Millaista on opiskella omaa alaa ulkomailla? Taajuus Median juttusarjassa kolmannen vuoden medianomiopiskelijat kertovat kuulumisistaan vaihdossa. Sarjan viimeisessä osassa on vuorossa kevääksi Meksikoon lähtenyt Akseli Innanen.

Missä olet vaihdossa?

Sain juuri vaihtolukukauteni päätökseen Meksikossa Monterreyn kaupungissa. Lähdin tänne tammikuussa, ja vaihto kesti toukokuun loppuun. Opiskelin tuon ajan La Universidad de Monterreyssa, jonka lyhenne on UDEM.

Miten päädyit Meksikoon?

Olin ollut jo pitkään kiinnostunut Latinalaisesta Amerikasta ja sen kulttuureista. En ollut aiemmin käynyt Amerikan mantereella, ja vaihto oli hyvä syy lähteä matkaan. Osasin espanjaa jo entuudestaan, ja halusin tutustua johonkin maahan paremmin, jossa voisin hyödyntää espanjan taitojani. Olin myös kuullut monilta hyviä kokemuksia Meksikosta vaihtokohteena.

Millaista opiskelu on ollut?

Koska opiskelin kaikki kurssit espanjaksi, opiskelu oli vaativaa. Toki se myös palkitsi – kielen pienten yksityiskohtien ja vaativampien kokonaisuuksien oppiminen tehostui, kun kieltä oli pakko käyttää jatkuvasti sekä puhuessa että kirjoittaessa. Kouluni opetus oli laadukasta, ja opetuksen tasossa näkyi toki sekin, että koulu on paikallisille oppilaille maksullinen. Kulttuurialoilla annetaan paljon tehtäviä kotiin, joten opiskelu oli myös työlästä. Aineita on paljon yhtä lukukautta kohden.

Mitä eroavaisuuksia opiskelussa on ollut verrattuna Suomen kouluun?

UDEM:n viestinnän ja elokuvapuolen kurssien sisältö on hyvin samankaltainen Metropolian kurssitarjontaan verrattuna, mutta opiskelu tapahtuu yliopiston vapaudella. Jokainen opiskelija valitsee kursseja haluamallaan tavalla, jolloin lähes kaikilla on toisistaan eriävät lukujärjestykset. Valinnanvapaus on hyvä juttu monipuolisen oppimisen kannalta, mutta projekteja tehdessä aikataulujen sovittaminen yhteen muiden kurssikavereiden kanssa oli ajoittain hankalaa.

Mitä taitoja uskot saavasi juuri vaihtokoulustasi?

Ainakin erittäin paljon tietotaitoa elokuvien tuotantoprosessista. Jos aikaisemmin hallitsin suurin piirtein perusteet, niin nyt moni asia on avautunut aivan uudella tavalla. Olen ymmärtänyt, kuinka paljon asioita täytyy valmistella huolella etukäteen, ennen kuin ohjaaja voi huutaa ”action!”. Elokuvan tekeminen on äärimmäistä ryhmätyötä, joka perustuu koko tiimin keskinäiseen luottamukseen. Alan taitojen lisäksi olen tottakai saanut myös kansainvälistä kokemusta ja sosiaalisia taitoja.

Monterreyn yliopisto sijaitsee upeissa maisemissa. Kuva: Akseli Innanen

Kuvassa Chipinquen luonnonpuisto Monterreyssa. Kuva: Akseli Innanen

Missä asut?

Asun viiden minuutin kävelymatkan päässä yliopistosta. Löysin asunnon tutor-oppilaiden järjestämällä asuntojen esittelykierroksella. Asunto on alueella, jossa asuu sekä ylempään että alempaan keskiluokkaan kuuluvia paikallisia. Alue on rauhallinen ja kansainvälistä tunnelmaa ovat tuomassa ympäri maailmaa tulleet vaihtarit.

Oletko saanut helposti ystäviä?

Todella helposti! Espanjan osaaminen on helpottanut keskustelujen syntymistä, mutta asiaa on auttanut myös paikallisten vilpitön mielenkiinto ulkomaalaisia opiskelijoita kohtaan. Vaihtarit elävät osittain omassa kuplassaan, minkä takia erityisesti muiden vaihtareiden kanssa ystävystyminen on tapahtunut huomaamatta yhteisissä bileissä ja muissa tapahtumissa.

Espanjan osaaminen on helpottanut keskustelujen syntymistä, mutta asiaa on auttanut myös paikallisten vilpitön mielenkiinto ulkomaalaisia opiskelijoita kohtaan.

Mitä olet tehnyt vapaa-ajallasi?

