Helsingissä kasvaneelle autoharrastaminen näyttäytyy helposti maaseudun, tai vähintäänkin ensimmäisen kehätien pohjoispuolelle rajoittuvana ajanvietteenä. Tästä huolimatta autoharrastajia löytyy myös Helsingin rajojen sisäpuolelta.

Taneli Julkulle auton ostaminen ei ollut pitkän tähtäimen suunnitelma vaan hetken mielijohteesta syntynyt heräteostos.

”Joskus selasin nettiautoa ensimmäisen auton kohdalla ja sattumalta löytyi alle tuhannella eurolla avoauto”, Julku muistelee, ”Se oli semmonen herätehankinta”

Avoauton lisäksi Taneli omistaa myös harvinaisemman Golf Country maastoauton. 

”Autot ei ole ihan varmimmasta päästä niin sen takia niitä on kaksi että toinen toimii jos toinen pettää”

Merkittävänä haasteena autoharrastajalle on Helsingissä tilan puute. Pääkaupungissa suurempien hallien vuokrat ovat kalliita, ja harvalla on omaa tonttia käytettävissä. Taneli myöntää että vanhemman omakotitalo oli ratkaiseva tekijä auton hankinnassa.

”Jos ei olisi ollut tällaista omakotitalon pihaa käytössä niin voi olla että auto olisi jäänyt hankkimatta. Sitten on kanssa tällaisia harrastetalleja ilmestynyt katukuvaan, mutta ne on aika hintavia näin varsinkin opiskelijana”. Taneli kertoo.

Taneli on harrastuksen alusta lähtien tutkinut mahdollisuutta muuttaa auto itse kokonaan sähköllä toimivaksi. Polttoaineen hinnan nousu on entisestään lisännyt kiinnostusta sähkökonversiota kohtaan. ”Ylimääräisistä ajoista on karsittu ja lähtökohtaisesti vanha auto myös kuluttaa paljon”.

Taneli arvioi että haaveen toteuttaminen voisi tosin viedä yli 5-10 vuotta. Toistaiseksi sähkökonversio tulisi liian kalliiksi. ”Siinä vaiheessa kun alkaa tulemaan noita sähkö purkuautoja niin se on vasta realistista”.

Julku uskoo että siirtyminen polttomoottoreista sähköön ja vaihtoehtoisiin vähäpäästöisempiin liikkumismuotoihin tulee tapahtumaan ekonomian lakien mukaisesti ja muutos on jo alkanut.

”Nyt jo sähköautolla ajaminen on halvempaa. Näen että ainoa kannuste kaikessa on että sitten kun on taloudellisempaa ajaa vähäpäästöisemmillä niin sitten se alkaa [yleistyä]”- -”Kun sähköautojen ja muitten vähäpäästöisten autojen tarjonta lisääntyy niin polttomoottorit katoaa luonnollisesti katukuvasta.”

Kaupungin sisällä Taneli ei kuitenkaan näe auton omistamista välttämättömyytenä. ”Liikenne alkaa olemaan aika tiivistä täällä Helsingissä, että siinä mielessä nämä autot on aika ongelmallisia.”- -” Itsellänikin heti kun on mahdollista saada kuormapyörä jonnekin fiksuun jemmaan niin varmasti auton käyttö tulee todella paljon vähentymään.”

Tästä huolimatta Tanelin mielestä omalla autolla tulee olemaan paikka elämässä vielä pitkään. ”Elämä olisi kovin erinäköistä ilman autoa kun on tekevä ihminen ja monia harrastuksia.”

Joonas Seilo