Keskiviikkoisena talviaamuna Helsinginkadulla jonottaa kymmeniä ihmisiä. Jonossa on ihmisiä kaikista ikäluokista. Heitä kaikkia kuitenkin yhdistää ruoka-avun tarve. Vastassa on Sini Hursti vapaaehtoisineen.

Sini Hursti toimii Helsinginkatu 19:ssa toimivan Hurstin valinnan yhteyshenkilönä. Hän on ollut virallisesti mukana avustustyössä 6 vuotta. Toimipisteen vastaavan tehtävien lisäksi hän toimii järjestön sihteerinä ja varatoimitusjohtajana. Avuntarvitsijoiden määrä on valtava. Viikoittain ruoka-apua hakee jopa 7000 – 8000 ihmistä. Ruokaa jaetaan tuhansia kiloja. Vapaaehtoisia auttajia on aktiivisesti toiminnassa mukana 25 – 30.

”Ihmisiä saapuu jo aamusta paikalle ja meno yleensä vilkastuu aina kello kahteen saakka.”

Sini Hurstin isoisoisä Arvo Hursti aloitti avustustyön vuonna 1916. Hän omistautui auttamaan niin sanottuja ”katupoikia”, joilla ei ollut rahaa eikä asuntoa. Arvon poika Veikko Hursti alkoi jakamaan ruokaa tarvitseville 1960-luvulla yhdessä puolisonsa Lahjan kanssa. Veikko ja Lahja Hursti tulivat suuren yleisön tietoisuuteen 1990-luvun alun lamavuosina leipäjonoineen, kun hätä oli Suomessa suuri.

Veikon ja Lahja Hurstin poika Heikki jatkaa nykyisin toiminnan johtajana. Helsinginkadun avustuspisteestä vastaa taasen Heikin tytär Sini Hursti. Hänelle avustustyön jatkaminen ei ollut itsestäänselvyys, mutta tehtävä on vienyt mukanaan.

”Vasta sitten olen halunnut jatkaa työtä, kun olen itse tullut mukaan näihin hommiin.”

Sini Hursti vietti lapsuutensa melkein kokonaisuudessaan Espanjassa, jossa hän kävi peruskoulun. Tämän jälkeen Hurstin perhe muutti takaisin Suomeen, jossa Sini valmistui parturi-kampaajaksi. Tätä ammattia hän on myös harjoittanut osana yhdistyksen auttamisohjelmaa, jossa vähävaraisille tarjotaan parturi-kampaamon palveluita.

”Minulle ei ole koskaan ollut itsestäänselvää jatkaa työtä. Vasta sitten olen halunnut jatkaa työtä, kun olen itse tullut mukaan näihin hommiin. Minulla on oma ammatti ja olin muissa hommissa, kun isän sairastuessa syöpään tulin mukaan auttamaan.”

Sinin isä Heikki Hursti järjestelmässä ruokalaatikoita avun tarvitsijoille.

Järjestö toimii jakamalla vaate- ja ruoka-avustuksia ympäri vuoden niitä tarvitseville sekä järjestämällä erilaisia tapahtumia. Näkyvimmiksi ovat muodostuneet vähävaraisille ja syrjäytyneille suunnatut perinteiset Köyhien Linnanjuhla Hakaniemen torilla itsenäisyyspäivänä sekä Joulujuhla Helsingin messukeskuksessa jouluaattona. Yhdistys toimii yhteistyössä useiden Suomen paikkakuntien ruuanjakeluyhdistysten kanssa. Ruoka-avun tarvitsijoiden määrä on noussut huomattavasti.

”Määrä on hieman noussut minun aikanani, mutta isän aloittaessa työn avuntarvitsijoiden määrä on monikertaistunut”, kertoo Sini Hursti.

Hurstinapu nousi otsikoihin tammikuussa Heikki Hurstin kertoessa tiedotusvälineille rahoituksen olevan lopussa ja jopa toiminnan jatko vaakalaudalla. Tilanne sai valtavasti huomiota ja ihmiset lähtivät suurin joukoin liikkeelle toiminnan turvaamiseksi.

”Toistaiseksi ilmoitusta lisätuen myöntämiselle ei poliittisilta päättäjiltä kuitenkaan ole saatu.”

Poliittiset päättäjät ja vaikuttajat yhdessä median ja yksityisten ihmisten myötävaikutuksella ilmaisivat halunsa ajaa asiaa ja pyrkivät auttamaan puuttuvan lisärahoituksen hankinnassa toiminnan turvaamiseksi. Helsingin kaupunginvaltuustossa esitettiin kipakoita puheenvuoroja Hurstien puolesta. Toistaiseksi ilmoitusta lisätuen myöntämiselle ei poliittisilta päättäjiltä kuitenkaan ole saatu.

Yksityistet ihmiset ja yritykset ovat kuitenkin antaneet heti lisärahoitusta. Hurstinapu sai arvokasta lisäaikaa pysyvämmän tuen järjestämiseksi. Hurstien auttamiseksi järjestettiin myös hyväntekeväisyyskonsertti. Tavastialla 8.2. Pidetyssä konsertissa esiintyivät mm. Olavi Uusivirta, Tuure Kilpeläinen, Anssi Kela, Erin, Vesta, Jonna Tervomaa ja Elias Gould. Tuotot menivät lyhentämättä Hurstien auttamiseksi.

Hurstinapu on pitkäaikainen helsinkiläinen auttamisen symboli, joka halutaan säilyttää. Sini Hursti kertoo, että avustuksia on tullut, mutta mitään ratkaisevaa toiminnan pitkäaikaiseen jatkamiseen ei olla vielä saatu.

”Toivotaan, että tukijat jaksavat olla mukana vielä pitkään, jotta työmme saisi jatkua. Olisi hienoa päästä kehittämään työtä pidemmälle ja isommin.”

Miten voin auttaa?

”Se miten työtämme voi auttaa ja tukea on rahallisesti. Tämänhetkinen tilanteemme on ollut taloudellisesti haasteellinen, kun rahalahjoituksia on tullut vähemmän ja kaupungin tuki pienentynyt. Valtioltakaan emme ole saaneet tukea työhömme. Kuka tahansa voi ryhtyä vaikka kuukausilahjoittajaksi esimerkiksi mobilepayn kautta.”

Sini Hursti jää äitiyslomalle keväällä, mutta haluaa palata toiminnan pariin heti sen jälkeen. Toivottavasti vielä pitkäksi aikaa.

Veikko ja Lahja Hurstin Laupeudentyö RY:lle voi nyt lahjoittaa helposti Mobilepay-sovelluksen kautta ja sitä kautta myös alkaa kuukausilahjoittajaksi numerolla 0505828272.

https://www.facebook.com/groups/46587017759/about/

http://hurstinapu.fi/