“En kaipaa menneeseen tai haluaisi elää 1940-luvulla, sillä silloin minulla olisi luultavasti vain kaksi mekkoa ja paljon tylsempi elämä. Menneestä kaipaan kuitenkin laadukkaita, kestäviä ja tyylikkäitä vaatteita ja pieniä kauniita eleitä, kuten postikorttien ja kukkien lähettelyä.”

Fiona Timantilta löytyy taskustaan neljä eri vaatetusalan tutkintoa: vaatetusalan artesaani, näyttömöpukujen valmistaja, modisti ja modistimestari.

Pin up -kuvauksia, stailausta, 1930-1940-lukujen pukeutumistyyliä, DJ-keikkoja ja naisten hattujen valmistamista. Näistä palasista koostuu yrittäjän Fiona Timantin, 38, vintagen kuorruttama elämä.

Varhaisimpia muistikuvia Timantilla vintageen liittyen on, kun hän alle kouluikäisenä näki Michael Jacksonin Smooth Criminal -musiikkivideon televisiosta.

”Video sijoittui jonkinlaiseen salakapakkaan ja se teki minuun todella suuren vaikutuksen. Vaikka en silloin vielä tiennyt yhtään mistä videossa oli kyse, oli tämä kaikki kuitenkin todella kiehtovaa.”

Myöhemmin sitten nuorena teininä Timantille alkoi kehittyä kirpputoriharrastus, ja sieltä hän osti tietoisesti ensimmäiset vintagevaatteensa. Timantin mukaan hän kävi kavereidensa kanssa asuinalueensa lähellä olevassa “mummojen kirpputorilla” joka sijaitsi palvelutalon alakerrassa. Siellä eräs mummo myi kaikenlaista sekalaista tavaraa ja Timantin ollessa 13-14- vuotias sieltä lähti mukaan myös ensimmäiset 1960-luvun mekot.

“Silloin ajattelin ainoastaan, että ne ovat vain jotain vanhoja vaatteita ja ne olivat halpoja, eikä kellään muulla ollut samanlaisia. Se oli todella mageeta” Fiona Timantti naurahtaa.

Modistikouluaikoihin Timantin ollessa 18-vuotias, alkoi muodin historia kiinnostamaan syvemmin. Tällöin vintageharrastus alkoi myös kehittyä entisestään ja nykypäiväänkin asti kestänyt rakkaus 1940-luvun hattuihin syttyi. ”Silloin 1950-luvun pukeutumistyylini alkoi kääntyä aikaisemmille vuosikymmenille 1930-1940-luvuille.” Hän kertoo myös pienenä nähtyjen Suomi-filmien olleen hänelle merkittävä vaikuttaja nykypäivän mielenkiinnonkohteisiin.

“Elämä on todella lyhyt, eli jos on asioita joista tulee hyvä fiilis, niin niitä kannattaa tehdä. Laita se huulipuna, ne lempilakanat sänkyyn, avaa se juhlahetkeä odottanut skumppapullo ja osta itsellesi tai ystävällesi kukkia.” Fiona Timantti toteaa.

Fiona Timantti toimii yrittäjänä, ja hän kertoo elämänsä olevan “kummallinen lankojen vyyhti”, jossa yhdistyy pukeutumisharrastus, ammatti modistina ja stylistinä, DJ-työt ja mm. burleskikulttuuri ja esiintyvät taiteet. Hänen työnsä yrittäjänä on kaikkea vaatetusalaan ja muotiin liittyen omasta tulokulmasta. Timantti kertoo myös olevansa erittäin kiinnostunut goottikulttuurista ja hänen mustanpuhuva tyylinsä onkin selkeästi saanut tästä vaikutteita. Suurin nimi, jolle Timantti on hattuja valmistanut, on amerikkalaistähti Lady Gaga.

Pääasiallisesti Timantti tekee glamour-henkisiä ja näyttäviä hattuja, päähineitä ja asusteita, ja nyt myös enenevissä määrin korsetteja ja esiintymisasuja. Koulutukseltaan hän on vaatetusalan artesaani, modisti, näyttämöpukujen valmistaja ja nyt myös tuore modistimestari.

“Olen todella intohimoinen näiden modistiasioiden suhteen, ja unelmani olisi se, että voisin nostaa ja alleviivata suomalaista melkein täysin unohdettua käsityöperinnettä. Suomessa on todella paljon huippumodisteja, jotka ovat tehneet upean elämäntyön, ja he ovat nyt eläkeikäisiä ja jääneet hyvin vähälle huomiolle. Yksi unelmani olisi myös valmistaa suomalainen modistialan oppikirja ja ylläpitää alan säilymistä Suomessa.”

Timantti on myös yksi Pin up -Helsinki valokuvaamon perustajista ja toimii studiolla stylistina. Studio tarjoaa valokuvausta ja kokonaisvaltaista elämystä pin up -tyylillä kaikille sukupuolille ja ikäluokille, täysi-ikäisestä ylöspäin.

Asiakkaat saapuvat kuvauksiin puhtaalla naamalla ja tukalla, ja heistä loihditaan meikin, kampauksen, mittojen mukaan stailauksen ja rekvisiitan kera pin up -henkisiä kaunottaria tai komistuksia. Jokaiseen kuvaussessioon kuuluu myös lasi kuohuvaa, alkoholilla tai ilman ja teemaan soveltuvaa musiikkia.

”Studiollamme käy myös asiakkaita, jotka etsivät omaa sukupuoli-identiteettiään, ovat toipuneita juuri rintasyövästä tai ovat eronneita pitkästä avioliitosta ja pitävät itseään jopa ällöttävän rumina. Kuvaukset voivat olla yllättävän tunteikkaitakin, sillä pienellä ehostuksella ja parhaiden puolien korostuksella moni voi jopa alkaa itkemään, sillä he eivät ole varautuneita siihen, että he voisivat näyttää niinkin hyvältä.”

-Kirjoittanut ja kuvannut Miska Tuononen