Kotisohvalla hiihtokauden hype uhkaa nousta uhkaavan korkeaksi. Ennen ainuttakaan maailmancupin kisaa, saati Lahden MM-latuja, Suomi oli jo voittanut hiihtomaailman moraalisen pääpotin. Norja douppaa, Norja on lyöty! Me ei olla enää ainoita, häpeä on taaksejäänyttä elämää. 

Norjalle lällättely on talven paras harrastus. Odotellaan lisää käryjä. Nyt itselleen pystyy perustelemaan Sami Jauhojärven perinteisen 35. sijan perinteisen 15 kilometrin kilpailussa. Se on rehti Lapin mies, eikä douppaa. Ja hauskakin vielä. Voiton hetkellä on pöljä päivä, normipäivänä huolto ei oikein pelannut. Tai harjoitusmäärät ovat olleet liian alhaiset. Tai flunssa. Ilman norjalaisia olisi pisteillä, ehkä kympin sakissa.

Therese Johaugin huulirasva löi odotukset kattoon. Björgen käryää perässä, sanovat pienihauiksiset. Vähintään hevosille tarkoitettua kasvuhormonia löytyy hänen huulistaan. Astma hänellä taitaa olla myöskin, kuten suurella osalla hiihtäjistä. Itselleni en saa astmaa edes homeisesta koulusta.

Mitä Johaugin ja aiemmin kiinni jääneen Martin Johnsrud Sundbyn käryistä ja mahdollisista tulevista sitten seuraa? Norjan kärkihiihtäjät katoavat laduilta ja maa napsii enää kaksoisvoittoja? Vaikka Norja jäisi kiinni joukolla, on maalla silti massaa mistä valita. Suomen naapurikateudelle varmasti tekee mannaa nähdä mahdollisimman paljon käryjä, mutta se ei poista Norjalta valtikkaa parhaana hiihtomaana.

Norjassa osataan myös harjoitella. On naiivia väittää, että menestys on seurausta douppaamisesta. Osittain näin myös on, mutta pioneerina uusia harjoitusmetodeja luova maa jatkaa hiihtäjien kouluttamista huipulle, oli dopingia tai ei.

Ja sehän se vasta masentavaa on. Suomalaisten kun pitäisi päästä ilmaiseksi palkintokorokkeelle kisassa kuin kisassa.

Sen sijaan on syytä olla realistisia. Iivo Niskanen on viime kautta paremmassa kunnossa heti alkukaudesta, kuten voitto Rukalla todisti. Hän nappaa cupissa vielä muutamia voittoja ja Lahden MM-kisoissa mitalin kaksi.

Matti Heikkinenkin on sanonut olevansa elämänsä kunnossa, mutta eiköhän hänen tavoitteensa ole pikemminkin kympin sakissa kuin kärkikolmikossa. Itselläni on ainakin piirtynyt verkkokalvoille kuola valuen lähes taju kankaalla viidentenätoista maaliin tuleva Heikkinen. Parannuksen pitää olla melkoinen, jotta tilanne vaihtuisi jatkuvaksi voittotaisteluksi.

Naisissa tilanne on Johaugin käryä lukuun ottamatta tuttu. Björgen voittaa ne kisat mitkä vain jaksaa ja viitsii. Suomalaiset onnistuvat jokainen vuorollaan ja palkintokorokkeelle yltää viime kauden tapaan ainakin kolmikko Kerttu Niskanen, Anne Kyllönen ja Krista Pärmäkoski. Taso on mukavan laaja ja pikkuriikkisillä parannuksilla voittojakin saattaa cupissa napsua. MM-laduilla vähintään viesteistä irtoaa kultaa.

Silloin saadaan mahdollisesti edellisten kotikisojen haavat viimein umpeen. Ja lälläteltyä oikein kunnolla.

nhl_tuomas

Tuomas Meling on luonnonjäillä viihtyvä entinen kiekkolupaus, joka kirjoittaa Taajuuteen kerran kuukaudessa ilmestyvää kolumnisarjaa urheilusta.