Presidentinvaalit ratkesi ja Twitter-kupla puhkesi. Niin siinä vaan kävi vaalitulosillan tohinassa.

#presidentinvaalit2018 painui unholaan viimeistään vaalien jälkeisenä maanantaina. Ennen kuin kaikki oli ohi, suomalaiset olivat kerenneet kasaamaan hashtagin taakse tviittejä, jotka sisälsivät johtopäätöksiä, meemejä, hyväksyntää sekä pettymystä.

Osa oli varmasti valmistautunut vaalitulosiltaan ja nokkelat tviitit oli kirjoitettu valmiiksi. Joku ehkä odotti toiveikkaasti jotain dramaattista käännettä. Kaikkia silti raastoi sisimmässään sama kysymys: ”Mitä nyt kun tuttu ja turvallinen hashtag, jolla on vuoden vaihteen jälkeen saanut nakuttaa menemään, katoaa, siis lakkaa kokonaan olemasta?”

Twitter-kansa valmistautui illan koitoksiin erilaisin menoin. Jossain tehtiin ruokaa, suunniteltiin tulevaa viikkoa ja pestiin pyykkiä samalla keskustelua seuraten. Toisaalla oli meemipankki valmiina ja ammattilaisen elkein TweetDeck -sivusto tukemassa suoritusta.

Draaman kaari koko vaaleissa oli löyhä, koska lopputulosta osasi itse kukin odottaa. Tästä huolimatta Twitter-kansasta oli aistittavissa pientä toivon kipunaa siitä, että olisi saatu joku yllätys vaalitulosiltaan. Ennakkoäänten ilmestyessä ruutuun viimeinenkin yllätysmomentti oli haihtunut. Syväanalyysien tekeminen hankaloitui, ja kansa tyytyi kalastelemaan tykkäyksiä sekä viihdyttämään tovereitaan.

Ennakkoäänten julkaisun jälkeen yksi lupasi arpoa Porschen ja toinen totesi ettei koko kansan lemmikin Lennun tarvitse sopeutua uuteen kotiin. Kolmas tviittasi rikospaikoilta tutun lausahduksen.

Tykätyimpien tviittien joukossa oli tietenkin Twitter-kuninkaan Tuomas Enbusken päivitys. Hänhän kuuluu melkein tuohon Twitterin toiseksi suurimpaan käyttäjäryhmään Suomessa, eli 30-39 -vuotiaisiin yli 95 000 euroa tienaaviin miehiin. Kun Suomessa on reilut 250 000 Twitterin käyttäjää, Enbuskella on 240 000 seuraajaa. Häntä seuraavat siis käytännössä kaikki suomalaiset Twitter-käyttäjät. Ennustus seuraavista vaaleista herätti yli 1300 tviittaajan huomion.

Paavo Väyrysestä ja Laura Huhtasaaresta tuli vaali-illan lausuntojensa takia tviittien suosituimpia henkilöitä. Eräskin tviittaaja suunnitteli Väyrysen äänestämistä presidentiksi 2024 ja 2030. Moni tarttui ärhäkästi Huhtasaaren ”uusi normaali” -hokemiin.

Hetken se kestää, kunnes katoaa.

Lopulta pitkästyttävä vaali-ilta sai päätöksensä. Twitter-kansa antoi tunnustusta ja onnitteluja Niinistölle. Vaalipäivän aamuna uutisoinnista paljon parjattu Yle sai myös osakseen kiitosta näyttävästä studiosta. 

#presidentinvaalit2018 katosi bittiavaruuteen noustakseen jälleen feenikslinnun lailla uudeksi syntyneenä hashtagina. Siinä se Twitterin salaisuus varmaan piileekin. Vanha poistuu ja tekee tilaa uudelle. #aktiivimalli.