Puolalaiset Noituri-fantasiatarinat ovat nousseet maailmalla suureen suosioon palkittujen kirjojen ja pelien myötä, ja nyt viihdejätti Netflixiltä on tulossa myös uusi suoratoistosarja, josta povataan seuraavaa Game of Thronesia. Mistä on kyse?

Noituri, The Witcher tai alkuperäiskielellä Wiedźmin on puolalaisen Andrzej Sapkowskin novellikokokoelmasta vuonna 1993 alkunsa saanut kirjasarja, jossa pääosassa on Geralt Rivialainen, hirviönmetsästäjä eli noituri.

Vuonna 2017 Netflix tiedotti tuottavansa kirjoihin perustuvan suoratoistosarjan The Witcher. Ensimmäinen kausi ilmestyy lauantaina 20.12.2019.

Sarjan luojana toimii Lauren Schmidt Hissrich ja nimikkohahmoa esittää entinen Teräsmies Henry Cavill (Man of Steel, Mission Impossible: Fallout). Päärooleissä nähdään myös Anya Chalotra voimakkaana velhottarena, Yenneferinä, sekä Freya Allan nuorena prinsessa Cirillana.

Vaikka Noituri sai valtavasti huomiota vuoden 2015 menestyspeli CD Projekt Redin The Witcher 3: Wild Huntin myötä ja moni tunteekin hahmot pelien kautta, Netflixin sarja perustuu ainoastaan kirjamateriaaliin. Tarina siis sijoittuu ajallisesti vuosia ennen pelien tapahtumia. Kirjailija Andrzej Sapkowski on myös ollut mukana konsultoimassa Netflix-sarjan tuotantoa.

Sapkowskin kirjat ovat synkkiä fantasiatarinoita, jotka sekoittavat klassisia Tolkien-fantasiakliseitä, kuten haltioita ja kääpiöitä, vanhoihin kansantarinoihin mielikuvituksellisella tavalla.

Kirjojen päähahmo Geralt Rivialainen on noituri, eli eräänlainen mutantti, joka on lapsesta asti koulutettu metsästämään hirviöitä rahaa vastaan. Hänen mutaationsa antavat hänelle yli-inhimilliset aistit ja refleksit sekä auttavat häntä parantumaan helpommin saamistaan vammoista. Noiturit ovat myös erinomaisia taistelijoita ja pystyvät tavallisille ihmisille vaarallisia eliksiirejä juomalla vahvistamaan itseään eri tavoilla. Esimerkiksi niiden avulla Geralt voi nähdä pilkkopimeässä.

Mutaatiot antavat noitureille myös tavallista pidemmän elämän. Geraltilla on niiden takia täysin valkoiset hiukset, mikä yhdessä kaulassaan roikkuvan susimedaljonkinsa kanssa on ansainnut hänelle lempinimen Valkea susi, the White Wolf.

Noiturit eivät kuitenkaan ole maailmassaan pidettyjä, vaan heidät nähdään enemmän tarpeellisena pahana. Monet pelkäävät heitä, ja yleisen huhun mukaan noitureilla ei ole mutaatioidensa takia tunteita. Kaikki jotka todella tuntevat Geraltin tietävät tämän kuitenkin valheeksi, jota noiturit silti pitävät lähes pakosta yllä. Heidän on helpompaa saada isompia palkkioita, jos eivät anna apua tarvitsevien ihmisten vedota heidän tunteisiin.

Netflixin julkaisema esittely sarjansa päähahmosta, Geraltista ( Henry Cavill).

Tärkeitä hahmoja ovat myös Yennefer Vengerbergiläinen ja Cirilla. Yennefer on kuumapäinen velhotar, joka kykenee hyvinkin tehokkaisiin loitsuihin eikä kaihda keinoja saadakseen haluamansa. Cirilla on nuori, mutta sitkeä Cintran valtakunnan prinsessa, joka on perinyt äidiltään mysteerisen voiman, jota hänen on opeteltava hallitsemaan.

Noituri-tarinat ovat hittisarja Game of Thronesin tavoin väkivaltaisia ja sisältävät paljon seksuaalista sisältöä, mutta ne käsittelevät myös hyvinkin kypsästi monia aiheita, kuten lapsettomuutta, ennakkoluuloja ja valtaa. Hahmot ovat mustavalkoisen sijasta enemmänkin harmaan eri sävyjä, eivätkä edes kaikki hirviöt eivät ole varsinaisesti pahoja. Hieman ehkä yllättäen tarinat ovat kuitenkin tunnettuja myös huumoristaan.

Netflixin sovitus ei ole ensimmäinen yritys tuoda Geralt televisioruudulle. Jo vuonna 2001 Noiturista ilmestyi täysin puolalainen elokuva Wiedźmin (eng. The Hexer) ja vuosi myöhemmin samanniminen televisiosarja, joka jatkoi elokuvan tarinaa. Elokuva sai kuitenkin huonon vastaanoton sen sekavan tarinan ja kehnojen visuaalisten efektien seurauksena. Televisiosarja keskeytettiin ensimmäisen kauden jälkeen.

Netflix-version ensimmäinen kausi koostuu kahdeksasta jaksosta, joiden tarinat pohjautuvat pääasiassa kahteen ensimmäiseen novellikokoelmaan, Viimeinen toivomus (puol. Ostatnie życzenie, julkaistu 1993, Suomessa 2010) ja Kohtalon miekka (puol. Miecz przeznaczenia, julkaistu 1992, Suomessa 2011). Lisäksi sarjaa varten on kirjoitettu enemmän uusia kohtauksia, joissa nähdään taustatarinat sen kahdelle muulle päähahmolle, Yenneferille ja Cirille. Heidän taustoihin lähinnä vain viitattiin alkuperäismateriaalissa.

Alla vielä Netflixin julkaisema traileri sarjalle.