Miten uuden juhlapyhän kanssa kuuluisi toimia?

Suomeen rantautunut amerikantuliainen eli halloween hämmentää monia suomalaisia. Milloin sitä vietetään ja mitä siihen kuuluu? Kun asiaa kysyy Googlelta, kaikki vastaukset alkavat tällä samalla kysymyksellä.

Perinteisesti halloweenia vietetään 31.10. ja sitä pidetään myös pyhäinpäivän aattona.

Pyhäinpäivä on suomalaisille vakiintunut juhlapyhä, jota vietetään kuolleiden muistopäivänä. Halloween taas on pohjautunut sadonkorjuun loppuun ja kekriperinteeseen. Tällöin tuonpuoleisen ja maanpäällisen rajat hälvenivät ja henget saattoivat liikkua ihmisten seassa.

Kelttiläisessä perinteessä taas uskottiin, että kun luonto kuihtuu ja kuolee syksyn tullen, pystyvät henget houkuttelemaan ihmisiä tuonpuoleiseen.

Suomen halloweenin voidaan sanoa kestävän useamman viikon, miten kukin haluaa sitä viettää. Yleensä lokakuun lopusta marraskuun alkuun asti.

Halloweenin perinteeseen kuuluvat naamiaisasut, kauhutarinat, sekä karkki vai kepponen -kierrokset, jossa naapurustossa kierretään keräämässä karkkia, joka vastaa pääsiäisen virpomisperinnettä.

Jos juhla ei ole vielä vakiintunut Suomessa, miksi emme tekisi siitä omannäköistä?

Yhdysvalloissa halloween on vahvasti kaupallinen juhla, johon liittyy raha ja ostamisen riemu. Suomalainen halloweenin juhlija voi puolestaan sivuuttaa karkit ja noitahatut ja ammentaa juhlaan elementtejä kekristä.

Kekri-illan perinteisiin kuuluivat, että naapurit kutsuttiin kylään, lihaa syötiin, viinaa juotiin ja pidettiin yövalvojaisia sekä painittiin ja veisattiin.

Jos haluaa ennemminkin eristäytyä naapureilta ajan henkeen sopivasti, voi omalle pihalle tai parvekkeelle laittaa ulkotulen, jolla kekriperinteessä on pidetty henget loitolla.

Tunnusomaisen kurpitsalyhdyn voi myös vaihtaa suomalaiseen kulttuuriin sopivaksi. Inspiraatiota voi hakea lyhdyn alkuperästä. Irlantilaisen tarun mukaan lyhty on saanut nimensä Jack-nimiseltä juopolta. Hän kiristi pirulta lupauksen ettei hänen sielunsa joutuisi helvettiin. Jackia ei kuitenkaan hyväksytty taivaaseen. Piru heitti Jackille helvetistä hiilen, jonka mies säilöi lyhdyksi evääksi ottamansa nauriin sisään. Siitä lähtien Jackin sielu on etsinyt itselleen sopivaa lepopaikkaa pienen lyhdyn valossa. Nauris, tämä yksi suomalaisista perusjuureksista voisi ottaa kunniapaikan suomalaisessa halloweenissa.

Halloweenissa on siis paljon potentiaalia juurtumaan suomalaiseen juhlaperinteeseen. Sitä voisi ajatella jopa uutena juhannuksena?

Katso myös: Miksi Halloween on parempi kuin joulu

Lähteet:

Yle

Wikipedia

Kuvat:

Pixabay