Sosiaalinen media on muuttanut yhteiskunnan tapaa käydä poliittista keskustelua ja vaikuttaa ympäristöömme. Sosiaalisen median nousun myötä vaikuttajan sekä yleisön roolit ovat uudistuneet, sillä kuka tahansa voi olla sekä vaikuttaja että vaikuttamisen kohde. Viral Vegans on tuhansien seuraama eläinoikeusyhdistys, jonka aktivismi toimii vahvasti sosiaalisessa mediassa. Somen interaktiivisen luonteen takia myöskään he eivät ole välttyneet negatiiviselta kommentoinnilta.

Vuonna 2021 perustettu Viral Vegans on eläinten oikeuksia puolustava yhdistys sekä vegaaniyhteisö. “Me halutaan nostaa vegaanisuus esille jokaisen omissa kulutusvalinnoissa sekä ihan arkijutuissa. Haluamme tehdä eläinoikeuksista arkipäivää” kertoo Pavel Tcherenkov, joka työskentelee Viral Vegansin viestintävastaavana. Yhdistyksen toiminta sijoittuu pääasiallisesti sosiaaliseen mediaan, mutta sen ohella Viral Vegans esimerkiksi järjestää koulutuksia sekä käy kouluissa vierailemassa.

Viral Vegansin tiimi. Tcherenkov on kuvassa vasemmalta katsottuna ylärivin kolmas. Kuva: Omer Levin

Tcherenkovia kiinnostaa sosiaalisessa mediassa sen viihteellisyys, tavoitettavuus sekä mahdollisuus visuaaliseen viestintään. “Sosiaalisessa mediassa jokainen voi olla aktivisti. Jokainen voi jakaa heidän seinälle, stooreihin tai TikTok-feediin tietoa eläimistä, ympäristöstä ja ihmisoikeuksista”, Tcherenkov kertoo.

Hän kokee, että sosiaalisessa mediassa Viral Vegansin taidot pääsevät eniten loistamaan. “Me mietitään usein, miten luoda sisältöä, mikä on jaettavissa helposti. Sisältöä, josta olisi helppo saada kiinni ja, että siinä olisi sosiaalisen median maailmaan sopiva rytmi”, Tcherenkov kuvaa.

Kommentointi Viral Vegansin sosiaalisen median sisältöön riippuu Tcherenkovin mielestä paljon siitä, millä alustalla sisältö on julkaistu. Instagramin puolella Viral Vegansilla on vakiintunut seuraajakunta ja oma yhteisönsä, jonka sisällä kommentointi on yleisesti myönteistä.

Mobiilisovellus TikTokin puolella kommentointi taas on vastakohtaisesti paljon vihamielisempää — pahimmillaan yhdistyksen jäsenet saavat jopa tappouhkauksia. Tcherenkov pohtii, että sosiaalisessa mediassa ikävä kommentointi ei aina johda riittävän suuriin seurauksiin.

Tcherenkov kertoo nähneensä uransa aikana niin paljon negatiivisia kommentteja, että ne eivät enää häntä haittaa. Tämä ei kuitenkaan päde kaikkiin Viral Vegansin sisällöntuottajiin. Osa heistä on päättänyt olla lukematta kommentteja niiden ahdistavan luonteen takia.

“Niille ihmisille, joita huomaan negatiivisten kommenttien satuttavan tai pelottavan sanon, että tämä ei ole henkilökohtainen hyökkäys, vaan hyökkäys sinun edustamaa arvomaailmaa kohtaan. Se toinen henkilö on todella turhautunut, hämmentynyt tai epävarma. Haukkuja näkee virheellisesti ainoana keinona puolustaa omaa identiteettiään syrjimällä tai haukkumalla toista ulkonäön tai esimerkiksi seksuaalisen suuntautumisen perusteella. Tappouhkauksiakin tulee. On todella valitettavaa, mutta tuntuu, että kaikessa muutoksessa tämä negatiivinen kommentointi on läsnä”, Tcherenkov sanoo.

Työssään Tcherenkov on huomannut myös tilanteita, joissa on löydetty eriävän mielipiteen omistavan henkilön kanssa rakentava keskusteluyhteys. Tämä kuitenkin vaatii kummaltakin osapuolelta halukkuutta avoimeen keskusteluun.

“Onnistuneessa dialogissa ei ole kyse vain onnistuneesta aktivismista, vaan myös siitä, että toinen osapuoli, aktivisti tai kommentoija, uskaltaa olla yhteydessä, kysyä enemmän ja ehkä valmis olemaan väärässä. Näin syntyy parhaat, ei niin polarisoivat keskustelut, kun uskaltaa myöntää, ettei tiedä kaikkea”, Tcherenkov pohtii.

Aktivismissaan Tcherenkovin mielestä palkitsevinta on itse muutoksen näkeminen.Viral Vegans saa lähes viikottain kommentteja tai viestejä, joissa kerrotaan jonkun ryhtyneen vegaaniksi heidän toimintansa avulla. ”Isot voitot koostuvat pienistä voitoista. Me Viral Vegansilla halutaan olla inspiraatio kaikille siitä, että eläinoikeuksista ei pelkästään saa puhua, vaan niistä myös pitää puhua” Tcherenkov kertoo.

Anni Lampi