Opiskelujen ulkopuolella olen käyttänyt kaiken liikenevän ajan Meksikoa kiertäen. Maa on suunnattoman suuri, ja nähtävää ja koettavaa on valtavasti. Asuinkaupungissani Monterreyssa olen käynyt illanistujaisissa, päiväretkillä luonnossa ja vuorilla, jalkapallo-otteluissa ja elokuvissa. Leffaan pääsee Meksikossa todella edullisesti.

Teotihuacanin pyramidit sijaitsevat Mexico Cityn lähellä. Kuva: Akseli Innanen

Millaisia asuinkaupunkisi ja sen kulttuuri ovat?

Monterrey on yllättävän amerikkalaistunut, teollisuuden ansiosta hyvin vaurastunut paikka. Toisaalta se on laajan teollistumisen takia myös mantereen saastuneimpia kaupunkia. Laajalle levinneellä metropolialueella asuu yli neljä miljoonaa ihmistä, joten kaupunkiin mahtuu koko elämänkirjo. On köyhyyttä ja epävakaisuutta, mutta myös hulppeita länsimaalaisia ostoskeskuksia. Monterrey tunnetaan ihmisten puheliaisuudesta ja kovasta työmoraalista. Nuo asiat ovat osittain stereotypioita, mutta tässä tapauksessa myös hyvin lähellä totuutta. Kaupungissa on edelleen aistittavissa tietynlaista cowboy-henkeä, mikä näkyy välillä ruuassa ja joiden ihmisten pukeutumisessa. Meksikolainen kulttuuri ja alkuperäiset tavat sekä ruuat taas löytyvät paremmin maan muista osista.

Mitä ajattelet ulkomailla asumisesta?

Vaikka tämä kuulostaa kliseeltä, niin ulkomailla asumisesta saa aina tietynlaisen irtioton oman maan arkeen ja sen rutiineihin. Ulkomailla huomaa selkeitä vahvuuksia ja heikkouksia niin omasta arjesta kuin kotimaastakin. Uusia tapoja omaksuessa kasvattaa huomaamattaan kärsivällisyyttä ja tietynlaista arjen luovuutta selviytyä haastavista tilanteista. En ole itse kokenut asioita juurikaan haastaviksi, lähinnä vain hyväksynyt sen, että joissakin asioissa kestää pidempään tai ne hoidetaan eri tavalla kuin Suomessa.

En ole itse kokenut asioita juurikaan haastaviksi, lähinnä vain hyväksynyt sen, että joissakin asioissa kestää pidempään tai ne hoidetaan eri tavalla kuin Suomessa.

Näkymä ”Satulavuoren” eli Cerro de la Sillan huipulta auringonnousun aikaan. Kuva: Akseli Innanen

Oletko törmännyt yllättäviin asioihin vaihdon aikana?

Vielä viiden kuukauden jälkeenkin Meksikon suuruus ja kulttuurien kirjo historiasta nykypäivään jaksaa hämmästyttää. Maassa on suuri kontrasti köyhien ja rikkaiden elämän välillä, mutta silti monessa paikassa ihmiset vaikuttavat yleisesti onnellisilta elämäänsä, tai ainakin huolettomilta oman elämänsä suhteen. Koskaan ei ole niin kiire, etteikö vastaan tulleen tutun kanssa voisi rupatella hetken aikaa. Tuntuu, että monella länsimaalaisella on vähän väärä käsitys Meksikosta. Maan väkivaltaisuutta ei pitäisi liikaa korostaa, sillä Melsiko on mainettaan turvallisempi maa matkustaa. Kuten kaikkialla, voi omalla käytöksellään ja maalaisjärjellä vaikuttaa paljon siihen, miten muut suhtautuvat. Kun ottaa itse asioista selvää ja kyselee paikallisilta lisää vinkkejä turvallisista tai turvattomista alueista, on hyvin epätodennäköistä joutua vaaratilanteisiin.

Mitä arvelet tulevasi kaipaamaan vaihdosta?

Tietysti kaikkia hienoja ihmisiä, joita olen saanut tavata. Jään varmasti kaipaamaan myös huoletonta meksikolaista elämäntyyliä ja sen tarjoamia arjen pieniä hetkiä. Suomessa harvoin törmää tilainteeseen, jossa pitkän päivän jälkeen kaupasta kotiin palatessaan saa naapureilta kutsun liittyä seuraan katsomaan futista. Kylmä olut, pienet naposteltavat ja huoleton jutustelu saavat arjen kiireet hyvin unohtumaan. Hienoja muistoja Meksikosta on jäänyt paljon. Mainittakoon niistä vaihtarikavereiden kanssa vietetyt illat sekä La Paziin tehdyn uintiretken merileijonien kanssa. Samalla reissulla näimme delfiinejä sekä vedestä hyppiviä mantarauskuja.