kuitenkin tehdä kappaleensa itse tai olla ainakin vahvasti mukana niiden teossa. Tyyli voisi mielellään olla r’n’b:n, funkin ja soulin kanssa flirttailevaa pop-musiikkia. Toisaalta Kiia sanoo rakastavansa sydäntä raastavia balladeja ja sellaisia tekevänsä lähinnä itsekin. Ehkä tulevaisuuden Kiia Kullberg löytyykin jostain näiden yhdistelmästä.

Tosi-tv-formaateista keskusteltaessa esiintyy aina spekulaatiota, onko kilpailujen voittajilla oikeasti mitään sanavaltaa musiikkiin, jota he päätyvät levyttämään. Kiia haluaa kuitenkin uskoa siihen, että hän pääsee kilpailusijoituksesta huolimatta tekemään juuri sellaista musiikkia, joka tuntuu itselle oikealta.

Kiia tiedostaa, että tuotantoon osallistuminen antaa väärän kuvan artistiudesta. Tällä hetkellä osallistujia lellitään hienoilla pukuhuoneilla, puvustajilla ja maskeeraajilla, mutta keikkailevan muusikon todellisuus tulee olemaan muuta. Musiikilla eläminen on kuitenkin tavoite, jota kohti Kiia päämäärätietoisesti pyrkii. Hän uskoo, ettei The Voice Of Finlandiin osallistumisesta voi olla muuta kuin hyötyä. Lähes kaikki aikaisempien kausien livevaiheisiin päässeet laulajat tekevät tällä hetkellä musiikkia, ainakin jollain tavalla. Kiia korostaa moneen otteeseen kilpailun olleen jo tähän mennessä mieletön kokemus. Laulajien ja tuotantohenkilökunnan yhteishenki tuntuu olevan loistava, ja ohjelman harjoituksissa ja nauhoituksissa on ollut hauskaa.

”Hetken ihan normaali maanantai onkin ihan saatanan ihmeellinen.”

Muut laulajat ovat jo kuin perhettä. Kilpailu ei varsinaisesti tunnu kilpailulta, kun kaikki ovat aidosti iloisia toistensa onnistumisista. ”Emme katso toisiamme vihollisina.” Siksi kilpailuasetelman kiristyminen tulevaisuudessa pelottaa. Tuntuu hirveältä mahdollisuudelta joutua lähettämään ystävä kotiin.

Vaativimmalta kilpailussa kuitenkin tuntuvat paineet siitä, että kilpailijoilta odotetaan jatkuvaa kehitystä ja aina parempaa suoritusta. ”Tämä juttu on tuonut hirveästi itsevarmuutta, mutta samalla olen epävarmempi kuin koskaan. Kaikesta.” Tuotantoyhtiön puolesta kilpailijoita ei painosteta, mutta paineita he osaavat kasata itsekin. Kiiasta tuntuu, että voittajan olisi oltava täysin eheä muusikko valmiina näyttämään kyntensä. Myös viihdeohjelmaformaatin edellytämä monipuolisuus pelottaa. On vaikeaa tasapainoilla sen välissä, pysyäkö uskollisena omalle tyylilleen vai pyrkiäkö näyttämään aina jotain uutta puolta osaamisestaan.

Tulevaisuus Sokos-hotellien aulabaareissakaan ei kuulosta Kiiasta huonolta, kunhan tulevaisuus löytyy musiikista. ”On esiintymispaikkana sitten ihana, savuinen jazzbaari tai hotellin aula, omalla intohimolla saa paikasta kuin paikasta oikean fiiliksen.”

(c) Nelonen

(c) Nelonen

Kiia opiskelee Metropoliassa radio- ja televisiotuotantoa ja kirjoittaa myös Taajuuteen. Katso tästä Kiian tekemä kuvareportaasi Voice of Finland –laulajien kisastudiosta.