DJ CNA eli Seena Talvi toteuttaa häikäilemättä omaa visiotaan vitsailemalla hyvinvointibuumista. CNA ei ole vielä vuottakaan ehtinyt tehdä DJ-keikkaa, mutta on jo esiintynyt Ruisrockissa ja Flow Festivaaleilla ja häntä edustaa Suomen Keikkamyynti. DJ CNA:n ja hänen luomansa Wellness Centerin tunnelma on aina katossa ja lavashown:n ironia on visionääristä, mutta ennen kaikkea siinä on todellinen sanoma. 

Wellness Center on DJ CNA:n klubikonsepti, jonka Talvi keksi pohtiessaan show-elementtiä IDA Radioon radiolähetyksensä videotallenteelle.

“Hain inspiraatiota omasta elämäntilanteesta, joka on se, että olen sairaslomalla ja arki on täyttynyt vitamiineista ja smoothieista ja jumpasta ja meditaatiosta – kaikesta mitä voi keksiä oman hyvinvoinnin tueksi. Samaan aikaan se oli läppä: tuollaisen wellness-jutun ympärille liittyy niin paljon kapitalistista kulttuuria ja meemiarvoltaan suurta hommaa, että se yhdistyi siinä. Show-puoleen hain inspiraatiota jostain 80-luvun aerobic-jumpasta”, Talvi muistelee. 

“Nyt olen vielä enemmän lypsänyt sitä kapitalistista puolta ja ironisesti mehustellut sellaista Los Angelesin julkkisten wellness-kulttuuria, ja rinnastanut siihen klubikulttuurille tyypillistä luksusfiilistelyä.”

“Silloin kun itse sairastaa, niin se ei ole mikään self care -luksusjuttu, vaan vitamiineja ja muita käyttää pakosta sairauden hoitoon.”

Talvi osaa luoda keikoille kevyttä tunnelmaa humoristisella otteellaan ja toteuttamalla räikeää kasariestetiikkaa. Norpas-festivaaleilla Talvi halusi tehdä asiat hieman eri tavalla.

“Norpas-festareiden keikalle oli tehty visuaalit ja oli satiirisia lausahduksia ja selkeä poliittinen agenda terveydenhuollon ongelmista. Se ehkä onkin se ydin. Silloin kun itse sairastaa, niin se ei ole mikään self care -luksusjuttu, vaan vitamiineja ja muita käyttää pakosta sairauden hoitoon. Realiteetti on se, että se on älyttömän kallista ja Suomessa, hyvinvointivaltiossa, se [sairauden hoito] johtaa pankkitilin tyhjenemiseen”, Talvi toteaa.

Seena Talvi Meilahdessa 20.10.2023. Kuva: Kia Muukkonen

Nostan esiin Talven Instagram-postauksen, jonka kuvatekstissä lukee “real wellness starts from community”. Talvi muistaa kyseisen postauksen ja naurahtaa. Kysyn tarkoittaako teksti henkilökohtaisesti Talvelle jotakin.

“Tuohon koko juttuun liittyy paljon kapitalistista, individualistista self care -settiä. Oikeastihan jos jätetään läpät sikseen, niin aidosti hyvinvointi lähtee yhteisön ja yhteiskunnan tasolta – tai pitäisi lähteä. Ehkä se on myös mun pointti, että omat kokemukset sairaana ihmisenä ovat olleet toista”, Talvi kertoo.

“Aidosti hyvinvointi lähtee yhteisön ja yhteiskunnan tasolta – tai pitäisi lähteä.”

“Tää koko Wellness Center on alusta lähtien ollut semmonen, että on ystäviä olennaisissa osissa mukana ja lisää tyyppejä tulee mukaan. Se on tavallaan ihan hauska huomata, että kun oma inspiraatio tähän on mun oma terveysjuttu ja oma yksinäinen polku, niin nyt kuitenkin tässä koko showssa onkin paljon ihmisiä mukana”, Talvi sanoo hymyillen. “Se on jotenkin lohdullista.”

Kia Muukkonen